Отидете към основна версия

1 398 19

Сергей Рябков: Кремъл няма да разполага ядрени оръжия в съседни държави

  • сергей рябков-
  • русия-
  • беларус-
  • ядрено оръжие-
  • ракети-
  • владимир путин-
  • александър лукашенко

Руският президент Владимир Путин обяви на 25 март 2023 г., че Москва, по искане на Минск, ще разположи своите тактически ядрени оръжия в Беларус, подобно на това, което САЩ отдавна правят на територията на своите съюзници

Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Русия няма намерение да разполага своите ядрени оръжия в други страни освен Беларус". Това е заявил Сергей Рябков, заместник-министър на руското външно министерство, предаде ТАСС.

"Не, не планираме", е заявил той, отговаряйки на въпрос дали Руската федерация планира да разположи ядрените си оръжия в друга страна освен Беларус.

Дипломатът е отбелязал, че "Русия проявява максимална отговорност по въпроса за разполагането на тактически ядрени оръжия в Беларус. Разполагането на тактически ядрени оръжия на територията на Беларус беше извършено като част от противодействието на все по-агресивните и все по-заплашителни дейности на Северноатлантическия алианс, ръководен от Съединените щати, политиката на алианса за нанасяне на стратегическо поражение на Русия, разширяването на практиката на съвместни ядрени мисии на НАТО и много други страни".

"Съвместните ни усилия с решението на Минск да разположи тактически ядрени оръжия в Беларус се дължи на линията на колективния Запад. Разликата между нас и НАТО е огромна, ние проявяваме максимална отговорност", е заявил Рябков.

Той е допълнил, че "Москва и Минск предприемат тези действия в рамките на единна съюзна държава, която има общо пространство за сигурност. В същото време съвместни ядрени мисии на НАТО се провеждат на територията и въздушното пространство на страни, които са се обявили за свободни от ядрени оръжия по смисъла на Договора за неразпространение на ядрените оръжия. Сега западната група и техните лидери в лицето на Съединените щати, на първо място, искат да пренесат тази практика в Азиатско-тихоокеанския регион", е пояснил Рябков.

"Това умножаване на ядрени съюзи или квазиалианси в много части на света е отражение на агресивно ядро, враждебно настроено към мирното развитие на онези страни, които се застъпват за равенство, взаимно уважение и прогресивния път на цивилизационно движение", е заключил заместник-министърът на външните работи на Руската федерация.

Руският президент Владимир Путин обяви на 25 март 2023 г., че Москва, по искане на Минск, ще разположи своите тактически ядрени оръжия в Беларус, "подобно на това, което САЩ отдавна правят на територията на своите съюзници".

Москва предаде на Минск ракетната система "Искандер", която може да носи ядрено оръжие, и помогна за преоборудването на беларуските самолети, за да могат да носят специални боеприпаси.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания