Last news in Fakti
  Тема: Украйна

8 Февруари, 2024 17:07 8 417 72

Решаващото оръжие във войната: руски и украински генерали стигнаха до един и същ извод

  • украйна-
  • русия-
  • валерий залужни-
  • дронове-
  • война-
  • оръжие-
  • юрий балуевски-
  • генерали

Войната в Украйна се превърна във „война на алгоритми“

Решаващото оръжие във войната: руски и украински генерали стигнаха до един и същ извод - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

На фона на окопната война, която се води момента в Украйна, украински и руски генерали направиха един и същи заключения относно намаляващата роля на танковете, бойната авиация и маневрите на фронта, пише The Washington Post.

Докато те продължават да имат своята роля, именно модерните дронове и цифровите системи за управление на битка могат да имат решаващо въздействие върху случващото се на фронта. Войната в Украйна се превърна във „война на алгоритми“.

Цифровото разузнаване и системите за насочване пренаписаха правилата на конфликта. Именно такава оценка дадоха си бившият началник на Генералния щаб на Русия генерал Юрий Балуевски и главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужни.

И двамата генерали признават, че на бойното поле в Украйна „нито една концентрация на войски, големи или малки, не може да избегне постоянното разузнаване с помощта на безпилотни летателни апарати и сателити“.

Според руския генерал танковете вече са станали лесна мишена, а невъзможността за съсредоточаване на войски принуждава руснаците да се бият в малки части и отделни бойни машини. Победителите в тази война са безпилотните самолети, които „бързо и безусловно завладяха въздушното пространство“.

Залужни пък казва че „безпилотните системи, заедно с други нови видове оръжия, са може би единственият инструмент за излизане“ от задънената улица на окопната война. Оръжията, които предизвикват безкраен дебат, като танковете и изтребителите F-16, са по-маловажни от безпилотните самолети и системите за електронната война, се казва в статията.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Слава на Украйна 🇺🇦🇺🇦🇺🇦

    31 79 Отговор
    "Няма по-страшно нещо на земята от украинските воини."
    "Мисля, че Русия няма да я има след 9 години."
    "Знаете ли защо предрекох, крещях години преди войната, че Русия ще претърпи пълен крах и позор, ако воюва с Украйна?
    Защото изучих основно Първата чеченска война.
    Видях как се бият украинците.
    Наблюдавах и как се бият чеченците, които ни нанесоха много поражения. Те са смели, страшни воини, но в сравнение с украинците са невинни същества, като малки дечица, като пърхащи ангелчета от картинки на Енгра..
    Чеченските са страшни, смели, но те губят време да демонстрират благородство, да се перчат, да се показват.
    Да парадират с облекло, оборудване..
    Украинците са студени убийци. Те убиват веднага.
    Убиват последователно и методично, без емоции, без думи и заплахи.
    Сега всъщност става ясно какви воини спечелиха Втората световна война .
    Украинците бяха страшните, безпощадни воини на сталиновата армия.
    Затова предрекох това поражение."
    Украйна защитава земята си и народа си от диктаторски военен терористичен режим в Кремъл огледален образ на КГБ и СССР .

    Коментиран от #11, #38, #42, #61, #65, #67

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Дедо ви

    23 7 Отговор
    Разбираш и ти от страгегия и тактика като свиня от кладенчова вода
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Възрожденец

    22 52 Отговор
    Тече поредната хибридна руска атака. Докато не бъде разрушен Мордор и не бъде изчистена България от руските агенти за влияние, мир в България няма да има.
    Защото това е главната цел на Кремъл- чрез тотално разделение на нацията, подклаждане на омраза между гражданите, чрез създаване на съмнения и колебания за пътя на България,
    Русия да продължи да държи Отечеството ни в своята "мъртва хватка". Дори когато загива, Мордор ще направи всичко с него да загине и България.
    Русия винаги е била най-големия враг на свободна и независима България. Всички наши възрожденци са предупреждавли за коварния план на московлии да ни поробят и затрият като държава, така както са сторили с две Българии.
    Унищожаването на Империята на Злото е шансът за свобода и просперитет на България и на българските граждани. Винаги когато сме се откъсвали от ноктите на московците сме бележили бум в развитието на страната.
    Проруската антибългарска иZмeт пищи в подкрепа на руZките активи.
    Тези, които наричат българските патриоти и демократи родоотстъпници и предатели, които ни обещават бесилки, разстрели, концлагери, нищета и война - т.е. руския мир, сега пищят, че руZкия воденичен камък върху шията ни олеква с всеки изминал ден.

    Коментиран от #19, #28, #59

  • 8 Залужнiй

    40 16 Отговор
    Стигнахме до извода, че Зеленски трябва да свърши като Мусолини.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Военен

    34 7 Отговор
    "Оръжията, които предизвикват безкраен дебат, като танковете и изтребителите F-16, са по-маловажни от безпилотните самолети и системите за електронната война, се казва в статията"

    Е така де ама колонията трябваше да си плати рекета на господарите за стари самолети на картинка - но пък за сметка на това най-скъпите в световната история пък дрончетата можем и сами да си ги произвеждаме.

    Коментиран от #21

  • 11 Буха ха

    43 13 Отговор

    До коментар #1 от "Слава на Украйна 🇺🇦🇺🇦🇺🇦":

    Гледам украинците с Мерцедесите и Лексусите на Слънчака
    Твърдението ти че са страшни, безпощадни воини абсолютно се потвърждава

    Коментиран от #62

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 факуса

    16 6 Отговор
    ха ха и генералите на обща сбирка ли го уточниха,каквотои да правят без войник на мястото не става,освен ако пуснат атомни бомби,тогав дълго време ще има голяма буферна зона

    Коментиран от #33

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ТаУмВзе

    11 4 Отговор
    Чекай Карлсън и интервюто на Живо със Путин! После клеканлаи, колко искаш на Писта.

    Коментиран от #24

  • 16 КОТарАК

    4 2 Отговор
    ЛЕМ-оръж. системи на 21 век...
  • 17 Даа

    7 27 Отговор
    Турците първи показаха на света как се печели война с дронове ,в Либия беше останал само столицата но с помощта на дроновете бе смазана армията на Хафтер подпомогнат от руснаци,египтяни,араби и французи,в Сирия бе смазана силите на Асад и руснаците в Идлиб и накрая унищожена е арменската армия в Карабах и южен Азербайджан
  • 18 Иванушка 🇷🇺

    13 33 Отговор
    Войната в Украйна е война на руЗката некомпетентност и некадърност. Ако руснаците поне маааалко бяха кадърни и написали домашното щяха наистина да имат СВО в рамките на месец с минимум жертви. РуЗки Престъпници 👎

    Коментиран от #20

  • 19 Антитрол

    28 14 Отговор

    До коментар #7 от "Възрожденец":

    "възрожденци са предупреждавли за коварния план на московлии да ни поробят и затрият като държава"

    Според соросоидите трябваше да не ни освобождават руснаците и сега да сме под владичеството на падишаха Ердоган - така ли да разбирам. Иначе "московлиите" ни дадоха сан Стефанска България но с това ни затриха а господарите ти като ни разделиха на 5 части и върнаха на Турция четирите ние станахме най-щастливата нация.

    Да ви имам пропагандата.

    Коментиран от #27, #58

  • 20 Запознат

    29 2 Отговор

    До коментар #18 от "Иванушка 🇷🇺":

    Е друго си е като господарите ти да бяха сринали 2-3 града до основите със стратегическата авиация и да избият милиони цивилни - наистина СВО-то щеше да приключи за месец.

    Коментиран от #47

  • 21 А бе

    8 2 Отговор

    До коментар #10 от "Военен":

    Като военен да не си бил шеф на Артелната? Не виждаш ли ,че съвременната война се води с други средста и системи,от които хал хабер си нямаш!
  • 22 Яце

    26 5 Отговор
    От доста време ни убеждават, че видите ли, в Украйна войната била окопна - ни едните надделяват, ни другите. :)

    Русите обаче настъпват по целия фронт. Уж чуждестранен легион и "колумбийски спецчасти" щели да обърнат хода на войната... Добре. :)

    На печелившите западняци - честито! :)
  • 23 Даа

    9 15 Отговор
    64 километровата военна колона на руснаците тръгнали към Киев бе разбита пак от турските Байрактари,по видеото показаха как дрона разрушава през 5 танка по един в колоната и пътя се затапва и всички танкове и военни коли остават в капан
  • 24 КУХ

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "ТаУмВзе":

    Защо си толкова много?

    Коментиран от #32

  • 25 Радката

    6 14 Отговор
    А где ген. Герасимов? Да не е за риба? Или на почивка при пригожин? Къде ли е? Сигурно се е скрил някъде и чака дедо си пуZин.
  • 26 Сатана Z

    13 5 Отговор
    Вчера вечерта и тази вечер Руските части проведоха артилерийска и авиационна подготовка в североизточната и централната част на града. Повече от 50 „фугасни“ ФАБ бяха хвърлени върху укрепленията на украинските въоръжени сили в района на „Пътя на живота“. А тежката артилерия, включително 240 мм Тюлпан и 203 мм Малка, работеше без прекъсване.

    Коментиран от #35

  • 27 Възрожденец

    7 16 Отговор

    До коментар #19 от "Антитрол":

    Повече трябва да четеш и то не от съветски букварчета, а от документи.

    "Окупационен фонд, основан за създаване на Руско-Дунавска област. Сборник исторически документи"
    "Авантюрите на руския царизъм в България" (По документи на руските царски архиви)

    Санстефански предварителен мирен договор от 03 март 1878 г:
    Член 2. Черна гора. Независимост. Характерът и формата на отношенията между Турция и Черна гора ще бъдат определени по-късно.
    Член 3. Сърбия. Независимост. Граници.
    Член 5. Румъния. Независимост. Обезщетение ще се изплати на Румъния.
    Член 6. България. Автономно трибутарно княжество с християнско правителство и народна милиция.
    ---
    Трибутарното княжество е зависимо княжество, поставено в подчинено положение спрямо друга държава суверен в международноправен аспект, което ежегоден плаща данък - трибут.
    Независима България става на 22 септември 1908 г.

    Чл. 8. Турска войска не ще има вече в България и всички стари укрепления ще бъдат съборени за сметка на местното правителство.
    До пълното създаване на местна милиция, достатъчна да поддържа реда,
    сигурността и спокойствието и чийто брой ще бъде определен по-късно с едно
    съглашение между отоманското правителство и руския императорски кабинет, руски
    войски ще заемат страната и ще подпомагат комисаря в случай на нужда.
    Тази ОКУПАЦИЯ ще бъде ограничена също за един срок приблизително от две
    години.
    Ефективът на руския ОКУПАЦИОНЕН КОРПУС, съставе
  • 28 Колин Пауъл

    33 8 Отговор

    До коментар #7 от "Възрожденец":

    Какво квичиш, последните 34 години ежедневен упадък и мизерия благодарение на самонареклите се “Ние от Запада”.

    България стана мизерна страна без население заради “демокрацията по американски”.

    Да, виновен е СССР, че са продажници и го допуснаха. Но това не прави невинни господарите ни от Америка.
  • 29 факти

    20 7 Отговор
    Медведчук: Украинците умират заради корупционните схеми на Зеленски. Той купува имоти в чужбина и се готви да избяга. чети в скандално нет
  • 30 Сатана Z

    20 5 Отговор
    С Украйна е свършено.
    Публикация във Washington Post: „Украинските войски на фронтовата линия съобщават за остър недостиг на войски. Предницата няма да издържи. Украйна преживява сериозна военна криза.

    Командирът на батальон от 93-та бригада на Въоръжените сили заявява, че те неминуемо или ще се откажат от войната, или ще загубят всичко и че продължават да вървят към същата цел, с огромен недостиг на войници.

    Той също така е загрижен за трудностите, пред които е изправена украинската армия при намирането на войници и понесените загуби поради засилените бомбардировки на фронта.

    Дори жените биват изпращани в ада като Кринки. В капан като Авдеевка има стари хора и млади хора, които нямат дори 20 години.
    Украинската армия претърпя ужасни загуби, тъй като безкрайната жива сила на НАТО беше посветена на безсмислени атаки и безнадеждно упорита съпротива.

    С 1,5 милиона убити и 2,5 милиона ранени, най-елитната военна структура на Украйна, както и по-младото и мъжкото поколение на средна възраст, изчезнаха напълно. Домакините в гимназиална възраст и мъжете над 70 години станаха главни обекти на мобилизация.

    Преди 150 години Парагвай държеше добре фронтовата линия и картата не се промени много, а след това изведнъж всичко се срина, защото битката до последния човек доведе до унищожаването на 90 процента от мъжкото население и загубата на 70 процента от цялото население и нищо не остана.
    Украйна се движи точно към тази цел.

    От 44 милио
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ТаУмВзе

    1 2 Отговор

    До коментар #24 от "КУХ":

    При критична маса от Инертни вещестства, под Гравитационно поле се създава Кафява Дупка! Що да не са Много.
  • 33 А бе

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "факуса":

    Селчо,с тези около буферната зона с тях какво се случва? от къде ви намират.............
  • 34 ДюДю

    3 2 Отговор
    Ланцет: Благодаря за комплимента!
  • 35 А бе

    1 2 Отговор

    До коментар #26 от "Сатана Z":

    Сатанинчо,стига си се упражнявал във военни импровизации.Това,което са ти казали е точно обратното. Има видео !!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Вунда Ваффе

    15 3 Отговор
    Гледал съм много холивудски филми.

    Украинците трябва да изобретят някаква нова супер-сила, през което време някой гениален стар професор, който е отлъчен от обществото, да открие невероятно слабо място на руснаците. Така ще може някой герой със суперсилата да удари слабото място.

    Не се шегувам - точно това е според американците, всеки път това става.

    Ако не потръгне вероятно ще стане по начина на руснаците.
  • 38 Ти не разбра ли

    24 2 Отговор

    До коментар #1 от "Слава на Украйна 🇺🇦🇺🇦🇺🇦":

    че украса нците са най-големите ударни инструменти на света?
    Докато си клатеха краката, американците реабилитираха национализма и Бандера, изкупиха им земята и направиха един куп биолаборатории, далеч от САЩ.
    И внедриха свои хора навсякъде в управлението.
    И накрая ги набутаха в една предречена братоубийствена война.
  • 39 Смях, смях ,смях

    8 0 Отговор

    До коментар #31 от "Арнхут Тричев":

    Този дето ще разширява конфликта ще кюфне,ако преди това не се разпадне!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Сорос

    17 3 Отговор
    Да бяхте стигнали до този извод преди Контраофензива. Тогава имаше само едно решение - взимане на Крим и ходене на плаж.

    Сега чакаме нов цирк. Спайдърмен с F-16 удря дълбоко Путин и той “ох, предавам се”. Звучи вероятно.
  • 42 Мариупол

    21 3 Отговор

    До коментар #1 от "Слава на Украйна 🇺🇦🇺🇦🇺🇦":

    Тези велики окраински воини , говорят руски , имат руски имена , военното им обучение е руска школа и понеже укранските военни се продадоха и се поамериканчиха , сега с краварската военна школа и краварското оръжие губят войната .

    Коментиран от #44

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 !!!?

    4 10 Отговор

    До коментар #42 от "Мариупол":

    Ами руски са, но не са росски...!!! Прочети малко История кога украинските земи са били Киевска Русь, а кога Московията се е прекръстила Россия !!!?

    Коментиран от #50, #53, #55

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Ти да видиш

    5 1 Отговор
    KPИТИЧНО
    В случай на широkомащабно
    настъпление на pyckama армия,
    америkанците nреgлагаm столицата на Уkрайна оm Киев ga бъge преместена в Лвов,
    Wea-pons and Str-ategy nue
    За moвa, kamo се noзoBaBa На
    изявление на 6uBuug помощниk
    Заместниk-министър на отбраната на САЩ Стивън Брайън
  • 47 Иванушка 🇷🇺

    5 7 Отговор

    До коментар #20 от "Запознат":

    "...да бяха сринали 2-3 града до основите ..."

    Мариупол, Бахмут, Авдеевка не са ли сринати из основи, но с цената на 1млн мъртви и осакатени войничета ? Заслужава ли си тази ЦЕНА ?
    Всичко което можеше да се обърка, руснаците го объркаха. ВСИЧКО !

    Коментиран от #60

  • 48 Север- юг

    1 1 Отговор

    До коментар #40 от "Даа бе":

    Конфликта ще се разшири като пружина по Арабия битката ще прерасне в открита война за северния морски път и ресурсната база по шелфа в близките години!
  • 49 стоян георгиев

    6 0 Отговор
    Швеция спря да разследва саботаж на тръбопровода "Северен поток", без да предложи нова информация кой стои зад експлозиите, пише RS. Германия и Дания отказват коментар по случая. Няма да получим окончателни отговори скоро - ако някога се стигне до това, това е демокрация!
  • 50 Х. а х о л

    14 2 Отговор

    До коментар #44 от "!!!?":

    Историята я знаем добре и без теб, Киевска Рус е имало, но твоята Украйна никога не е съществувала!!!! Ленин го направи от парчета, скоро пак ще изчезне! Идиотка!
  • 51 стоян георгиев

    8 2 Отговор
    Украинските войски са изправени пред сериозен недостиг на боеприпаси, пише WSJ. И тъй като Вашингтон не бърза да отпусне финансиране на Киев, украинските въоръжени сили започнаха да разпределят снаряди. Междувременно Русия няма такива проблеми, а Украйна започва да губи позицията си на фронтовата линия. Без помощта на Запада Украйна нямаше да оцелее и месец, скоро ще свърши!
  • 52 Швейк

    9 2 Отговор
    Сега, когато изборите в Украйна бяха отложени и не се вижда краят на въоръжения конфликт, Владимир Зеленски и неговите политически съюзници стават подобни на длъжностните лица, чието господство някога обещаха да изкоренят, пише The New Yorker. И това не говори добре за Киев, защото те се държат като диктатори

    Коментиран от #68

  • 53 Мариупол

    13 2 Отговор

    До коментар #44 от "!!!?":

    В тази Киевска Рус не е имало украинци ....пробутвате по форумите история написана от краварските НПОта . Краварите защо не се пробват да си пренапишат тяхната история , там не смеят , а в Изт. Европа е лесно, дават пари на политиците и те са готови да обявят народа си за марсианци
  • 54 Наглите

    2 3 Отговор
    Руснаци , дори вече не се крият .
    На час по един снаряд прелитал до тях , нагла работа.
  • 55 Историк

    2 1 Отговор

    До коментар #44 от "!!!?":

    Коя история , кажи коя .
    Западната или източната .
  • 56 стоян георгиев

    10 2 Отговор
    Продължавайки да внасяме украински продукти на дъмпингови цени, често без никакви мита и дори с посредственото им качество - не спонсорираме ли Украйна с всичко това? И не е ли това една от причините фермерите в цяла Европа да протестират?
  • 57 Епа киро

    3 1 Отговор

    До коментар #36 от "ОСТАВКА ЗА КАРМАЗЪ ФАТМАК!":

    Ще го кара това самолет бе .
    Нали е спасявал с хеликоптер на 8000 метра
    Няма пилот до сега да е правил това с хеликоптер Киро е първия .
  • 58 стоян

    2 3 Отговор

    До коментар #19 от "Антитрол":

    До 19 ком - сърбите гърците албанците кой ги освободи - руснаците ли - османската империя 1914 беше победена и се разпадна
  • 59 Заблуждение

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Възрожденец":

    Абе ти от психо диспансера ли плямпаш .
    Ходи лягай .
  • 60 Да бе да

    3 1 Отговор

    До коментар #47 от "Иванушка 🇷🇺":

    Объркаха много пъклени планове на либерастите .
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 ДА БЕ ОТ ФОТОСИ ТЕ НА ГРАДОВЕТЕ

    4 4 Отговор

    До коментар #11 от "Буха ха":

    ИМА СМАЧКАНИ ЛАДИ ДАЧИИ И НЯКВИ СТАРИ КОРЕЙКИ... УЦЕЛЕН ЛЕКСУСИ ИЛИ ЖИ КЛАСА НЯМА.... КЪК ДА ИМА ТЕ СА ПО ТОПКИТЕ СТРАНИ А БЕДНИ НАРОД ОБИРА ПАРСАТА.....
  • 63 ДАНО НОВИЯТ ДА НИ ШОКИРА И РЕЗНЕ ЗЕЛКАТА

    5 3 Отговор
    НА ЗЕЛЕТО , КАКТО И НА ПРОДАЖНАТА НИ ДЕЛЕГАЦИЯ ОТ ГЕРБ И ПП ДБ !
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Я па ти,

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Слава на Украйна 🇺🇦🇺🇦🇺🇦":

    Ха,ха,ха!!!
  • 66 Ами ДА...!

    4 0 Отговор
    Пълно е с видеа как войници бягат из окопите,като мухи без глави,чудейки се как да се скрият от дрона над тях...!
    И после биват унищожавани безпроблемно от тези дронове...!
  • 67 Хапчетата...

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Слава на Украйна 🇺🇦🇺🇦🇺🇦":

    ...,спешно...!!!
  • 68 Така е!

    3 0 Отговор

    До коментар #52 от "Швейк":

    Кметът на Киев-Кличко,наскоро направи остро изказване срещу Зеленски...!
    Обвини го в авторитаризъм и упражняване на еднолична власт...!
  • 69 АЗ КАЗАХ

    2 3 Отговор
    Следващата седмица с 400000 гласоподаватели по малко ще има Путин.

    Коментиран от #70

  • 70 Гошко

    2 1 Отговор

    До коментар #69 от "АЗ КАЗАХ":

    400000 гласоподаватели по-малко и 400000 повече нeдoeaни руски жени. А ще има и още. Като добавим и недоимъка след войната и ниските цени на нефта и газа на които ще изнасят за да плащат репарациите, ще настъпи рай за гларусите.

    Коментиран от #72

  • 71 ясно виждам

    2 1 Отговор
    То и преди се виждаше че Миг-овете само харчат пари на данъкоплатците. Виждахме го по неадекватното поведение на летеца изтребител. Но с настъплението на Дрон ВВС те ще отпаднат окончателно. Жалко че не успяхме да ги продадем докато все още се търсеха. Сега Радев ще направи пачките от продажба на скраб вместо законно да получим пари за обновяване на армията.
  • 72 А бе

    0 0 Отговор

    До коментар #70 от "Гошко":

    "400000 гласоподаватели по-малко и 400000 повече нeдoeaни руски жени."
    И 3 милиона и половиня украински семейства емигрирали в Русия още в началото.
    Ха сега направи пак демографската калкулация.
Новини по държави: