Last news in Fakti

13 Януари, 2024 16:57 2 295 59

Замразените руски активи може да се окажат важен коз при преговорите след края на войната

  • русия-
  • украйна-
  • санкции-
  • кремъл-
  • владимир путин

Ако се стигне до преговори, които трябва да бъдат възможни единствено от позицията на военно преимущество на Украйна, със сигурност въпросът за руски репарации ще бъде поставен на масата

Замразените руски активи може да се окажат важен коз при преговорите след края на войната  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

300 милиарда долара руски активи са замразени в Европейския съюз и Съединените щати от началото на руската война срещу Украйна преди близо 2 години. И от двете страни на Атлантика възнамеряват сумата да бъде използвана за следвоенното възстановяване на Украйна, а изчисленията на Киев сочат, че тя ще стигне за покриване на около 80 процента от нанесените досега щети. Напоследък, също както и през миналото лято, се активизират усилията в санкциите срещу Москва да бъде включено и конфискуване на замразените авоари и предаването им на Киев още преди да е свършила войната. Това съвпада с блокирането от радикални националисти и в Америка, и в Европа на десетки милиарди евро и долари помощи за Украйна.

Пред морална и практическа дилема е изправен Западът в случая - дали няма също както Русия да погази международния правов ред и дали, помагайки на Украйна и наказвайки Русия, няма да нанесе тежък удар на долара и на еврото.

Темата коментират за БНР Торстен Бенер - директор на Глобалния институт за публична политика в Берлин и Якоб Киркегор от Германския фонд "Маршал".

"Тези активи ще имат своята роля, когато се стигне до следвоенни преговори. Според мен не е от толкова голямо значение въпросът в кой момент да бъдат преведени тези руски авоари на Украйна, защото заедно икономиките на Съединените щати и на Европа могат лесно да помогнат на Киев във военно време. Но за съжаление, изборът към момента е да не го правим", казва в интервю за предаването "Събота 150" Якоб Киргегор, с ясното послание, че западните партньори на Украйна могат да вложат много повече ресурси, за да ѝ помогнат срещу руската военна агресия.

Да се конфискуват замразените руски активи и да се предадат на Киев изглежда лесно и просто решение, но има редица правни и финансови аспекти, заради които то се бави - така, както се бави военната помощ за Украйна и обещаното допълнително финансиране, не крие възмущението си и Торстен Бенер.

"Урокът от последните две години е, че икономическите санкции не са достатъчни, за да спрат Путин. Финансирането и заемите също не стигат, за да помогнем на Украйна. Трябва да осигурим много повече боеприпаси, оръжия, средства за противовъздушна отбрана, за да може Украйна да устои на непрекъснатите руски атаки. Това означава, че трябва да инвестираме много повече във военната индустрия и да разширяваме производствените мощности тук в Германия и в други европейски страни.

Далеч от достатъчно сме направили досега, за да подкрепим Украйна. Намирам за скандално, че не можем да изпълним обещанието си за доставка на артилерийски снаряди в договорените количества и не можем да попълним запасите на Киев от средства за противовъздушна отбрана. Знаем, че те започват да се изчерпват, особено след новия етап на засилени брутални ракетни нападения от Русия", изтъква Бенер.

Според него горещият дебат за предаването на замразените руски активи на Киев има и един политически (и може би циничен) мотив - вместо да ги платят данъкоплатците, за повечето от които войната е само по телевизията. А именно тези избиратели в Съединените щати и Европа ще отидат поне веднъж до урните тази година.

"Защо стана горещ дебатът? Защото тази година и Съединените щати, и Европейският съюз все по-трудно намират политическа подкрепа, за да помагат на Украйна в оцеляването ѝ срещу руската военна агресия. Около 100 милиарда евро струва годишно военната, финансовата и хуманитарната подкрепа за Киев. Мисля, че това е много добра инвестиция за Европейския съюз и Съединените щати. Защото Украйна се сражава и заради нас. Трябва да мобилизираме този ресурс и като сигнал към Путин, че подкрепата ни за Киев ще продължи. Налага се обаче да убедим обществото, че трябва да осигурим тези 100 милиарда долара годишно. Освен това в Кремъл биха приели като знак за слабост, ако вместо това конфискуваме със съмнителни юридически решения замразените руски активи", коментира Торстен Бенер.

"Путин ще реши, че щом прехвърлим тези руски милиарди на Украйна, ще се отдръпнем от подкрепата за нея, защото липсва политическа воля да продължим. Трябва да изпратим тъкмо противоположно послание на Кремъл - че Европа е непоколебима в подкрепата си за Украйна и че ще продължи твърдо по този курс, независимо че Съединените щати може и да намалят своята помощ."

На което разчита и Кремъл, убедени са и двамата изследователи, според които на Русия вече ѝ е ясно, че няма да има достъп до замразените си активи в Европа и Съединените щати. И все пак - какво да правим с тях? Развитие по този въпрос ще има съвсем скоро, смята Якоб Киркегор:

"Мисля, че плановете да се облагат приходите от замразените руски активи ще бъдат задействани още при белгийското председателство на Евросъюза, т.е. през първите 6 месеца на тази година. И една от основните причини е, че по-голямата част от тези активи са в Белгия. Също толкова важно е, че администрацията на Байдън дава сигнали - и на Конгреса в Съединените щати, но и на партньорите от Г-7, че иска да пристъпи към практическа конфискация на замразените руски активи. Вярвам, че Вашингтон ще поеме водещата роля в този процес. Това означава, че Конгресът ще гласува закон, който позволява да се конфискуват руските активи в Съединените щати, както и тези зад граница, които са в щатски долари. Администрацията на Байдън няма да спре закона. Дори ще призове всички от Г-7 към координирани действия."

"Струва ми се, че това ще преобърне политическия дебат в Европейския съюз по въпроса. Засега има доста съпротива. Европейската централна банка се опасява, че това ще подкопае еврото. Белгия и Люксембург имат своите притеснения, но ако в Съединените щати го направят, аргументът за еврото вече няма да е валиден, след като руските активи в долари - т.е. в доминиращата резервна валута в света, вече са конфискувани", допълва Киркегор.

Според него, освен това няма други толкова силни валути освен долара и еврото, които могат да ги изместят. Според Торстен Бенер обаче подходът трябва да е различен:

"Първо, добре е, че тези активи вече са замразени. Въпросът за тях е основно в полето на Европейския съюз, защото по-голямата част са инвестирани в евро. Именно Европа има ключова роля в решението какво да правим с тези руски пари. Едната възможност е да използваме натрупаната печалба от тези активи през тази и през предходната година и да дадем сумата на Украйна. Това не променя особено ситуацията, защото говорим за съвсем малка част от замразените активи. Все пак те не носят годишна доходност от 50 процента от собствената си стойност. Сумата всъщност е почти пренебрежимо малка."

Замразените руски активи могат да се окажат и важен коз при преговорите след края на военните действия, когато Украйна ще има нужда от огромен ресурс за възстановяване, казва още Бенер.

"Не мисля, че сега е правилният момент да използваме замразените руски активи и да ги прехвърлим на Украйна. Съвсем правилно обърнахте поглед към края на конфликта, когато ще има нужда от огромни възстановителни дейности. Украйна ще има право на репарации и тогава би могло да се намери много по-добро юридическо основание тези активи да бъдат дадени на Киев, вместо сега. Но е много важно да направим това с неоспорими правни основания. В противен случай ще подкопаем европейския подход всеки проблем да се решава в съответствие с върховенството на закона и международното право. Напълно ясно е, че Русия наруши абсолютно всички правила с бруталната си война срещу Украйна. Това обаче не означава, че трябва да загърбим закона. Все пак трябва да е ясно: ние подкрепяме Украйна, но не сме част от тази война."

Като аргумент част от противниците на конфискацията на руските активи посочват ответни мерки от Кремъл. Все пак на руския пазар има европейски и американски стоки:

"Да, това е цената, която те плащат, за да правят бизнес при диктатура, която започна война и провежда геноцид в демократична съседна държава. Изобщо не трябва да проявяваме мекушавост към компаниите, които лобират за по-меко отношение към Русия. За близо 2 години война повечето компании са свели до нула операциите си в тази държава и повече нямат активи", коментира Якоб Киркегор и изразява мнение, че уроците от историята наистина трябва да се научат и този път Европа и Съединените щати ще постъпят правилно.

"Вярвам, че през следващите няколко седмици Европейският съюз ще постигне съгласие да осигури на Украйна 50 милиарда евро за следващите 4 години. Също така вярвам, че до месец Конгресът във Вашингтон ще осигури допълнително финансова и военна помощ за Киев. Но нека си признаем - ние на Запад нямаме нужда от парите от замразените руски активи. Имаме предостатъчно пари. От друга страна обаче, Украйна се нуждае от пари сега. За Киев няма значение дали те са от замразените руски активи или от данъкоплатците в подкрепящите го държави.

Ако се стигне до преговори, които според мен трябва да бъдат възможни единствено от позицията на военно преимущество на Украйна, със сигурност въпросът за руски репарации ще бъде поставен на масата. Това няма да бъде като Версайския договор след Първата световна война, който е задължил Германия да плаща репарации, но германската икономика не е била способна да ги изплаща. Сега руските активи вече са тук и това улеснява процеса."

Особено когато Русия многократно е доказала, че не признава подписани от нея международни договори и нищо не предполага, че когато се стигне до нов такъв, Кремъл ще промени поведението си.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    19 62 Отговор
    Въпросът е с колко руски феода ще се преговаря след разпада на русията.

    Коментиран от #50, #55

  • 2 налюдател

    50 0 Отговор
    А може и друг да сгази лука
  • 3 Тото

    63 14 Отговор
    Преговори!!!😂😂😂😂 Ма нали преговори нямаше да има???!!!!😂😂😂 Репарации няма да има за Украйна защото дори и така да го представят пред публичността замразените активи на Русия ще попаднат във джобовете на високопоставени европейски чиновници !!!!! Естествено по демократичният план за възстановяване на Украйна ако изобщо съществува тогава!!!!!!

    Коментиран от #8

  • 4 Украйна ще се възстанови след

    19 76 Отговор
    победата си с руските пари! Заслужава си!

    Коментиран от #17

  • 5 Ихтамнет

    8 26 Отговор
    На свръхдържавата сvинособакия тези пари не и трябват
  • 6 горски

    83 7 Отговор
    Имаше едно време едни пари които бяха иракски,либийски,сирийски и др .После чичо Сам забрави да ги върне,а междувременно взе че разбомби въпросните държави,за да няма кой да ги търси....ама номера този път няма да мине....руснаците ще се върнат за парите си.Така поне казва Бисмарк....
  • 7 🕵️ По пе

    67 5 Отговор
    От цялата статия стана ясно, че за сега няма да пипат руските активи а ще чакат чудото да се случи и Русия да се моли за мир и тогава да поставят въпроса а ако се случи обратното да му мислят тия които не са си изтеглили активите
  • 8 Изобщо не си

    15 5 Отговор

    До коментар #3 от "Тото":

    вникнал съдържанието на публикацията...
  • 9 Оги

    63 6 Отговор
    Може да се разминат фашагите!! Милиардите на целият агресивен свят не помага на украинските фашисти, трилиони няма да върнат убитите във войната невинни хора и войници!! САЩ са световни агресори,разпалват войни и пият невинна човешка кръв ,но всяко начало има край!!?
  • 10 Коко

    46 6 Отговор
    Идеята е ясна! Трябва да се краде по "демократичен" начин !
  • 11 мдаааа

    17 10 Отговор
    Чупи - купи ...
  • 12 Чичо стойко

    46 3 Отговор
    300 милиарда долара.И к а у б о и т е ще ги предоставят на Украйна.1 0 0. п ъ ти. съм казал-фаткибг е най-забав ния сайт.В и ц о в е. и М а й т а п и. На всеки кръгъл час
  • 13 Без коз

    43 6 Отговор
    При очертаващия се грандиозен провал на НАТО и ЕС, едва ли това ще бъде точно коз, напротив. За тикволандия се отнася същото, ще има доста наритани евроатлантически канчета.
  • 14 Гориил

    44 5 Отговор
    Централната банка на Русия набързо сключва договори с най-големите юридически кантори в света в САЩ, Великобритания, Белгия и Швейцария за защита на активи и предявяване на насрещни искове. Адвокатските кантори гарантират 99,9 процента победа. Русия те предупреди
  • 15 Динго

    44 0 Отговор
    Третия закон на Нютон гласи:Всяко действие има равно по големина и противоположно по посока противодействие!

