Отидете към основна версия

14 893 134

От един човек зависи съдбата на Украйна. И това не е Путин

  • украйна-
  • доналд тръмп-
  • владимир путин-
  • русия-
  • сащ-
  • война

Влиянието на Тръмп е огромно – бившият президент е много вероятно да получи номинацията на републиканците

Снимка: БГНЕС/ EPA

В САЩ има опасения, че един човек от Републиканската партия на страната може да даде Украйна на Владимир Путин – и това е Доналд Тръмп, чието влияние нараства значително. Именно заради него помощта на САЩ за Киев е под заплаха, пише FT.

Увеличената помощ на САЩ за Украйна тази година виси на косъм, тъй като Доналд Тръмп се опитва да провали сделка в Конгреса, която ще свърже увеличеното финансиране за Киев с по-силен имиграционен контрол.

В продължение на няколко седмици преговарящите в Сената се опитваха да изковат двупартийно споразумение за засилване на мерките по южната граница с Мексико, което републиканците поискаха в замяна на подкрепа за увеличаване на помощта за сигурността на Украйна.

Но Тръмп, който иска да превърне имиграцията в централен въпрос в президентската надпревара през 2024 г., се противопостави на компромисното споразумение. А това е голям проблем, защото влиянието на Тръмп е огромно – бившият президент е много вероятно да получи номинацията на Републиканската партия в опит да спечели нов мандат в Белия дом.

Сенаторът-демократ Крис Мърфи от Кънектикът заяви: „Надявам се, че един човек не е толкова силен в Републиканската партия, че да даде Украйна на Владимир Путин“. Чуха се коментари във Вашингтон и че ако САЩ не изпълнят задълженията си към Украйна и нейната независимост, то тогава никоя страната – приятел или враг – повече няма да има доверие на американците.

Републиканците гледат на имиграцията като на едно от най-ефективните си политически оръжия през 2024 г. на фона на рязкото увеличение на броя на имигрантите по южната граница. Украйна съвсем скоро може да остане без нужните боеприпаси и оръжия, с които се защитава срещу руския агресор.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 68 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: