Отидете към основна версия

8 013 88

В Украйна се готвят за нови териториални загуби, не може да се говори повече за освобождаване на окупираните земи

  • украйна-
  • олександър коваленко-
  • русия-
  • война-
  • зсу-
  • коваленко-
  • контраофанзива

Украйна не може да освободи териториите, окупирани от руската армия, докато не получи нова западна помощ

Снимка: Головне управління розвідки МО України

Трябва да разберем, че ще бъдем принудени да отстъпим някои позиции. Не става дума за критични териториални загуби, но вече не може да се говори за разширяване на освободените територии.

Това каза в ефира на телевизия „Еспресо“ военно-политическият наблюдател на групата „Информационна съпротива“ Олександър Коваленко.

Без достатъчно боеприпаси Въоръжените сили на Украйна могат само да държат линията. Поради недостиг на боеприпаси украинските въоръжени сили ще трябва да заемат позиции за отбрана, каза той. По думите му в някои точки от фронта войниците на ЗСУ може да се наложи да изоставят позициите си, но не става въпрос за критични и стратегически населени места.

По отношение на възможна нова контраофанзива на ЗСУ, в настоящия момент това е невъзможно. Коваленко каза, че Украйна ще може да освободи свои територии само когато западните страни възобновят обема на доставки на боеприпаси и „необходимите инструменти за победа“ във войната.

Военният анализатор Александър Мусиенко пък е на противоположното мнение. Руските войски ще намалят интензивността на настъпателните си действия до април, прогнозира той, предаде агенция УНИАН.

„Те ще направят известна пауза, за да се прегрупират, покривайки собствените си загуби, които са доста значителни (сред руските войски). И, разбира се, украинските сили имат възможност да провеждат тактически настъпателни операции, които може би могат да се развият в някакъв оперативен успех“, каза Мусиенко.

Германската медия ZDF пък съобщи, че край Авдеевка битката за надмощие до голяма степен е в застой, но Русия концентрира все повече сили в района, което вероятно означава, че предстоят засилени удари срещу украинските защитници на града. В същото време руските части напредват и към Бахмут. Украинските сили са подложени на натиск и ситуацията за тях може много да се влоши, ако скоро САЩ не вземат решение да подновят военната и финансова помощ за Киев.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 50 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: