Отидете към основна версия

7 405 203

Тежка загуба за руската армия! Как Украйна успя да порази руския АУАКС

  • ил-22-
  • русия-
  • украйна-
  • самолет

Ако украинците успеят да възстановят боеспособността на тези ракети за удари по въздушни цели, техният обсег - до 600 километра - ще им позволи да поразяват самолети над Азовско море от дълбоко задната част на морето

Загубата на самолета А-50 и предполагаемата повреда на Ил-22М ще бъдат едни от най-големите единични загуби на руски самолети във войната с Украйна. Русия не разполага с такива самолети и вече не ги произвежда. Освен това на борда на А-50 може да е имало опитни специалисти, които не е лесно да се обучат.

Това коментира руската служба на Би Би Си.

За унищожаването на А-50 вечерта на 14 януари първо писаха украински, а след това и руски блогъри, а на сутринта за това официално съобщи главнокомандващият ВСУ Валерий Залужний.

В същото време украинският командир написа в съобщението си, че е унищожен и Ил-22М, въпреки че по-късно в интернет се появи снимка на самолета след кацането му на летището в Анапа.

Фактът, че екипажът на Ил-22М е успял да го приземи въпреки тежките повреди, беше потвърден и от говорителя на ВС на Украйна Юрий Ихнат.

Не е известно как точно единият самолет е бил унищожен, а другият - повреден.

Според една от версиите, разпространени в руските социални медии, Ил-22М може да е бил улучен от огън от руските системи за противовъздушна отбрана, защитаващи Керченския мост.

Междувременно Валерий Залужний, както и официалният канал на ВСУ в Telegram, наричат това "специална операция в Азовския регион". Ако това наистина е вярно и двата самолета са били поразени от украинците, все още остава неизвестно как са били поразени.

Ако се съди по думите на Юрий Ихнат, основната цел на ВСУ е бил А-50, а Ил-22М е "попаднал под ударите". Може би това обяснява защо той не е бил свален.

Залужний публикува анимирана карта с траекториите на самолетите в района. Според картата самолетите са дежурили в северозападната част на морето край Приморск.

Според "Суспилне" Ил-22М се е намирал в района на Стрелково в Херсонска област, а А-50 - в района на Кириловка в Запорожие. И двата района се намират на около 130-140 км от Керченския мост и на около 160 км от фронтовата линия.

Руските ЗРК с голям обсег на действие като С-400 биха могли да поразят цел на такова разстояние от моста, но е трудно да се предположи, че операторите са объркали Ил-22М - и особено А-50 - с украински самолети.

В случай, че това наистина е операция на ВСУ, средствата, използвани за поразяване на самолетите, все още остават неизвестни.

Веднага след като в интернет се появи информация за поражението на два самолета и вероятната смърт на един от тях, основната версия, която украинските коментатори започнаха да обсъждат, беше ракетната система земя-въздух Patriot.

Общо ВСУ разполага с три батареи Patriot. Въпреки това, както се смяташе досега, Украйна използва тези комплекси с ракети от семейството PAC-3, тъй като те са по-способни да се справят с балистични ракети, включително "Кинжал".

Тази ракета обаче има обсег на действие само 40 километра и височина 20. PAC-2 е ракета с по-дълъг обсег, която може да прехваща въздушни цели на височина до 25 километра и на разстояние до 160.

Други наземни системи, произведени в чужбина или в Съветския съюз, не биха могли да достигнат самолета на такова разстояние - техният обсег е по-малък от разстоянието до фронтовата линия.

В същото време за ЗРК "Пейтриът" с ракета PAC-2 такъв обсег е почти пределен. Следователно при всички случаи ЗРК би трябвало да се разположат в близост до фронтовата линия, застрашавайки ценния комплекс.

Вярно е, че Украйна все още разполага със стари съветски ЗРК С-200, които бяха изведени от експлоатация преди повече от 10 години. ВСУ ги е адаптирала за стрелба по наземни цели.

Ако украинците успеят да възстановят боеспособността на тези ракети за удари по въздушни цели, техният обсег - до 600 километра - ще им позволи да поразяват самолети над Азовско море от дълбоко задната част на морето. В същото време А-50 не е много трудна мишена дори за такива остарели ракети, той е доста голям и не много маневрен.

Друга версия, която беше изказана от някои коментатори, е, че ВСУ е можела да използва изтребители с ракети с далечен обсег на действие. ВСУ обаче не разполага с такива ракети за изтребителите МиГ-29 и Су-27, а Украйна все още не е получила американски F-16.

Освен това би било почти невъзможно да се скрият полетите на изтребителите от самия А-50, а сигнатурата на F-16 би трябвало да е добре известна на руснаците - тези самолети дори летяха на руското авиошоу в Жуковски. Следователно, в случай че украинците решат да използват такива изтребители тайно, най-вероятно това ще бъде съобщено от тях или от руснаците след удара.

Руските телеграмни канали публикуваха снимка на самолета Ил-22М след кацане, на която се вижда, че в опашната част има много доста големи дупки.

Те приличат по-скоро на повреди от поразяващите елементи на голяма зенитна ракета с наземно базиране. Самолетна ракета най-вероятно не би могла да причини такива щети.

Според наръчника "Военен баланс 2022" преди началото на войната Русия разполага с три самолета А-50 и шест единици А-50У.

По данни на Military Balance 2022 в началото на войната в Украйна Русия е разполагала с 12 самолета Ил-22М и 10 Ил-22 (по-стара модификация).

Един от тях е свален през юни 2023 г. по време на бунта в ЧВК "Вагнер". Друг самолет е повреден по време на бойни действия в резултат на обстрел от украински ЗРК.

Руският вестник "Московский комсомолец" писа през октомври 2022 г., че Ил-22 е бил обстрелван от украинската ПВО и е бил повреден, но е успял да се върне в базата. За по-нататъшната му съдба не е известно нищо.

През 2018 г. сирийската противовъздушна отбрана по погрешка свали руски разузнавателен самолет Ил-20, който също е базиран на Ил-18.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 93 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания