Отидете към основна версия

1 995 70

Враг пред портите на Русия! И Латвия въведе задължителна военна служба

  • латвия-
  • русия-
  • украйна-
  • военна служба-
  • нато-
  • кришиянис каринш

Решението засяга всички граждани от мъжки пол на възраст от 18 до 27 години, включително и тези, които живеят в чужбина

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Латвия, членка на НАТО, въведе отново военната повинност, за да възпре Русия от нахлуване в Европа. Това заяви външният министър на страната Кришиянис Каринш пред The Telegraph.

Задължителната служба влезе в сила в началото на януари, само седмици преди навършването на две години от началото на войната в Украйна. Тя засяга всички граждани от мъжки пол на възраст от 18 до 27 години, включително и тези, които живеят в чужбина. Те ще трябва да служат една година в армията.

Тези, които отказват да служат, могат да бъдат глобени или изпратени в затвор. Изключения ще се правят при мъже със здравословни проблеми, самотни родители и двойни граждани, които вече са служили в чужбина.

В армията те ще получават месечна заплата до 300 евро и ще бъдат настанени в казарми. Те ще имат право да ползват отпуск до един месец. Планът на Латвия е да има боеспособни сили от 61 000 войници, разделени между активни войски и резерв. След повторното въвеждане на военната повинност, достатъчно доброволци се появиха, за да служат, така че властите все още не трябва да извършват случаен подбор за попълване на редиците.

Латвия премахна задължителната служба през 2006 г., две години след присъединяването си към НАТО.

Съседна Литва възстанови наборната военна служба през 2015 г. след седемгодишна пауза, провокирана от анексирането на Крим от Русия, докато в Естония наборът продължава.

"Въведохме отново проекта. Използваме това, за да увеличим размера на нашия активен и готов резерв. Укрепването на отбраната сега означава изпращане на съобщение до Москва, че Латвия и нейните европейски съюзници са покрили своите бази. Трябва да сме в такова състояние на готовност, че руските генерали и руската политическа класа ясно да видят, че посоката към Европа е забранена, каза Каринш.

Припомняме, че не за първи път Латвия обявява Русия за заплаха и настоява за мерки.

Руската федерация ще продължи да заплашва цяла Европа, дори ако Украйна освободи всички свои територии. Това заяви в началото на година Каринш.

Заплахата ще започне да се увеличава веднага след края на войната срещу Украйна, тъй като Русия ще възстанови армията си.

"Руското правителство е неспособно да подобри благосъстоянието на своето население. Всички карти са заложени на намирането на външен враг и култивирането на мнението, че разпадането на СССР е най-голямото зло. Затова е необходимо да се върнат загубените територии с повече от достатъчно", счита той.

Тъжното е, че това не е войната на Кремъл - тя се превърна в подкрепяна от Русия война. Русия напредва с империалистическата си експанзия и продължава да бъде заплаха за Европа. Той смята, че спекулациите за евентуална руска победа имат за цел да мотивират Запада да не допусне това да се случи, тъй като украинското поражение би показало на Кремъл, че тактиката им е била правилна.

Самият Каринш обяви през ноември интереса си да стане следващият генерален секретар на НАТО. Така той влезе в надпреварата за наследник на Йенс Столтенберг, когато той се оттегли през октомври тази година.

Каринш изяви интерес да участва на фона на нарастващите притеснения сред лидерите на балтийските и източноевропейските страни, че подкрепата на САЩ за военните усилия на Украйна започва да се колебае.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: