Отидете към основна версия

2 055 31

Посланикът на САЩ в Токио обеща подкрепа на японците, бивши жители на Курилите

  • япония-
  • сащ-
  • курилски острови-
  • русия

Трябва да помним, че има хора, които не могат да се върнат по домовете си, заяви Рам Емануел

Снимка: Фейсбук

Посланикът на САЩ в Токио Рам Емануел се срещна с бивши японски жители на южната част на Курилските острови, които Япония нарича "северни територии", и им обеща подкрепа, предаде агенция Kyodo.

"Трябва да помним, че има хора, които не могат да се върнат по домовете си. Предадох им, че САЩ са с тях и ще ги подкрепят"", цитира думите му агенцията.

На 7 февруари Япония отбеляза деня на т.нар. северни територии. Говорейки на общонационален митинг по този повод, министър-председателят Фумио Кишида подчерта, че страната му смята за приоритет въпроса за възобновяване на хуманитарния обмен с южната част на Курилските острови, по-специално посещението на гробовете на предците от бивши японски жители на тези територии.

Москва и Токио водят преговори от средата на миналия век за изработване на мирно споразумение за резултатите от Втората световна война. Основната пречка за това остават разногласията относно правата върху южната част на Курилите. След края на войната целият архипелаг е включен в състава на Съветския съюз, но Япония оспорва собствеността върху Итуруп, Кунашир, Шикотан и група малки необитаеми острови. Руското външно министерство многократно е непоклатимо по темата и смята, че суверенитетът на Русия върху тези територии, който има съответната международноправна рамка, е неоспорим.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: