Отидете към основна версия

4 005 72

Тбилиси скочи на Москва! Грузия не иска руска военна база в Абхазия

  • саломе зурабишвили-
  • грузия-
  • русия-
  • абхазия-
  • южна осетия

През октомври миналата година лидерът на сепаратисткия регион обяви, че руският флот скоро ще има база в района на Очамчира на черноморското крайбрежие, но без да обявява дата за откриването ѝ

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Грузинската президентка Саломе Зурабишвили осъди днес "заплахата за сигурността", която представлява евентуалното изграждане на руска военноморска база в проруския сепаратистки регион Абхазия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

През октомври миналата година лидерът на този регион обяви, че руският флот скоро ще има база "в района на Очамчира" на черноморското крайбрежие, без да обявява дата за откриването ѝ.

Съобщението дойде в момент, когато Украйна засилваше атаките си срещу мощните руски военноморски сили в тези води, посочва АФП.

Грузия побърза да осъди съобщението, като го окачестви като "грубо нарушение" на нейния суверенитет и териториална цялост.

Прозападната президентка Саломе Зурабишвили възприе днес също толкова остър тон в реч пред парламента.

Този проект "има за цел да пренесе конфронтацията с Украйна в Черно море, в нашите териториални води, и да създаде заплаха за стратегическата перспектива на Черно море", заяви тя пред депутатите.

"Русия предприе нови атаки в хибридната си война срещу Грузия", добави Зурабишвили.

Влиянието на президентката на страната е много ограничено, тъй като управляващата партия е враждебно настроена към нея, отбелязва АФП.

Русия вече има военни бази в Абхазия и Южна Осетия – два сепаратистки региона, чиято независимост призна през 2008 г. след кратка, но кървава война с Грузия.

От 2009 г. насам малкият град Очамчира служи за база за руски патрулни кораби, които действат в Черно море.

Водите на това пристанище обаче не са достатъчно дълбоки, за да приемат големи военни кораби, а превръщането му в голяма военноморска база ще изисква обновяване на остарялата му инфраструктура, посочва АФП.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 36 гласа.

Свързани новини