Отидете към основна версия

3 982 68

Лунната мисия на американски космически кораб завърши в пламъци над Тихия океан

  • лунна мисия-
  • американски космически кораб-
  • пламъци-
  • тихия океан

Очаква се останките от Peregrine – ако изобщо има такива, да са паднали в океана далеч от населени места

Снимкa: Shutterstock

Американският космически апарат Peregrine One, който беше изстрелян миналата седмица с цел кацане на Луната, завърши своята мисия в огнени пламъци над Тихия океан, съобщават ВВС и Фокус.

Peregrine One изпита повреда в системата за задвижване, която изключи всякакви възможности за успешно кацане на Луната. В резултат на това частният оператор на апарата, компанията Astrobotic със седалище в Питсбърг, реши да насочи космическия кораб към земната атмосфера с цел изгаряне.

Станцията за проследяване в Канбера, Австралия, потвърди загубата на сигнала с Peregrine в четвъртък в 18:59 часа българско време.

Очаква се останките от Peregrine – ако изобщо има такива, да са паднали в океана далеч от населени места.

Целта на Astrobotic беше да достави пет инструмента на НАСА на повърхността на Луната, за да изследва местната среда преди очакваното завръщане на астронавтите по-късно това десетилетие.

Ако корабът Peregrine беше успял да кацне успешно, това щеше да стане първата американска мисия до Луната от половин век насам и първата частна в света.

Само правителствени агенции от САЩ, СССР, Китай и Индия досега са управлявали контролирани кацания на Луната, твърди медията.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 36 гласа.

Свързани новини