Отидете към основна версия

2 976 71

Крехка надежда за спиране на огъня! Швейцария си постави за цел да заведе Русия на мирни преговори за Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • швейцария-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски-
  • игнацио касис

Колкото повече страни участват, не само от Запада, но и от целия свят, толкова по-вероятно е да се намери творческо решение, каза министър Игнацио Касис в Давос

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Повече от 80 делегации от цял свят взеха участие в конференция в Давос, посветена на предложенията на Украйна за постигане на траен мир, т.нар. формулата за мир на Зеленски.

Съгласието по основните принципи за мирно решение на такова широко равнище може да помогне за това един ден Русия да седне на масата за преговори, заяви в неделя швейцарският външен министър Игнацио Касис. Той настоя също и Китай да се включи в разговорите.

Сред най-високопоставените политически фигури, които се очаква да присъстват в Давос, са премиерът на Китай Ли Цян и френският президент Еманюел Макрон, но и двамата не бяха част от конференцията за Украйна.

Според Касис, Китай, който не взе участие в първата конференция, също трябва да се включи, доколкото е възможно. Външният министър на Швейцария счита обаче за положителен факт и окуражаващо това, че страните от групата на БРИКС и развиващи се икономики като Бразилия, Индия, Саудитска Арабия и Южна Африка поддържат отворени каналите за комуникация с Москва.

Колкото повече страни участват, не само от Запада, но и от целия свят, толкова по-вероятно е да се намери творческо решение, каза Игнацио Касис.

Швейцария прави обаче констатацията, че нито една от страните все още не е готова да направи отстъпки. Затова и все още има да се извърви дълъг път, преди да бъде намерено мирно решение, а Игнацио Касис предупреждава, че има още много работа.

Припомняме, в първите месеци на войната, когато все още се търсеше подходящ посредник за мирни преговори, Швейцария беше сред спряганите възможности като страна с неутрален статут и дори изрази готовност това да се случи. Заради финансовата и хуманитарна подкрепа, която Швейцария оказва на Украйна, както и заради присъединяването към западните санкции, Русия отхвърли тази перспектива.

Според изявлението на швейцарското МВнР, публикувано миналата седмица, целта на конференцията се явява "завършване на преговорите на ниво съветници по национална сигурност за принципите за постигане на продължителен и справедлив мир в Украйна". Това е четвъртата такава среща, организирана по формулата на мира, предложена от Украйна в 10 точки. Днес Андрий Ермак при откриването заяви, че предишните пъти са обсъдени първите пет точки, а сега предстои обсъждането на останалите, сред които са и извеждането на руските войски от международно признатите граници на Украйна.

Украйна разчита на провеждането в бъдеще на голям международен форум, където световните лидери да утвърдят общите принципа на урегулиране на войната.

Представители на Русия на срещата по традиция няма, доколкото и Москва не признава украинската формула на мира, отговаряйки ѝ с тезата за признаване на "фактическото състояние на нещата" и "реалностите", което означава и изключване на окупираните от руската армия области на Украйна, където и в момента са фронтовите линии.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 38 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: