Отидете към основна версия

1 599 45

Въпреки световния натиск за мир! Израел разширява офанзивата в Рафах

  • израел-
  • рафах-
  • газа-
  • бенямин нетаняху-
  • хамас-
  • палестина

Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди премиера Нетаняху, че Израел не трябва да продължава с операция в Рафах без план за гарантиране на безопасността на хората, които се укриват там

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израел планира да разшири наземното си нападение в град Рафах, където над 1 милион палестинци потърсиха убежище от израелската офанзива, която опустоши голяма част от ивицата Газа, откакто бойци на "Хамас" нападнаха Израел на 7 октомври, пише "Ройтерс".

Израелският премиер Бенямин Нетаняху описа Рафах като "последния бастион" на "Хамас" с четири батальона въоръжени мъже и че Израел не може да постигне целта си да елиминира групировката, докато те остават там.

Израел се опитва да унищожи "Хамас", откакто групировката провде трансгранична атаката на 7 октомври, при която загинаха около 1200 души и доведе до отвличането на други 253 в Газа, според израелски данни.

Израелската армия вече премина през по-голямата част от Газа в кампания, която уби повече от 28 000 души, според здравните власти в управляваната от "Хамас" Ивица Газа.

UNRWA, агенция на ООН, която предоставя на палестинците помощ и основни услуги, казва, че в Рафах има близо 1,5 милиона души, шест пъти повече от населението в сравнение с преди 7 октомври.

Много от тях пребивават по улиците, в празни места, на плажа и на пясъчната ивица територия до граничната стена с Египет. Други са натикани в мръсни, пренаселени приюти.

Лекарите и хуманитарните работници се борят да осигурят дори основна помощ и да спрат разпространението на болестта. Норвежкият съвет за бежанците го нарече "гигантски бежански лагер".

Израел нареди на цивилни да избягат на юг преди предишни атаки срещу градове в ивицата Газа, като много от тях се насочиха към Рафа.

Кабинетът на Нетаняху съобщи, че е наредил на армията да разработи план за евакуация на Рафах.

Но хуманитарните служители и чуждите правителства казват, че няма къде да отидат. Египет заяви, че няма да позволи изселване на палестински бежанци да преминат на негова територия.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза на Нетаняху, че Израел не трябва да продължава с операция в Рафах без план за гарантиране на безопасността на хората, които се укриват там.

Други съюзници на Израел, включително Великобритания и Германия, изразиха загриженост относно перспективата за офанзива в Рафа.

Нидерландският външен министър Ханке Бруинс Слот каза, че е "трудно да се види как мащабни операции в толкова гъсто населен район няма да доведат до много цивилни жертви и по-голяма хуманитарна катастрофа", като го нарече "неоправдано".

Израел твърди, че предприема обширни мерки за защита на цивилните, но е принуден да провежда военни операции в цивилни зони, защото там действа "Хамас".

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 15 гласа.

Свързани новини