Отидете към основна версия

1 021 21

Едва 3% от тайванците определят себе си като предимно китайци

  • тайван-
  • китай-
  • влияние-
  • проучване-
  • изследване-
  • доклад-
  • гоминдан-
  • демократическа прогресивна партия

Данните от проучването сочат още, че по-младите са по-загрижени за силата и влиянието на Китай

Повече от две трети от тайванците определят себе си предимно като тайванци, докато съвсем малък брой смятат себе си предимно за китайци, според изследователски доклад, публикуван от американския Pew Research Center по-рано тази седмица.

В проучване, изследващо как хората в Тайван определят себе си, изследователският център установи, че едва 3% от хората в островната страна смятат себе си предимно за китайци.

Докладът сочи още, че лицата под 35-годишна възраст са особено склонни да се идентифицират само като тайванци (83%), като по-голям е процентът на жените, спрямо мъжете – съответно 72% и 63%.

Докладът подчертава още, че идентичността в Тайван е свързана с политиката – тези, които смятат себе си предимно за тайванци, са по-склонни да се присъединят към управляващата Демократична прогресивна партия, а тези който определят себе си за тайванци и китайци или предимно за китайци – по-вероятно биха подкрепили опозиционната партия.

Що се отнася до въпросите, свързани с Тайванския пролив, повечето хора в островната страна смятат силата и влиянието на Китай за заплаха. Общо 66% определят Китай като голяма заплаха, докато 45% твърдят същото за САЩ и 25% - за Русия. Данните сочат още, че по-младите са по-силно загрижени за силата и влиянието на Китай.

Междувременно докладът разглежда също и удовлетвореността на тайванските граждани. Статистиката показва, че лицата, които смятат себе си основно за тайванци, са по-склонни да изразят удовлетворение от това как се развиват нещата в островната страна. Същото важи и за респондентите, които са посочили, че нямат емоционална връзка с Китай.

В проучването участие са взели общо 2277 лица.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.

Свързани новини