Отидете към основна версия

4 125 35

Въпреки санкциите! Сърбия получи поредна доставка на руски оръжия

  • сърбия-
  • косово-
  • русия-
  • александър вучич-
  • владимир путин

Президентът Александър Вучич представи руска антидронова система за електронно заглушаване, позната като „Репелент“

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Сърбия получи поредна доставка на оръжие от своя съюзник Русия въпреки международните санкции срещу Москва заради инвазията в Украйна, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Сръбският президент Александър Вучич представи днес руска антидронова система за електронно заглушаване, позната като „Репелент“ (Repellent), за която неотдавна каза, че е „в ръцете ни“.

Той изнесе реч в сръбския град Ниш по случай Националния празник на Сърбия, който се отбелязва днес.

„Това е Репелент. Не е толкова силен колкото Красуха, но е отличен“, каза Вучич, говорейки за руската военна електронна система.

Пратката е пристигнала в Сърбия преди няколко месеца, въпреки че въздушното пространство на страната е почти напълно заобиколено от страни членки на НАТО, които са приели санкциите срещу Русия, отбелязва АП.

Сърбия е единствената европейска страна, която отказва да се съобрази със санкциите на Европейския съюз след руската инвазия в Украйна преди две години. Сърбия е и единствената страна, която продължава да подписва споразумения за сътрудничество с Москва. Пред страната е поставено условието да въведе санкции срещу Русия, ако иска да се присъедини към ЕС.

Повечето от последните попълнения в оръжията на сръбската армия идват от Русия. Материали пристигат и от Китай, както и от някои европейски производители.

Повечето от речите на Вучич относно потенциални заплахи за Сърбия са насочени към Косово – бивша сръбска провинция, която обяви независимост през 2008 г. след като НАТО постави край на войната в Косово през 1999 г.

„Ако някой нападне Сърбия, както се случи през 1999 г., технически той няма да може да го направи по същия начин“, каза Вучич. „Ще трябва да нападне отвън, от разстояние, от Адриатическо или Средиземно море, с крилати ракети“.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 36 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: