Отидете към основна версия

3 317 38

Вадим Красиков, руският убиец, който Владимир Путин иска да размени с американски журналист

  • русия-
  • владимир путин-
  • вадим красиков-
  • еван гершкович

Германия отказа да коментира в петък дали се водят преговори за размяна на руския убиец със задържания американски журналист Еван Гершкович

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Вадим Красиков, човекът, когото руският президент Владимир Путин иска в замяна на освобождаването на американския журналист Еван Гершкович, излежава доживотна присъда за убийството на чеченско-грузински дисидент в изгнание в берлински парк посред бял ден. Ето какво "Ройтерс" знае за него.

Красиков е роден в днешен Казахстан, тогава част от Съветския съюз, през 1965 г. Разследващите с отворен код Bellingcat смятат, че по-късно той е работил за руската служба за държавна сигурност ФСБ.

Германски съдия обвини Русия в държавен тероризъм заради убийството в Тиргартен в Берлин на Зелимхан Хангошвили, етнически чеченец с грузинско гражданство, който командваше милиция в неуспешната война на Чечня, търсеща независимост от Русия през 2000-те години.

Съдията каза, че заповедта за убийството на Хангошвили, който вече не е активен в чеченското движение за независимост, трябва да е дошла от Путин, отбелязвайки, че руските закони му дават право да разрешава операции за убиване на хора, които държавата смята за "терористи", дори в чужбина. Русия оспорва интерпретацията на съдията.

Адвокатите на Красиков и руската държава дълго време оспорваха вината му и дори самоличността му, заявявайки, че той не е руският държавен убиец, когото обвиняват прокурорите, а Вадим Соколов, руски турист, който бил на посещение в Берлин в същото време.

Разузнавателните данни, споделени от Украйна, доведоха до пробив: подобен на вид мъж с идентични татуировки беше сниман по-рано на сватба в Източна Украйна. Този човек се оказа Красиков.

Въпреки че Путин не споменава името на Красиков, става ясно от описанието му на лице, "което поради патриотични чувства ликвидира бандит в една от европейските столици", че той смята, че е извършено убийство.

На 23 август 2019 г. Красиков простреля Хангошвили три пъти . Той беше заловен миг по-късно, след като минувачи го забелязаха да се опитва да се преоблече и да зареже велосипеда си в езеро и сигнализираха на полицията. Пътувайки като турист, той влязъл в Германия през Париж предния ден.

Германия винаги е отказвала да коментира съобщенията, че Русия може да иска да размени Красиков с Гершкович. Размяната би била необичайна, тъй като би накарала Германия да се откаже от лице, осъдено за убийство на собствена територия, за да върне американски гражданин.

Други доклади предполагат, че Германия може да се опита да осигури освобождаването на руския дисидент Алексей Навални, кауза, известна за мнозина в политическата класа на Германия, в замяна на Красиков. САЩ също се опитват да осигурят освобождаването на бившия американски морски пехотинец Пол Уилън, излежаващ 16-годишна присъда по обвинения в шпионаж.

Германия отказа да коментира в петък дали се водят преговори за размяна на руския убиец със задържания американски журналист Еван Гершкович.

Говорител на германското правителство на два пъти отказа да отговори на въпроси относно предложенията, които многократно се появяват в медиите, след като репортерът на Wall Street Journal Гершкович беше задържан за първи път миналия март.

"Не мога да кажа нищо по този въпрос", каза заместник-говорителката на правителството Кристиане Хофман, попитана дали Русия търси такава размяна.

"Не искам да говоря за този конкретен случай, моля", добави тя на въпрос дали Германия поддържа връзка със Съединените щати по въпроса.

Хората от обкръжението на канцлера Олаф Шолц, който е на посещение във Вашингтон за разговори с президента Джо Байдън, също отказаха коментар.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 15 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания