Отидете към основна версия

2 578 68

Прочута украинска армейска част започна собствена наборна кампания, за да укрепи редиците си

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • войници-
  • вълците на да винчи

С намаляване числеността на военните си редици Украйна се бори да превъзмогне мобилизацията и да разшири набирането на военнослужещи с наближаването на втората годишнина от пълномащабното нахлуване на Русия

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Една година след като командирът и основател на украинския батальон "Вълците на Да Винчи" бе убит в сражение с руските войски, портретът му украсява нов офис за набиране на военнослужещи в Киев, в който бдително се преценяват бъдещите членове на батальона.

С намаляване числеността на военните си редици Украйна се бори да превъзмогне мобилизацията и да разшири набирането на военнослужещи с наближаването на втората годишнина от пълномащабното нахлуване на Русия.

За батальона "Вълците на Да Винчи", ръководен от прочутия украински военен герой Дмитро Коцюбайло, известен с прякора Да Винчи и загинал край източния град Бахмут през март миналата година, това означава да разчита на добре изграден публичен имидж, за да привлича нови попълнения.

"Търсим най-вече хора, които искат да се бият, искат да се присъединят към нашата армейска част (и) разбират към какво се насочват", каза новият командир на украинския батальон Сергей Филимонов, докато наскоро откриваше новия офис.

Те също така искат да покажат на украинците, които имат право да бъдат призовани в армията, че е възможно да избират къде и с кого да служат, което пък е част от по-широките официални украински усилия за подобряване набирането на военнослужещи за армията.

Украйна не успя да постигне значителни успехи в контраофанзивата, започнала през юни миналата година, и е изправена пред руски нападения в голяма част от фронтовата линия.

Нейните мобилизационни усилия се усложняват от твърдения за корупцията и чести медийни съобщения за деспотични наборни офицери, които нахлуват в жилищата на хората или свалят мъже от автобуси.

Украинският парламент обмисля законопроект, който ще намали възрастта за наборна служба на 25 години от досегашните 27 години и ще увеличи наказанията за избягване на военна служба. Министерството на отбраната на Украйна се обърна за помощ и към частни наборни служители.

"Вълците на Да Винчи", доброволчески батальон, сражавал се по протежение на по-голямата част от фронта, извършва собствен набор на военнослужещи, тъй като се реформира в рамките на 59-а моторизирана бригада и се надява да привлече нови членове чрез репутацията си на опитна и мотивирана бойна част.

Коцюбайло се сражава срещу руските сили от 2014 г. насам в състава на националистическа бойна част и бе обявен за Герой на Украйна през 2021 г. от украинския президент Володимир Зеленски, който лично присъства на погребението му. Кодовото му име символизира неговото образование в сферата на изкуството.

Филимонов, който е добре познат в Украйна също и като националистически лидер и активист, каза, че в батальона има и други обществени фигури - от актьори до политици - с много последователи, които "имат тежест в обществото".

"Благодарение на това можем да съобщаваме това, което искаме, чрез интернет", каза Филимонов пред Ройтерс, като добави, че наследството на Коцюбайло е от основно значение за привличането на новобранци.

Някои други прочути армейски части, като 3-та отделна щурмова бригада, инвестират по подобен начин в набирането на военнослужещи, създават привлекателно медийно съдържание и организират събития, за да популяризират службата в украинската армия.

"НАЙ-ДОБРИТЕ"

"Вълците на Да Винчи" са получили повече от 1000 кандидатури и търсят около 500 нови членове, каза Филимонов. Военнослужещи от други части също проявяват интерес да се прехвърлят, добави той.

Сред кандидатите е Анатолий Кваша, 48-годишен, който каза, че иска да има по-голямо право да избира къде ще се озове, след като се е сблъскал с бюрократични главоболия в местната наборна служба.

"Аз просто не вярвам на наборните служители, независимо колко добри или лоши те могат да бъдат", каза Кваша, който има опит като механик.

Служителите по набор на военнослужещи казаха, че ще внимават как те комуникират с новодошлите, които пристигат в офиса им в централната част на Киев, само на няколко крачки от посолствата на европейските страни.

"Ако видите, че някой е напрегнат и му е неприятно, тогава, разбира се, трябва да го изкарате малко от това състояние, за да се отпусне - така аз да ги разбера и те да ме разберат", каза редник първи клас Максим Кириченко.

Кандидатите трябва да преминат интервю и медицински преглед, преди да бъдат изпратени на обучение. Батальонът е открил и офис в западния град Лвов.

Друг потенциален новобранец, който пожела да бъде идентифициран само като Андрий, каза, че е привлечен към батальона, защото уважава активността на някои от сегашните му членове в мирно време. "Искам да бъда с тези, които са мотивирани, най-добрите", добави той.

превод от английски език: Светослав Танчев, БТА

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 35 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: