Отидете към основна версия

4 903 149

Нека бъде голяма световна война! Йеменските бунтовници протестираха срещу американско-британските удари

  • йемен-
  • хуси-
  • иран-
  • червено море

Подкрепящият хусите телевизионен канал "Ал Масира" излъчи кадри, на които се вижда как огромен брой протестиращи се събират на площад "Сабин" в управляваната от бунтовниците столица Сана

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Десетки хиляди поддръжници на бунтовниците хуси в Йемен излязоха днес по улиците на градовете в районите на страната, контролирани от свързаната с Иран групировка, и протестираха срещу ударите, нанесени от САЩ и техните съюзници, предаде БТА.

Подкрепящият хусите телевизионен канал "Ал Масира" излъчи кадри, на които се вижда как огромен брой протестиращи се събират на площад "Сабин" в управляваната от бунтовниците столица Сана.

Демонстрантите скандираха: "Не сме обезкуражени. Нека бъде голяма световна война!", съобщи телевизията.

На протеста бе изчетено изявление, в което беше посочено, че конкретно САЩ и Великобритания са замесени в снощните удари, като бяха отправени обвинения и към други страни.

Нидерландия, Канада, Бахрейн и Австралия подкрепиха американско-британските удари, а други държави, включително Германия, Дания, Нова Зеландия и Южна Корея подписаха съвместна декларация, в която атаките на хусите бяха наречени "незаконни, опасни и дестабилизиращи".

Прочетеното изявление показа, че поддръжниците на хусите не са обезсърчени от ударите, отбелязва ДПА.

"Това няма да освободи (тези страни) от последствия", отбелязва "Ал Масира".

По-рано днес подобна демонстрация имаше и в град Сада, бастиона на хусите в Северен Йемен.

Днешните протести бяха поредните от ежеседмичните митинги, които се организират в страната след обичайните за ислямските страни петъчни молитви. Протестните прояви тази седмица се състояха под лозунга "Обещаното завоевание и свещеният джихад".

САЩ и Великобритания снощи нанесоха десетки въздушни удари по военни цели на хусите, като по този начин разшириха обхвата на военния конфликт, който започна с войната на Израел в Газа, припомня Ройтерс.

Свързаните с Иран хуси се включиха в конфликта между Израел и "Хамас", който след началото си на 7 октомври се разпространи и към други части на Близкия изток. Те извършиха атаки срещу плавателни съдове, плаващи по жизненоважни транспортни маршрути, и изстреляха дронове и ракети по Израел в знак на протест срещу израелския обстрел на Газа.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 48 гласа.

Свързани новини