Отидете към основна версия

1 894 69

Оскверниха икона на Сталин в родната му страна, грузинските власти разследват случая

  • грузия-
  • сталин-
  • икона-
  • оскверняване-
  • разследват

Неизвестен извършител е напръска с боя иконата, която от няколко месеца е изложена в катедралата "Света Троица" в Тбилиси

Снимка: Shutterstock

Грузинските власти разследват поругаването на наскоро поставена икона в главната катедрала на Тбилиси, изобразяваща Йосиф Сталин - случай, който разкрива дълбокото разделение в Грузия относно наследството на бившия съветски диктатор в родината му, предаде Ройтерс.

Във вторник неизвестен извършител напръска с боя иконата, която от няколко месеца е изложена в катедралата "Света Троица" в Тбилиси, съобщи грузинската информационна агенция "Интерпрес". На кадри в социалните мрежи се вижда как иконата е изрисувана със синя боя.

На страничния панел на иконата е изобразен роденият в Грузия Сталин - заклет атеист, който жестоко потиска религията в целия Съветски съюз - благословен от руската православна светица Матрона Московска по време на Втората световна война.

Министерството на вътрешните работи на Грузия е започнало разследване на инцидента с хвърлената боя, съобщи Интерпрес, без да предостави повече подробности. Оттогава иконата е почистена, а катедралата е поставена под полицейска охрана.

Грузинската националистическа партия "Алианс на патриотите", която също изразява проруски възгледи, заяви, че е подарила иконата на катедралата. През последните години президентът Владимир Путин се опитва да реабилитира Сталин в Русия като част от усилията за укрепване на националната гордост.

Бившият член на грузинския парламент Гиорги Канделаки пръв привлече общественото внимание към присъствието на иконата в катедралата миналия уикенд, като я осъди като политически мотивиран ход за повишаване на репутацията на Сталин.

"Ядосан съм, защото идеята на тази икона е да възхвалява Сталин и да го представя в положителна светлина. Един от най-големите масови убийци в историята, създател на съветския тоталитарен режим", казва Канделаки.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 19 гласа.

Свързани новини