Отидете към основна версия

1 922 36

В Гърция ще гласуват законопроект за еднополовите бракове

  • гейове-
  • гърция-
  • еднополови бракове-
  • граждански брак-
  • църква

Гръцката православна църква категорично се противопостави на законопроекта

Снимка: БГНЕС/ EPA

На 1 февруари в гръцкия парламент ще бъде представен законопроект от правителството, който предвижда възможността за сключване на граждански брак от страна на еднополови двойки, съобщи държавната телевизия ЕРТ.

В момента проектът, който предвижда и опцията за осиновяване на деца от еднополовите двойки, се намира в стадий обществено обсъждане, завършващо на 31 януари. Проблем за правителството представлява позицията на някои депутати от управляващата дясноцентристка Нова демокрация, които се противопоставят на инициативата. Въпреки това се очаква законът да бъде подкрепен от гласовете на опозиционните СИРИЗА и ПАСОК.

Има сериозни въпросителни по отношение на позицията на министри, но проблемът беше разрешен, след като държавният министър Макис Воридис, представител на консервативното крило в управляващата партия и противник на законопроекта, заяви, че ще се въздържи при гласуването в парламента, което ще му позволи да запази поста си в кабинета.

Гръцката православна църква категорично се противопостави на законопроекта, особено в частта относно осиновяването на деца. Атинският архиепископ Йероним допълни, че децата от тези семейства ще бъдат кръщавани, когато достигнат достатъчна възраст, за да изразят своето желание.

Представеният от гръцкото правителство законопроект въвежда равенство в гражданския брак за всички гръцки граждани, без дискриминация, независимо от сексуалната ориентация. Той също така защитава интересите на децата, регулирайки въпроси от семейното право в семействата на еднополовите двойки. Важно е отбелязването, че законопроектът не разширява правата за медицинско асистирано възпроизводство (и сурогатно майчинство) за мъжките двойки.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: