Отидете към основна версия

4 038 50

Сенатът се съгласи САЩ да отпуснат 7,85 млрд. долара на Украйна, без Киев да ги раздава за пенсии

  • сенат-
  • сащ-
  • помощ-
  • украйна

Съдбата на законопроекта е неясна заради очакваната съпротива от опозиционната Републиканска партия, която има мнозинство в Долната камара на Конгреса

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сенатът на САЩ постигна съгласие по пакетно споразумение за помощ за Украйна и Израел, както и за затягане на контрола по американско-мексиканската граница, което предвижда Вашингтон да отпусне 7,85 млрд. долара бюджетна помощ на Киев през 2024 г. със забрана за изплащане на пенсии от тези средства. Това се посочва в текста на подготвения от горната камара на Конгреса законопроект за допълнителни бюджетни разходи за тези нужди. Документът беше публикуван на 4 февруари от председателя на бюджетната комисия на Сената Пат Мъри (демократ от щата Вашингтон), предаде ТАСС.

Както е отбелязано в съпътстващите документи към законопроекта, сенаторите възнамеряват да "предоставят 7,85 млрд. долара пряка бюджетна подкрепа за Украйна, включително забрана за изплащане на пенсии, и още 1,58 млрд. долара за подпомагане на изграждането на бъдеща самодостатъчна украинска икономика в приоритетни сектори, особено в частния, транспортния и енергийния сектор". "Нито едно от средствата, предназначени за бюджетна подкрепа, не може да бъде предоставено за изплащане на пенсии"", се подчертава в текста на документа.

Съдбата на законопроекта, договорен от сенаторите с участието на Белия дом в Камарата на представителите, е неясна. Анализаторите не изключват, че законодателите от опозиционната Републиканска партия на САЩ, която има мнозинство в долната камара на Конгреса, няма да подкрепят законопроекта в сегашния му вид. Председателят на Камарата на представителите, републиканецът Майк Джонсън (от щата Луизиана), вече се е изказвал в тази насока.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 37 гласа.

Свързани новини