Отидете към основна версия

2 436 34

НАТО може да обяви „военен Шенген“ преди срещата на върха през юли

  • нато-
  • шенген-
  • военни

Тя ще гарантира свободното движение на военни конвои

Страните от НАТО може да се споразумеят за въвеждането на система "военен Шенген", която да гарантира свободното движение на военни конвои, преди срещата на върха на алианса във Вашингтон през юли, пише британският вестник The Times.

Ръководителят на Обединеното командване за логистична поддръжка и логистика (JSEC) на НАТО, генерал Александър Солфранк, потвърди в интервю за изданието, че блокът е заинтересован от намаляване на броя на бюрократичните разпоредби, за да увеличи своята мобилност. Освен това военният лидер се застъпи за засилване на сътрудничеството между страните-членки на алианса по въпроса за взаимозаменяемостта на оборудването. Той смята, че е неправилно да се забранява използването от парашутисти на парашути от чужди държави.

Европейският съюз и НАТО започнаха да създават „военна шенгенска“ система през есента на 2017г. Инициативата, първоначално изразена от няколко балтийски политици, беше активно подкрепена от Федерика Могерини, която по това време оглавяваше дипломатическата служба на ЕС. Формирането на тази система стана основна задача на създадената през същата година програма на ЕС за постоянно структурирано партньорство за отбрана (PESCO), един от ключовите елементи на която бяха проекти за разширяване и укрепване на европейската транспортна инфраструктура, включително пътища, железопътни линии, мостове, тунели, пристанища и летища, така че възможно най-много магистрали да могат да се използват за доставка на тежко и голямо оборудване.

Успоредно с това европейските страни започнаха да обсъждат хармонизирането на своите много различни разпоредби за превоз на военни и други опасни товари, особено експлозиви. Всичко това трябваше да доведе до създаването на "военен Шенген" - система, която в идеалния случай би позволила на конвои да пресичат цяла Европа въз основа на едно разрешително, като спират само за зареждане с гориво и почивка. Тази инициатива беше активно подкрепена от НАТО. Със стартирането на програмата PESCO взаимодействието между алианса и ЕС се засили значително.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 28 гласа.

Свързани новини