Отидете към основна версия

2 102 44

Хавиер Милей предупреди от Давос: Социализмът се завръща, а това е опасно!

  • хавиер милей-
  • аржентина-
  • песо-
  • социализъм

В дълга реч, изпълнена с препратки, заимствани от крайната десница, аржентинският президент представи капитализма, атакуван от левичарите, като единствената икономическа система, способна да сложи край на глада и бедността

Снимка: БГНЕС/ЕРА

При първата си поява на международната сцена новият аржентински президент Хавиер Милей, самопровъзгласил се за "анархокапиталист", в днешната си реч на Световния икономически форум в Давос яростно защити необуздания капитализъм, заявявайки, че "западният свят" е застрашен от "социализма", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Основните лидери на западния свят за съжаление изоставиха идеята за свобода през последните години в полза на различни версии на това, което наричаме колективизъм" – идеи, които "водят неумолимо към социализъм и следователно към бедност", обяви той от трибуната.

В дълга реч, изпълнена с препратки, заимствани от крайната десница, аржентинският президент представи капитализма, "атакуван от левичарите", като "единствената икономическа система, способна да сложи край на глада и бедността".

Милей, който е сравняван с бившия американски президент Доналд Тръмп заради невъздържаните си позиции и стил, не се поколеба да осъди "радикалния феминизъм" и "кървавата програма за абортите", по думите му, "вредни идеи, които са пуснали корени в нашите общества".

За Аржентина той изложи своя "модел, основан на основните принципи на либертарианството: защита на живота, свободата и собствеността".

Милей призова бизнесмените и предприемачите: "Не се оставяйте да бъдете заплашвани от паразити, които живеят единствено на гърба на държавата" и "не се поддавайте на настъплението на държавата, която не е решение, а проблем".

"Вие сте герои" и "можете да разчитате на Аржентина като на ваш безусловен съюзник", каза още той, преди да завърши речта си с думите: "Да живее свободата, дявол да го вземе!".

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 30 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: