Отидете към основна версия

1 250 11

Еврейски студенти съдят "Харвард" за антисемитизъм

  • сащ-
  • харвард-
  • съд-
  • студенти-
  • антисемитизъм-
  • евреи

Те обвиняват висшето училище, че позволява кампусът му да се превърне в "бастион" на яростни антиеврейски настроения

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Университетът "Харвард" е даден на съд от еврейски студенти, които обвиняват висшето училище, че позволява кампусът му да се превърне в "бастион" на яростен анитсемитизъм, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В обвинителен акт, внесен снощи във федерален съд в Бостън, студенти обвиняват Харвардския университет, че "избирателно" прилага политиките си, за да не защитава еврейските студенти от тормоз, пренебрегва жалбите им и наема преподаватели, които подкрепят антиеврейското насилие и разпространяват антисемитска пропаганда.

Студентите внесоха иск, след като миналата седмица президентът на университета Клодин Гей /на снимката/ се оттегли от поста си, подложена на остри критики заради начина, по който е реагирала на антисемитизма в кампуса след атаките на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври 2023 година. В исковата молба се настоява за средства за правна защита, включително съдебно разпореждане, с което да се забрани на "Харвард" да нарушава федералния закон за гражданските права, който забранява дискриминацията.

Срещу други учебни заведения, сред които Нюйоркският университет и Калифорнийският университет – Бъркли, също се водят подобни дела.

Академични институции по целия свят са заливани от оплаквания, свързани със свободата на словото и правото на протест, откакто преди три месеца започна войната между Израел и "Хамас" в Газа.

За момента ръководството на "Харвард" не е коментирало случая.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 17 гласа.

Свързани новини