Отидете към основна версия

2 409 92

Американски генерал: Русия ще победи Украйна много скоро, ако Киев не получи спешна помощ

  • русия-
  • украйна-
  • пентагон-
  • сащ-
  • оръжие-
  • война

Украинците станаха много предпазливи, защото знаят, че им свършват боеприпасите, свършват им оръжейните системи, така че в момента те са основно в отбранителен режим, обяви генерал Джак Кийн

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Краят на американската помощ за Киев е довела до кардинални промени, които биха могли да доведат до това Русия да придобие пълен контрол над Украйна. Това мнение изрази в сряда американският генерал в оставка Джак Кийн в интервю пред Fox News.

"Ако не им помогнем, тогава Украйна ще загуби. Те ще загубят правителството си. Русия ще получи контрол над страната... Вижте какво се случва вече. Поради забавяния и перспективата, че може дори да няма финансиране, ситуацията се промени драматично. Русия триумфира. Те говорят за пълна победа в Украйна, което е напълно постижимо за тях", заяви той.

Кийн отбеляза, че Украйна "буквално премина в отбрана“. "Те станаха много предпазливи, защото знаят, че им свършват боеприпасите, свършват им оръжейните системи. Така че в момента те са основно в отбранителен режим“, посочи генералът.

По-рано Джон Кърби, координатор по стратегическите комуникации в Съвета за национална сигурност на Белия дом, заяви, че САЩ не подготвят нови доставки на оръжие за Украйна поради липсата на бюджетни средства за това, а последният пакет е бил предоставен на Киев на 27 декември.

Администрацията на Вашингтон изпрати искане до Конгреса преди почти четири месеца за допълнително финансиране през фискалната 2024 година, която започна в Съединените щати на 1 октомври миналата година, за оказване на помощ на Израел и Украйна, както и за противодействие на Китай и Русия в Азиатско-Тихоокеанския регион. Общо изпълнителната власт, ръководена от демократа Байдън, би искала да получи за тези цели около 106 млрд. долара.

По-нататъшната съдба на искането и алтернативните законопроекти обаче остава неясна. Няколко републиканци в двете камари на законодателния орган се обявиха през последните месеци против продължаването на предоставянето на финансова помощ на Киев.

Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън, републиканец, предупреди няколко пъти за намерението си да обвърже по-нататъшната помощ за Украйна със затягане на контрола над южната граница на САЩ.

Лидерът на републиканското малцинство в Сената Мич Макконъл се изказа в подобен дух. Дебатите между управляващата Демократическа и опозиционната Републиканска партия в САЩ по тези въпроси продължават.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 22 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: