Отидете към основна версия

5 873 139

Германия ще предостави на Украйна повече от 80 танка Leopard 1 A5

  • германия-
  • украйна-
  • танкове-
  • leopard 1-
  • военна помощ-
  • бронирани машини

Освен това през 2024 г. Германия планира да организира обучение на 10 хиляди украински военнослужещи

Снимка: Shutterstock

Борис Писториус, който е министър на отбраната на Германия, обяви следващата планирана доставка на военна помощ за Киев, съобщи Би Би Си и News.bg.

Новият пакет ще включва:

Противоракетни системи със среден обсег IRIS-T SLM и зенитни оръдия Gepard; Артилерийски системи и повече от 230 хиляди снаряда; Повече от 80 танка Leopard 1 A5; Бойни машини на пехотата; 450 бронирани машини; Инженерни превозни средства и мостополагачи, както и системи за разминиране; Дронове; Радарни и разузнавателни системи.

Освен това през 2024 г. Германия планира да организира обучение на 10 хиляди украински военнослужещи.

Еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон упрекна на 16 януари Германия, че не прави достатъчно, за да подкрепи общите усилия на ЕС за предоставяне на военна помощ на Украйна, а вместо това се фокусира върху изпращането на двустранна подкрепа на Киев.

Коментарът му дойде в момент, когато Германия публично призовава други страни членки да увеличат военните си доставки за Украйна, докато в частни разговори поставя под въпрос начина, по който работи Европейският механизъм за подкрепа на мира. Механизмът е извънбюджетен механизъм за финансиране на офшорни военни мисии на ЕС, както и помощ за съюзници като Украйна чрез възстановяване на разходите на страните за военна помощ, изпратена до Киев. Страните членки плащат вноски пропорционално на техния брутен национален доход, което прави Германия най-големият вносител.

Военната помощ за Украйна, заедно с добавянето на 5 милиарда евро към Европейския механизъм за подпомагане на мира, може да бъде в дневния ред на лидерите на ЕС, когато се срещнат на специална среща на върха на 1 февруари.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 52 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: