Отидете към основна версия

3 834 130

Русия е убила 8000 души в Мариупол

  • украйна-
  • мариупол-
  • русия-
  • цивилни жертви-
  • война-
  • хюман райтс уоч

Заключенията се основават на разследване, продължило почти 2 г.

Снимка: БГНЕС/ EPA

Най-малко 8000 души са загинали в украинския град Мариупол от март 2022 г. до февруари 2023 г. в резултат на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, съобщи на своя уебсайт международната правозащитна организация "Хюман райтс уоч", цитирана от Укринформ, предаде БТА.

Заключенията се основават на почти двегодишно изследване, осъществено от "Хюман райтс уоч" и "Трут хаундс" (Truth Hounds), водеща украинска правозащитна организация, както и на триизмерни дигитални реконструкции, а също и на визуален и пространствен анализ на изследователската организация "СИТУ рисърч" (SITU Research). Интервюирани са били 240 души, предимно разселени жители на Мариупол, и са били прегледани и анализирани десетки сателитни изображения и над 850 снимки и видеоклипове.

"Нашата оценка на сателитни изображения и анализ на снимки и видеоклипове на гробищата на града, в които се наблюдава значително увеличение на броя на гробовете, показва, че между март 2022 г. и февруари 2023 г. в Мариупол са били погребани над 10 000 души, като по наши оценки смъртта на най-малко 8000 души е пряко или косвено свързана с войната, причинена както от преки нападения, така и от липса на здравни грижи или чиста вода", се казва в изследването.

Според "Хюман райтс уоч" общият брой на загиналите може да е много по-голям, тъй като в редица гробове вероятно е имало по няколко тела, а тленните останки на други жертви вероятно са останали под развалините и са били изнесени при разрушаването. Освен това някои от погребаните в импровизирани гробове може никога да не са били преместени в по-големите гробища, а други или са починали, или са били погребани извън Мариупол. Цялостната оценка на щетите по сградите в града показва, че към средата на май 2022 г. 93 процента от 477-те многоетажни жилищни сгради в централната част на Мариупол са били повредени. Всичките 19 болнични заведения, както и 86 от 89-те учебни заведения в града също са били повредени. Според Петро Андрюшченко, съветник на кмета на Мариупол, към май 2022 г. е било известно, че в града са загинали най-малко 22 000 души.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 41 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: