Отидете към основна версия

7 271 59

Нови отбранителни линии, близо до североизточния град Купянск

  • отбранителни-
  • купянск-
  • украйна-
  • барикади-
  • русия-
  • война-
  • володимир зеленски-
  • укрепване

Украйна строи барикади и се съсредоточава върху отбраната

Снимкa: Shutterstock

Новите отбранителни линии, близо до североизточния град Купянск на 28 декември, показват как Украйна е ускорила изграждането на укрепления през последните месеци, тъй като прехвърля военните си операции срещу Русия на по-дефанзивна основа.

Според военни анализатори защитните съоръжения, които донякъде приличат на тези, изградени в окупираните от Русия южни и източни райони, имат за цел да помогнат на Украйна да устои на нападенията, докато възстановява силите си, тъй като Москва поема инициативата на бойното поле.

На 28 ноември президентът Володимир Зеленски обяви, че Украйна "значително укрепва" укрепленията си, след като започналата през юни контраофанзива не успя бързо да пробие руските линии.

Киев заявява, че не е разколебан в стремежа си да си върне всички останали окупирани територии, но засега е съсредоточен върху политически чувствителните реформи на наборната служба за попълване на човешките ресурси и върху преодоляване на недостига на артилерия на фронта.

Русия засилва офанзивния си натиск около източните градове като Купянск, Лиман и Авдийвка и вече няма нужда да задържа резервните си войски от страх от евентуален украински пробив, твърдят военните анализатори.

Зеленски заяви, че отбранителните съоръжения на Украйна трябва да бъдат подсилени и работата по тях да се ускори около трите града, в източните части на Донецка област и в областите Харков, Суми, Чернигов, Киев, Ровно и Волин.

Тези региони се простират от източната част на Украйна, покрай границата с Русия и Беларус, до западния ѝ съюзник Полша. Зеленски заяви, че южната Херсонска област, която все още е окупирана, също ще бъде подсилена.

Източник: Ройтерс.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 24 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: