Отидете към основна версия

5 885 37

Народно недоволство в Румъния: протестиращи фермери блокираха украинската граница

  • румъния-
  • украйна-
  • граница-
  • протест-
  • фермери

Превозвачите и фермерите в северната ни съседка са недоволни от високия акциз върху дизеловото гориво, цената на застраховките "Гражданска отговорност" и някои законодателни промени, които влязоха в сила на 1 януари

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Румънските фермери, които продължават да протестират за пети пореден ден, блокираха днес движението на граничния пункт Сирет от румънската страна на границата с Украйна, съобщи агенция Укринформ, която се позовава на съобщение на Украинската държавна гранична служба, пише БТА.

Около 14.00 часа днес Румънската гранична полиция е информирала украинската страна, че фермерите са блокирали граничния пункт Сирет за преминаване на товарни автомобили.

На 13 януари подобни протести от румънската страна на границата с Украйна имаше от 15.30 до 21.30 часа, напомня агенцията.

Румъния се превърна в една от ключовите страни за транзит на украински продукти след началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна и блокадата на морските пътища. Ролята ѝ нарасна след налагането на ембарго върху вноса на украински селскостопански продукти от няколко страни в Източна Европа, както и след блокиране на няколко контролно-пропускателни пункта на украинско-полската граница от страна на Полша, отбелязва украинското издание "Правда".

Аджерпрес информира, че по няколко пътни артерии в Румъния има затруднения в трафика заради протестите: с понижена скорост е движението по националния път DN 2 в района на село Афумац, окръг Илфов, където превозните средства на фермерите и превозвачите се движат в първата лента в двете посоки; блокирано е движението в двете посоки по националния път DN 15 между населените места Къмпия Турзий и Луна в окръг Клуж, както и DN 2 на митница Сирет в окръг Сучава; продължават протестите и в градовете Крайова, Калафат и Бекет в южния окръг Долж, но без блокиране на движението.

Превозвачите и фермерите в Румъния започнаха в сряда серия от протести, недоволни от високия акциз върху дизеловото гориво, цената на застраховките "Гражданска отговорност" и някои законодателни промени, които влязоха в сила на 1 януари.

За 11.00 часа днес беше насрочена среща в министерството на финансите, на която представителите на протестиращите не се явиха и поискаха да бъде отложена за 14.00 часа.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 54 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: