Отидете към основна версия

2 416 104

New York Times: Украйна има снаряди за своята ПВО до началото на март

  • украйна-
  • снаряди

Украинската армия използва само една трета от необходимия брой артилерийски снаряди всеки ден, за да задържи позициите си, съобщава Financial Times

Украинските системи за противовъздушна отбрана изпитват недостиг на снаряди: ако в близко бъдеще няма попълнения, те ще продължат до март. Това пише New York Times , позовавайки се на оценка на американски официални лица.

Западни служители и военни експерти предупреждават, че без помощта на САЩ Украйна може да претърпи „каскаден колапс“ по фронта по-късно тази година. Те отбелязват, че това няма да стане по-рано от няколко месеца. Но без външна подкрепа, добавят те, е трудно да си представим как Украйна ще успее да запази сегашната си позиция на бойното поле.

Събеседниците на NYT смятат, че до март тази година за Украйна ще бъде трудно да извършва локални контраатаки, а до началото на лятото украинските въоръжени сили (ВСУ) може да срещнат трудности при отразяването на вражески атаки. Източниците на изданието предупреждават, че най-значителен недостиг на боеприпаси се усеща в района на Авдеевка.

Сега украинските въоръжени сили използват само една трета от необходимия брой артилерийски снаряди всеки ден, за да задържат позициите си, съобщава Financial Times. Повечето американски доставки на практика са спрени, а разширяването на производството на оръжия в Европейския съюз не се развива достатъчно бързо.

Отпускането на военна помощ за Украйна остава обект на разногласия в Конгреса на САЩ. Миналата седмица проектопакет за военна помощ на стойност около 60 милиарда долара успя да премине предварително одобрение от сенаторите. Сега трябва да се гласува в Сената и Камарата на представителите.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 21 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: