Last news in Fakti

8 Април, 2024 21:05 1 058 16

Закон за чуждестранните агенти! Нов опит на управляващата партия в Грузия

  • тбилиси-
  • грузия-
  • грузинска мечта-
  • саломе зурабишвили

Текстът е почти напълно идентичен с предложението, което управляващата партия „Грузинска мечта“ оттегли под натиск преди година след масови улични протести

Закон за чуждестранните агенти! Нов опит на управляващата партия в Грузия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Управляващата партия в Грузия днес внесе за обсъждане в парламента законопроект за задължаване на медиите и неправителствените организации да обявяват, че са под външно влияние, ако получават повече от 20 процента от бюджета си от чужбина, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Текстът е почти напълно идентичен с предложението, което управляващата партия „Грузинска мечта“ оттегли под натиск преди година след масови улични протести.

Опонентите наричат законопроекта „руския закон“, защото е сходен със закон, използван от Русия, за да заклеймява независими медии и организации, смятани за враждебни към Кремъл.

Противниците на закона казват също, че одобряването му би попречило на Грузия да постигне желаната цел да се присъедини към Европейския съюз, който миналата година предостави на страната дългоочаквания статут на кандидатка за членство в общността.

„Създаването и поддържането на благоприятна среда за организациите на гражданското общество и гарантирането на свободата на медиите е сърцевината на демокрацията. Това е и от решаващо значение за процеса за присъединяване към ЕС, каза миналата седмица Петер Стано – говорител на Европейската служба за външна дейност.

Законът ще изисква организации с нестопанска цел и медии, които получават 20% или повече от финансирането си от чужбина, да се регистрират като „защитаващи интересите на външна сила“. Тази фраза е единствената промяна в законопроекта, оттеглен миналата година, в който беше записано, че съответните групи трябва да се регистрират като „агенти на чуждо влияние“.

Около 150 демонстранти се събраха днес пред сградата на парламента, когато беше внесен законопроектът, но опозицията призовава за по-мащабна демонстрация утре, в Деня на националното единство, който е неработен ден.

Президентката на страната Саломе Зурабишвили ще наложи вето на закона, ако той бъде приет от парламента, каза нейният представител в законодателния орган Гиорги Мсхиладзе. Но това вето може да не е много трайно, защото мандатът на Зурабишвили изтича тази година и според промените в конституцията следващият държавен глава ще бъде определен от изборна колегия, която включва всички членове на парламента, отбелязва АП.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А американският закон как е?

    33 2 Отговор
    Или той не е за туземци като нас и грузинците?
  • 2 Хммм

    31 2 Отговор
    Чудна работа. Защо този закон е добър за най-демократичната страна но не е добър за демокрацията в Гръзия..

    Коментиран от #4

  • 3 Отец Чапаев

    31 2 Отговор
    Законът ще изисква организации с нестопанска цел и медии, които получават 20% или повече от финансирането си от чужбина, да се регистрират като „защитаващи интересите на външна сила“. .................при нас получават до 100% и благословия от посолството
  • 4 Отец Чапаев

    23 1 Отговор

    До коментар #2 от "Хммм":

    ами парите ги плаща тази "най демократична страна" от северна америка

    Коментиран от #13

  • 5 Успех!

    27 3 Отговор
    Грузия прави отчаяни опити да се измъкне от лапите на глобалистите от давос
  • 6 гиви

    20 2 Отговор
    Добре е , че се събуждат.Трябва да приемат закона .Да бъде като в сащ
  • 7 Сандо

    17 1 Отговор
    Не на всеки е разрешено да бъде "демократ" като вселенския Хегемон.Всъщност никой няма това право,освен този,който го извоюва на бойното поле!
  • 8 Мустачета на Токчета

    25 2 Отговор
    В Русия има закон,според който мъжете се женят за жени.
    Както сме я подкарали ще осъмнем с протести против такава ,,порочна" руска практика.
    Побъркан свят...
  • 9 ежко

    21 2 Отговор
    Що бе?Що да е лош закона?Като някой си плаща публикация в пресата да се самохвали, нали има специално маркиране "платена публикация".Какво лошо има да се знае кой плаща сметката?Срам ли ви е от фактите?
  • 10 Хохо Бохо

    13 2 Отговор
    Крайно време е и в българия да има такъв закон. Нека са знае кой на кого плаща за праведна политика. Ама посолството не дава щото ще лъснат едни иснини...направо не е истиона
  • 11 Източна ромелия

    12 2 Отговор
    А у нас ога такъв закон или нашите дупетати и те са на ясла на някое НПО
  • 12 хммм

    9 0 Отговор
    И там ли се опитват да родят след 9 месеца?
  • 13 Ха ха ха ха

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "Отец Чапаев":

    Никакви пари не плаща тази "най демократична страна" от северна америка, а кара колонията да плаща от своя бюджет на НПОтата им.
  • 14 Генерал Майкъл Флин

    3 1 Отговор
    Руски закон ? Хахаха .Това е законът в САЩ .
    Всички чужди лобисти трябва да се регистрират като такива .
    Ген Флин , от кабинета на Тръмп беше съден като нерегистриран турски лобист .

    НПО се ползват като Троянски Кон за преврати . Вики Нуланд свидетелства пред Сената
    за 5 милиарда вкарани чрез НПО в Украйна . За “ революцията “
    Разбираемо е защо на Запад са против такъв закон в Грузия и Казахстан
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ФАРА

    4 0 Отговор
    Форин Ейджънтс Реджистрейшън Акт. Всяка демократична страна трябва да има такъв, за да се знае кой на кого служи. Това се твърди на страницата на министерството на правосъдието в САЩ.