Отидете към основна версия

2 908 171

Руските сили увеличават използването на химическо оръжие в Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • химическо оръжие-
  • институт за изследване на войната

Това съобщава Институтът за изследване на войната (ISW)

Снимкa: Shutterstock

Съобщава се, че руските сили увеличават използването на химически оръжия в Украйна в продължаващи очевидни нарушения на Конвенцията за химическите оръжия, по която Русия е страна, предаде News.bg.

Говорителят на Украинския център за изследване на трофейни и перспективни оръжия и военна техника на украинския генерален щаб капитан Андрий Рудик заяви на 25 януари, че руските сили са започнали да използват гранати RG-VO с хлорацетофенон, вид сълзотворен газ, използван за овладяване на безредици през декември 2023 г. и че украински служители са наблюдавали 81 случая на руски сили, използващи гранати RG-VO през декември 2023 г.

Украинският генерален щаб съобщи на 13 януари, че руските сили са започнали да използват нов тип специална газова граната, съдържаща CS газ (2-хлорбензалмалононитрил - също RCA) на 14 декември и че руските сили са използвали химически оръжия най-малко 51 пъти през първите две седмици от 2024 г.

Руската 810-та морска пехотна бригада преди това призна на 22 декември, че бригадата умишлено използва химически оръжия, като хвърля гранати К-51 с газ CS от дронове върху украински позиции близо до Кринки на източния (левия) бряг на Херсонска област.

Рудик заяви, че гранатите RG-VO могат да убият персонал в землянка или затворено помещение в рамките на пет минути. Проучване установи, че наскоро използвана руска граната RG-VO е произведена в неуточнена, но вероятно руска фабрика през 2023 г.

Рудик добави, че Русия може да се опитва да прецени международните реакции на руската употреба на химически оръжия в Украйна, за да разшири типа оръжия, които използва.

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че войната на Русия е насочена срещу самото съществуване на Украйна като суверенна държава.

Шолц заяви на пресконференция със словашкия премиер Роберт Фицо на 24 януари, че руският президент Владимир Путин може да прекрати тази война по всяко време и предупреди, че ако украинците спрат да се защитават, това ще бъде краят на Украйна.

Той предупреди да не се приема идеята, че липсата на преговори между Русия и Украйна удължава войната, отбелязвайки, че не е имало недостиг на дискусии в навечерието на войната в Украйна през февруари 2022 г.

Максималистичните цели на Русия - които са равносилни на пълна украинска и западна капитулация - остават непроменени.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 48 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: