Отидете към основна версия

3 277 162

Зеленски: Украинският народ никога няма да прости

  • украйна-
  • давос-
  • русия-
  • володимир зеленски-
  • владимир путин-
  • прошка

Справедливостта е важна за народа на Украйна, а не отмъщението

Снимка: БГНЕС/ EPA

Украинците никога няма да простят на руския президент Владимир Путин и неговото обкръжение - тези, които извършиха престъпления, които отнеха украински животи и спонсорираха войната. Справедливостта, а не отмъщението е важна за народа на Украйна. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски по време на реч на Световния икономически форум в Давос (Швейцария), съобщава FREEДОМ.

„На първо място, украинският народ никога няма да прости на Путин, неговото обкръжение и всички онези, които спонсорираха целия този тероризъм, които отнеха живота ни, нашите хора, нашите деца, времето на онези деца, които оцеляха, но които трябваше да пораснат заради тази война и които просто са лишени от детство. И, за съжаление, още веднъж съболезнования на тези, които бяха лишени от близки и роднини. Следователно не може да се говори за някаква прошка.. Путин няма да почива в мир нито на този свят, нито на онзи. Нито неговите деца, нито неговите внуци“, каза Зеленски.

Държавният глава уточни, че украинците не са терористи, а става дума за наказателни и съдебни процеси, които със сигурност ще доведат до отговорност. „Отговорност трябва да има, защото след този терор ще дойдат други повторения, автокрации, агресия... ако няма последствия. Затова никой няма да прости нищо на никого от убийците. Това е първото. Но не това поддържа морала на украинците. Не отмъщение. Не можете да сравнявате отмъщението и справедливостта. Просто говорех за справедливост. Не става въпрос за отмъщение. А справедливостта трябва да е в присъдите и в конкретните хора, които са осъдени, в конкретни години и на конкретни места, където трябва да прекарат една дълга, наистина вярвам в справедливостта, една дълга, многогодишна „ваканция“. Това е въпрос на справедливост“, обясни Зеленски.

Според президента на Украйна желанието на украинците да бъдат свободни поддържа морала. „Украинският народ се бие за свободата си. Той се бори абсолютно смело и здраво. И вярвам, че той се бори за нашите общи ценности. Трудно е да се разбере стойността на тези ценности, когато нямате война и затова вашата подкрепа е толкова важна“, каза той. Зеленски подчерта, че е толкова важно цивилизованите хора да разберат тази цена дори преди да се случат проблеми.

„И ако всички разберем това, ще се обединим в помощ на Украйна и в политическа изолация на Путин. И ако го направим това, това ще бъдат правилните политически превантивни стъпки, така че войната да не мине през Украйна и да стигне до други страни, а това е точно това, което Путин иска“, завърши украинският президент.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 61 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: