Отидете към основна версия

3 444 91

Залужни ще бъде уволнен до дни

  • валерий залужни-
  • залужни-
  • зсу-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • володимир зеленски-
  • зеленски-
  • киев-
  • сащ

Президентът Зеленски е информирал генерала за решението си

Главнокомандващият ЗСУ (Въоръжените сили на Украйна) Валерий Залужни ще бъде уволнен до няколко дни, предаде американската телевизия CNN, позовавайки се на свои източници.

Най-популярният украински генерал, станал символ на съпротивата срещу руската агресия, е бил извикан в кабинета на президента в понеделник (29 януари) и е бил информиран, че ще бъде освободен от поста си. През последните седмици напрежението между Зеленски и Залужни достигна връхна точка. До момента няма официално съобщение, което означава, че Залужни продължава да е главнокомандващ на ЗСУ, но се очаква до края на тази седмица да бъде подписан президентският указ.

По непотвърдена информация разривът между Зеленски и Залужни е възникнал заради неуспеха на украинската контраофанзива, започната през лятото на 2023 година. Президентът на Украйна не е харесал интервюто на Залужни пред The Economist, в което той описва реалната безизходица на фронта.

Новината за уволнението на Залужни идва на фона на дискусиите в Киев относно мобилизацията. Властите в Украйна трябва да вземат важно, но и болезнено решение, което няма да се хареса на част от обществото, но без което украинската държава може да загуби своята независимост.

В понеделник Зеленски в „спокоен“ разговор е информирал Залужни, че ще бъде освободен. Предложил му е други постове, но последният е отказал. Обсъждат се две имена за нов главнокомандващ ЗСУ: Кирило Буданов, шеф на разузнаването, и Олександър Сирски, командир на сухопътните войски. На срещата е присъствал и военният министър Рустем Умеров. Залужни е един от най-популярните лидери на Украйна и е възможно той да влезе в политиката. Нелогично е той да понесе отговорността за неуспеха на контраофанзивата, имайки предвид колко малко оръжия и боеприпаси предоставиха западните страни на Украйна в битката ѝ срещу руските окупатори.

The Washington Post предаде, че Зеленски ще уволни Залужни заради разногласия относно мобилизацията. Рокадата във въоръжените сили на Украйна се случва близо 2 години след пълномащабната война, която Русия започна непредизвикано срещу Украйна. През тези две години ЗСУ постигнаха забележителни успехи, включително разгромяване на руската армия в битката за Киев. Въпреки че цифрите не са в полза на Украйна по отношение на човешка сила и военна техника, страната храбро защитава себе си и Европа от руския тероризъм.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 35 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: