Last news in Fakti

9 Февруари, 2024 20:01 2 260 21

Смяна на властта в Тбилиси! Критик на Запада оглавява новото правителство

  • иракли кобахидзе-
  • грузия-
  • иракли гарибашвили

Грузинският парламент одобри встъпването в длъжност на ново правителство, което ще бъде ръководено от Иракли Кобахидзе, бивш председател на управляващата партия "Грузинска мечта"

Смяна на властта в Тбилиси! Критик на Запада оглавява новото правителство - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Грузинският парламент одобри встъпването в длъжност на ново правителство, което ще бъде ръководено от Иракли Кобахидзе, бивш председател на управляващата партия "Грузинска мечта", предава "Ройтерс".

Кобахидзе заменя Иракли Гарибашвили, който неочаквано обяви оставката си като министър-председател на 29 януари.

Силен критик на западните правителства, Кобахидзе повдигна вежди в Брюксел, защото обвини ЕС и САЩ, че искат да въвлекат Грузия във войната на Русия срещу Украйна.

Непрекъснатите му атаки срещу евродепутатите, докато Грузия чака да получи статут на кандидат за членство в ЕС, се възприемат като опит за компрометиране на кандидатурата на Грузия за присъединяване към блока.

Кобахидзе е твърд защитник на законопроект за чуждестранните агенти, подобен на законодателството, прието от Русия на Владимир Путин, което ще позволи на правителството да затегне контрола върху граждански групи и медии, финансирани от чужбина. Законопроектът беше отхвърлен през март след масови проевропейски протести в Тбилиси.

Въпреки че не се очаква назначаването на Кобахидзе да доведе до големи промени във вътрешната политика, опозицията се опасява, че назначаването на критик на Запада за премиер може да бъде пагубно за европейските стремежи на страната.

Въпреки че бившият премиер Гарибашвили каза, че подава оставка поради "вътрешния демократичен принцип на ротация" на неговата партия, широко се смята, че той се поддаде на натиска на бившия премиер милиардер Бидзина Иванишвили, който се завърна в грузинската политика през декември като почетен председател на управляващата партия .

Широко разпространено е мнението, че Иванишвили упражнява тотално влияние върху управляващата партия.

Често наричан "руски олигарх" поради богатството, което е натрупал в Русия, Иванишвили често се възприема както в страната, така и в международен план като пречка по пътя на Грузия към членство в ЕС.

Управляващата партия "Грузинска мечта" се стреми към четвърта поредна изборна победа. Промяната на правителството се смята от мнозина за началото на опита на Иванишвили да си осигури победа на парламентарните избори тази година.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 парен каша духа

    41 5 Отговор
    осъзнаха се напоследък
  • 2 Байчо

    45 6 Отговор
    Някои народи се събуждат от елементарната русофобия и лъжи. Кога ли и нашия заспал народ. Като не си съгласен със запада не значи, че си русофил а че имаш мозък.
  • 3 Айде

    42 3 Отговор
    И тоз не ви е по изгодата. Щом не е с вас и почвате да го плюете. Хак ви е.
  • 4 А ре бе

    37 2 Отговор
    И тоя ли ще кажете че е русофил. Направихте целия свят такива.
  • 5 Реплика

    43 2 Отговор
    Дори Грузия, която няма опита на България в ЕС, проумя, че няма нищо привлекателно в това да станеш колониална европейска държава в 21 век
  • 6 А стига манипулации

    34 2 Отговор
    "Кобахидзе е твърд защитник на законопроект за чуждестранните агенти, подобен на законодателството, прието от Русия"

    Това е закон приет отдавна в САЩ и прилаган с цялата си сила там.
    Подценявате инфомираността на читателите си. Не вярвам да не знаете фактите.
    А и туй с "повдигането на веждите" как си мислите че ще го пробутате?:):)
    И откъде накъде щом Грузия иска мир и да е неутрална, без НАТО, - е пречка за ЕС???
    8655
  • 7 Арваладзе

    21 1 Отговор
    Туй младото дисидентче ще бръкне в жопата на нагласилите се да управляват по американски.
  • 8 хахахах

    3 34 Отговор
    Тази година на изборите тоя ще види победа през крив макарон. Грузинците искат в ЕС и НАТО и мразят Путин и руснаците.

    Коментиран от #14

  • 9 Кво

    2 15 Отговор
    Доста грузинци се бият в Украйна и дори Путин го призна, но както виждаме мисирките пак не са в час, пак не схващат какво се случва ,)

    Коментиран от #21

  • 10 Гориил

    13 1 Отговор
    Кремъл знае кого номинира и назначава. Не се намесвайте в сферата на чуждите интереси.
  • 11 Механик

    12 2 Отговор
    Пак нгативи за "колЮктивния запАд". Много не им върви в последно време на жиндърляците. Май си заминават в историята и по-точно в онази история, дето не е за пред хора.
  • 12 🇺🇦🇧🇬

    1 11 Отговор
    Да си стоят в блатото,щом ги влече-няма лошо...
  • 13 Кмета

    2 10 Отговор
    Г Е Й сто процентов!
  • 14 Атина Палада

    14 1 Отговор

    До коментар #8 от "хахахах":

    Ти врътиш ли се? 5% са евроатлантиците в Грузия бре...
  • 15 Сандо

    11 1 Отговор
    Толкова години европейска мечта - не се ли усетиха грузинците,че ги баламосват и използват за постигане на чужди цели?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Мирослав

    10 1 Отговор
    Грузия е все по-верен съюзник на Русия! Не наложиха санкции, възобновиха авиолиниите с руснаците и развиват успешна търговия, в момента реално покрай военната операция процъфтяват и хората там го осъзнават , защото много стоки за Русия се доставят чрез тях. Няма да се изненадам ако се включат в съюзната държава по подобие на Беларус.
  • 18 Мухаа ха!

    5 1 Отговор
    За 40 г( при тях радостите на демокрацията, започнаха още с Перестройката на юда Горбич през 1985) , живота на обикновения грузинец стана кошмар.Тотална беднотия,която обхваща все по голям кръг,не само от селското ,но и градско население.Онзи- Шеварнадзе,уж комунист,след това- ляво м,до на Горби и него изигра,когато стана Президент на Грузия, хвърли страната в лапите на фаш,който е тласнаха по сценария на днешна Украйна.От тогава,обикновения грузинец се насити до гуша на " Демократична беднотия" .Имам съседка- грузинка,която товари купища куфари със секънд хенд дрехи- за родата там.Тук никой не поглежда в тези магазини.Там огромна радост и щастие,когато простигне.Не става дума за някое забутано село,а за втори по големина град в страната.
  • 19 Хахаха

    6 0 Отговор
    Кобахидзе е твърд защитник на законопроект за чуждестранните агенти, подобен на законодателството, прието от Русия на Владимир Путин, което ще позволи на правителството да затегне контрола върху граждански групи и медии, финансирани от чужбина.

    То такъв закон има и във нашата любима Америка страната на демокрацията но за весалите този закон е табу
  • 20 Вижте кво!

    0 2 Отговор
    Ние сме част от ЕС и НАТО, а не от РФ!!! Русофилите да хващат пътя за мАсква!!!
  • 21 А ти, центаджийче

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Кво":

    защо не се биеш в Украйна, а се криеш като пл. ъх зад монитора?