    Коментиран от #56

  • 16 Хаха!

    43 4 Отговор
    Скоро западните талибани ще разберат, че парите не се ядат!
  • 17 Грую

    32 0 Отговор

    До коментар #4 от "Украйна ще се възстанови след":

    Само с пари не става. Трябват и ресурси и работна ръка.
  • 18 касата

    14 41 Отговор
    На никой не му пука за миризливите Кремълски крадци!

    Коментиран от #25

  • 19 Иванушка 🇷🇺

    43 6 Отговор
    "...Украйна ще има право на репарации..."

    Това е много сериозна мотивация за Русия да включи старите си Исторически украински територии отново в състава си и да си получи паричките ))
  • 20 Как не разбраха

    42 9 Отговор
    до сега западняците,че парите не са най важното нещо за Русия!Парите са средство,а не цел!Което не означава,че руснаците няма да почукат на вратата на западняците и да си поискат парите!Защото,както е казвал Бисмарк,руснаците винаги идват за своето!

    Коментиран от #41

  • 21 реру

    24 8 Отговор
    "Замразените руски активи може да се окажат важен коз при преговорите след края на войната"


    Логично е, след като всички знаят, че...

  • 22 Механик

    37 11 Отговор
    Кви преговори бе? какви козове?
    Кой ще ви даде да поставяте условия?
    Русия ще ви трича както тя си иска. Вашата работа ще е да викате "Йес Сър!" и "Так точно!".
    Ще пописвате и празни листи, та ще дрънкате.
    Калпазани с калпазани такива! Марш да си изядете тортата от личинки, че Урсула ще ви нахока.

    Коментиран от #37

  • 23 россиян..

    35 7 Отговор
    Тоз очилатия с брадата,защо не спомена кой не спзваше минските споразумения,кой ги наруши и кой непрекъсното бомбеше днр и лнр..а колкото за руските активи-не си мислете че в руссия няма замразени западни активи..
  • 24 Тошко укр@йнски

    34 8 Отговор
    Джурналята да проверят кой плаща репарации. Репарации плащата загубилата държава. Тук вече не говорим за държава а за област в състава на Руската федерация.
    Понеже не се очертава Русия да загуби колективно-западналите освен че няма да посмеят да пипнат руските пари ще пият 1 студена вода с парите за оръжия, ще платят на Русия да възстанови новата си област 00крайна, Блекрок и подобните им ще загубят земята която изкупиха, синчето на байдрън ще загуби газопреносната мрежа на 00крайна. Навремето я изкупиха за да лапат от транзитни такси към колективно-западналите, укрите пък крадяха от газта. И Русия врътна кранчето - няма газ за крадене, няма транзит. Тръби им останаха
  • 25 россиян..

    20 3 Отговор

    До коментар #18 от "касата":

    От тиквуните по големи и нагли крадци нема..изкопаа един гьол и откраднаа два млрд.$..сега през декември сглопкаджийското племе похарчи над 11 млрд.лв..само за 11 дни..някой да знае къде и за какво отидоха..за моча не са-там отидоха коледните бонуси за пенсионерите..

    Коментиран от #33

  • 26 Бисмарк за Русия

    30 8 Отговор
    "Русия винаги се връща за парите си"

    Освен това какво означава това: "Трябва да осигурим много повече боеприпаси, оръжия, средства за противовъздушна отбрана, за да може Украйна да устои на непрекъснатите руски атаки" ????

    Това ли е целта на запада сега? Да устояла Украйна? До последния украинец ли искат да устояват и ЕС данъкоплатците да платят масрафа? Не трябваше ли Русия да бъде прогонена изцяло, включително от Крим и Азовско море, където НАТО да си настани военния флот?
    А ЕС добре ли устоява в перманентна рецесия и скорошен колапс? Ама видете ли, народите на ЕС се дърпали? Как смеят!!!!

    Коментиран от #29

  • 27 Гориил

    29 6 Отговор
    Ако Западът има нужда от още дузина регионални конфликти, той ще ги получи.Жалко, че си отидоха поколенията, които се страхуваха и очакваха най-лошото от Русия. Днес вашите държави се управляват от капризни и невежи аматьори, които не разбират и не познават силата на руския геополитически натиск и, ако е необходимо, най-добрите оръжия в света. Научете се да мислите по-бързо и да се доверявате само на инстинкта си за самосъхранение. И няма защо да се сърдим на Русия. Ще трябва да се биете и да хабите ресурси в най-отдалечените и екзотични кътчета на планетата, което означава, че всичко ще завърши с вашата загуба и поражение.
  • 28 факуса

    7 2 Отговор
    да,на дългата бяла мас с извинения за запора
  • 29 И къде ще се дърпат

    13 6 Отговор

    До коментар #26 от "Бисмарк за Русия":

    народите от ЕС??? Къде ще ходят?:)
    В статията ясно е обяснено, че глобалистите могат да им блокират банковите сметки, когато си пожелаят и да дадат парите им, на който си искат.
    Според "базирания на закони, световен ред"

    Коментиран от #31

  • 30 Преди няколко дни

    21 7 Отговор
    в руска медиа се обсъждаше въпроса. По памет:
    - в САЩ Русия има блокирани около 6 милиарда. Малка сума за коята САЩ винаги могат да кажат - сбъркахме, връщаме ви ги, извинете.
    - останалите са в Европа. Отговорите на русия могат да бъдат:
    - конфискация на чуди активи в Русия на стойност около 500 милиарда;
    - отказ от плащания на външния дълг към страни откраднали техните активи - на стойност над 400 милиарда
    - и (не го проумявам) при такова положение -откраднати средства - Русия е и имало право да пусне печатния стан за същата сума - не го разбирам.

    Т.е. Русия може от цялата "далавера" на запада да спечели трикратно.
    А репарации .... Ще плаща Украйна заради неизпълнението на Минските споразумения.

    Коментиран от #35

  • 31 мдаааа

    5 5 Отговор

    До коментар #29 от "И къде ще се дърпат":

    Да се повторя ... Чупи - Купи ..
  • 32 Хохо Бохо

    16 9 Отговор
    Да разбирам ли, че след войната парите ще бъдат върнати на Русия за възстановяване на щетите във върнатата им територия наречена украина

    Коментиран от #34

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Баце,

    11 4 Отговор

    До коментар #32 от "Хохо Бохо":

    Нещо си се объркал

    Коментиран от #46

  • 35 Това

    6 7 Отговор

    До коментар #30 от "Преди няколко дни":

    Скабеева,ли ти го каза?
  • 36 Анатоли Стайков!! Тиражираш фейкове

    20 4 Отговор
    И откровени Лъжи за Замразени Руски Активи в Западни Банки! Политици, Икономисти, Финансисти от цял Свят коментираха дали това е Възможно!!Казаха НЕ!!! Банките са часни а не Държавни??? Подобно Действие би Сринало Авторитета на Световната Банкова Система!! Това няма да се случи!! Останалото са Фейкове, Дезинформация и Мечти на Някой!!!
  • 37 Монтьора ,

    4 7 Отговор

    До коментар #22 от "Механик":

    Пак си дръпнал от преработеното масло ... 5W40 , a ?!🤭
  • 38 Кой им дава право

    15 5 Отговор
    да замразяват руските активи? Жалки крадци!
  • 39 Факт

    15 3 Отговор
    Репарации плаща победената страна!А ако някоя банка конфискува активи,тя приключва като банка.Никой няма и цент да вложи в нея.
  • 40 Сатана Z

    11 4 Отговор
    Германия има да плаща репарации на България в размер от 64 милиарда евро ,които ни дължат за икономическата помощ на Вермахта на Източния фронт.
    Победителите ме ги съдят.Не знам с какъв акъл си мислят,че запада може да изнудва Русия с подобни евтини алабализми и да си мисли,че ще има Украйна и след СВО.
  • 41 ххххх

    7 15 Отговор

    До коментар #20 от "Как не разбраха":

    Айде успокой се дечко.Щяла да почука русийката...Къде ще почукат тея мижитурки бе охльов ? Да не се окаже накрая,че имат да дават още.Накрая ше стане така,ще Русия ЩЕ ДАВА и своето за репарации,ако иска да остане в цял вид и запада да я пожали!

    Коментиран от #49

  • 42 Мисля

    11 6 Отговор
    Украйна,като не спазваща международните договори(Минските споразумения)и териристична държава (избиваща 10 г населението на Донбас)вече си плати репарациите с откъсване на най-богатите си области и загубата си на излаз на Черно море.
  • 43 Къде отива

    11 4 Отговор
    ... неприкосновеността на собствеността?
    Опит за конфискация ще доведе до ответна конфискация + не-огледални мерки + отдръпване на всякакви чуждестранни инвеститори. Да се мисли трябва!
  • 44 Мишел

    9 2 Отговор
    Напразни надежди.
    Победителят прибира всичко.
  • 45 ура ,ура,ура

    7 3 Отговор
    не е луд който яде баницата луди са тия които му я сервират за да се обогатява лично зеления ,а бай дън казва НИЕ се бием в крайна срещу русия и това ако не е насърчаване на конфликта и как ще спре тази Война? сега измислиха друг а финансова хватка с парите на русия да ги финансират за да не изваждат за баницата нищо и ще им /помагат/
  • 46 не е

    7 7 Отговор

    До коментар #34 от "Баце,":

    тая украина от време оно е руска губерния има само един период от 17до 21 година когато уж има независимост? иначе е все русия и ссср!
  • 47 лудия

    6 3 Отговор
    Никога не съм чувал в историята ,репарации да плащат победители те. Тези маи живеят на друг свят. Руснаците и сега имат лостове ,които да си вземат пари толкова ,колкото трябва от запада. Западняри те са наясно с това. Ни си мислят ,че руснаците няма да се усетят или няма да го направят.Война като на война.
  • 48 УФффф

    7 4 Отговор
    ТОЛКОЗ ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ
    НЕ ПРОУМЯХТЕ ЛИ
    УКРАЙНА НЕ МОЖЕ ДА СПЕЧЕЛИ ТАЯ ВОЙНА
    КАКВОТО И ДА НАПРАВИТЕ АКО ЩЕТЕ И ДА СЕ НА......РЕТЕ
  • 49 СБЪРКАЛ СИ НИКА

    1 4 Отговор

    До коментар #41 от "ххххх":

    НЕ Е ХХХХХ А 00
    ПОЗНАВА СЕ ПО МИРИЗМАТА
  • 50 Евроатлантик

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Активите и замразени и руснаците замръзнали... 🙄🤔😁

  • 51 Одит

    2 1 Отговор
    300 милиарда долара руски активи в САЩ, ЕС срещу 500 милиарда долара западни активи. Русия!
    Танто, ама не за кукуригу?
  • 52 Одит пп

    2 4 Отговор
    300 милиарда долара руски активи в САЩ, ЕС срещу 500 милиарда долара западни активи в Русия!
    Танто, ама не за кукуригу?

    Коментиран от #53

  • 53 Въпросче

    2 2 Отговор

    До коментар #52 от "Одит пп":

    500 милиарда западни активи в Русия ?! Кои са тези 500 милиарда ще ни кажеш ли ?
  • 54 дончичо

    1 1 Отговор
    Ех,Тольо,Тольо,как ви се краде,даже го не криете,а руснаците винаги идват за своето си...как си го не набихте в кухите си кратуни! Ами те за това са рушльаците,за да ви го набият!!!
  • 55 дончичо

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Шашпи,без Руския скраб немаш нищо,и бананите са ти внос...црн бере 🍌 за Bg лайен...смешковци! Хващайте се за мотиките ,оти ке заумиргвате
    Нескопосници
  • 56 дончичо

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Динго":

    Противодействие на противодействие е равнопосочно действие на първото по време действие

    Коментиран от #58

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания