Last news in Fakti
  Тема: Украйна

19 Февруари, 2024 19:39 9 639 151

Тайната на руската победа в Авдеевка! Нова тактика оставила украинската артилерия без снаряди

  • украйна-
  • русия-
  • бахмут-
  • авдеевка-
  • боеприпаси-
  • ракети

Администрацията на Джо Байдън свърза загубата на Авдеевка с факта, че Конгресът не може да одобри пакет от военна помощ от 60 милиарда долара за Украйна

Тайната на руската победа в Авдеевка! Нова тактика оставила украинската артилерия без снаряди - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Изчерпването на оръжейните запаси създава сериозни проблеми за украинските части, разположени на дълга хиляди километри фронтова линия и постоянно изложени на тежък обстрел от руска артилерия. Отбранителните линии на украинските въоръжени сили се оказаха под заплаха, пише The Washington Post.

В събота украинските войски се изтеглиха от Авдeевка, град в района на Донецк, под натиска на руската армия, която продължи настъплението си от три посоки през последните четири месеца.

Авдеевка беше мощен украински укрепен район, разположен във вътрешността на страната и далеч от руската територия. В града се водят боеве, откакто Русия изпрати войски в Украйна през 2014 г. Това е цял укрепен град с лабиринт от ровове и тунели и защитава важни тилни центрове, разположени на запад от него.

Поемането на контрол над Авдеевка определено ще повдигне духа на руснаците. Това събитие потвърждава, че днес руските войски определят темпото на военните действия, предизвиквайки объркване и безпокойство в редиците на украинските въоръжени сили, които успяха да постигнат само незначителни успехи по време на миналогодишното контранастъпление.

Бездействието на Конгреса

Администрацията на Байдън свърза загубата на Авдеевка с факта, че Конгресът не може да одобри пакет от военна помощ от 60 милиарда долара за Украйна.

След като Украйна обяви изтеглянето на войските от Авдеевка в събота, президентът на САЩ Джо Байдън се обади на Володимир Зеленски и изрази увереност, че Конгресът в крайна сметка ще одобри финансирането за Киев. Но когато репортери го попитаха дали пакетът от помощи ще бъде одобрен, преди Украйна да загуби повече територия, Байдън отговори: "Не, не съм сигурен в това“.

Запасите са на привършване

Репортери на Associated Press интервюираха дузина украински командири преди падането на Авдeевка, включително командири на артилерийски части, които бяха в районите на най-интензивните боеве. Всички те казаха, че недостигът на боеприпаси, който постоянно измъчва украинските въоръжени сили от началото на въоръжения конфликт, стана особено остър миналата есен.

Намаляването на западните военни доставки, особено далекобойната артилерия, означава, че украинските войски не са в състояние да ударят важни цели зад руската фронтова линия, където в тиловите райони са съсредоточени тежка военна техника и личен състав.

Украинските войници на фронтовата линия се оплакват от седмици от остър недостиг на снаряди. Някои артилерийски батареи имат само 10% от необходимото количество. В стремежа си да пестят боеприпаси по всякакъв възможен начин, командирите дават на подчинените си заповеди да стрелят само по конкретни, насочени цели. Но войниците на огневата линия казват, че това не е достатъчно, за да задържи противника, чиято армия е по-добре снабдена. Нарастват опасенията, че без чуждестранна военна помощ въоръжените сили на Украйна ще загубят не само Авдиевка – те ще трябва да напуснат и други райони на фронтовата линия.

Победа за Москва

Изтеглянето на украинските войски от укрепения град беше най-голямата победа на Русия от май миналата година, когато тя пое контрола над Бахмут. Сега руската армия ще може да продължи настъплението си на запад към украинска територия, която е много по-слабо укрепена. Военни наблюдатели предполагат, че следващата цел на Москва може да бъде железопътният възел Покровск на запад.

Руските военни командири и наблюдатели казват, че заплахата за Донецк е намаляла след превземането на Авдеевка.

Икономия на снарядите

"В момента недостигът на боеприпаси е доста голям. Постоянно ни казват, че снарядите са на път, но всъщност няма нищо", казва командирът на артилерийската батарея с позивна Храбри. Частта му има само 5-10% от необходимия брой снаряди.

Както отбеляза той, поради тази причина украинските въоръжени сили са лишени от способността за ефективно нападение и завземане на нови територии. За капак Украйна губи своите бойци, защото не може да покрие пехотата с артилерийски огън.

Храбри и други офицери се съгласиха да бъдат интервюирани при условие, че в статията ще бъдат включени само позивните им - от съображения за сигурност.

"Нямаме с какво да се бием, с какво да покриваме фронтовата линия", казва Валери, командир на артилерийско подразделение, което използва стандартните на НАТО 155-милиметрови боеприпаси. За да отблъснат руска офанзива, според него, им трябват 100-120 снаряда на ден. Днес те получават само една десета от тази сума.

Русия променя тактиката

Украински войници, които се биеха в Авдеевка, казват, че преди падането на града Русия е променила тактиката си, опитвайки се да се възползва от острия недостиг на боеприпаси сред украинските въоръжени сили.

Вместо да изпратят колони от бронетехника в битка, руснаците започват да изпращат малки пехотни части, които влизат в близък бой с войници от украинските въоръжени сили. За да ги сдържат, украинците са принудени да изразходват пет пъти повече боеприпаси.

"Врагът разбира и усеща нашите възможности и затова успява“, разяснява войникът от 110-а бригада с позивна Чаклун.

Слаб север

Има и много опасения за това как недостигът на боеприпаси ще се отрази на украинските войски на други части на фронта. Защитната линия близо до Купянск на североизток е доста слаба. От няколко месеца Русия извършва все по-активни атаки на това направление, опитвайки се да превземе този важен тилов възел.

Юрий, командир на 44-та бригада близо до Купянск, казва, че неговите части за въздушно разузнаване идентифицират много цели на големи разстояния, включително руски минохвъргачки и гранатомети. Но не могат да ги ударят поради липса на боеприпаси. Той няма избор и е принуден да наблюдава как противникът концентрира резерви.

Командирът на 32-ра бригада, воюваща край Купянск, Александър казва, че засега има само достатъчно снаряди.

"Но всичко зависи от интензивността на стрелбата от руска страна. Ако я увеличат, няма да имаме достатъчно боеприпаси, за да удържим линията", обяснява той.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 59 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пожелавам

    202 31 Отговор
    На русия победа

    Коментиран от #30, #136

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Сталиновата техника Винаги е безотказна

    25 101 Отговор
    Само на пред братушки на зад смъртта е сигурна напред имате шанс 1 кум 1500 да оцелеете

    Коментиран от #146

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 кукорчу

    54 6 Отговор
    искам да ду хам и да ме по рят

    Коментиран от #11

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Вие наистина

    168 14 Отговор
    не сте нормални и реалисти.
    Окрайна никога не може да победи Русия.
    Повече коментари са излишни.
  • 8 Сдадохме Авдеевка за 3 дни

    141 15 Отговор
    Тактиката е бой, еб... и руска музика....и така до последния фашизоиден украинец и натовец!
  • 9 Видяхме Руското безсилие

    16 135 Отговор
    Една Украйна Смила Руската НЕ победима армия, и цял китай, Северна Кореа , Беларус, Иран………

    Коментиран от #14, #19, #44

  • 10 КОтаРИК

    123 10 Отговор
    Няма тайна при победата. Доброто побеждава нацизма.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 нату изобщо не воюва

    128 8 Отговор
    Съветникът на ръководителя на ДНР съобщи за откриването на голям брой тела с полски и американски нашивки в Авдеевка

    Коментиран от #18, #25, #66

  • 13 Хората са без значение

    15 98 Отговор
    Няма никаква "тайна".

    Руските фашисти пуцат колкото им държат силите и хвърлят в месомелачката вълна след вълна, както са го правили преди 100 години.

    Коментиран от #148

  • 14 Колко Държави още трябва да Помагат

    11 79 Отговор

    До коментар #9 от "Видяхме Руското безсилие":

    На Русия да победи 78 армия във света?
    Колко?

    Коментиран от #33, #83

  • 15 Да, бе

    113 15 Отговор
    Тайната на руската победа е, че се постига от руснаци... Това повечето народи не го проумяват и не е случайно. И душа си требе, не става само с консумация.
  • 16 Хахахаха

    25 80 Отговор
    Значи руската армия е силна само, срещу армия която е свършила оръжието. Хахахаха.

    Коментиран от #24, #151

  • 17 Русия Загуби Войната

    14 90 Отговор
    Русия почина!

    Коментиран от #27

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Айде бе

    57 6 Отговор

    До коментар #9 от "Видяхме Руското безсилие":

    ама не е ли половин Китай или половин Корея???.....
    Ама срещу 53 държави?!
    Значи 4 ½ : 53
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 123456

    72 4 Отговор

    До коментар #4 от "Бесен-_ Язовец":

    Украинските военни, според главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Александър Сирски , са били изтеглени от Авдиевка навреме, но, според изявление на един от офицерите на въоръжените сили на Украйна, това изтегляне е трябвало се случи много по-рано.

    Офицер от въоръжените сили на Украйна назова основната причина за провала на въоръжените сили на Украйна в Авдеевка

    Офицер от украинските въоръжени сили, участвал в отбраната на укрепения район, отбеляза, че забавянето на този процес е струвало на армията големи загуби.
    "Основната причина е, че руснаците са се научили да изолират бойното поле. Тоест да унищожат логистиката", каза офицер от украинските въоръжени сили.
    Това доведе до невъзможност за украинските войски да получат необходимите количества боеприпаси и подкрепления.
  • 22 Акула

    73 11 Отговор
    Слава на Русия !Русия е Сила И Мощ! FJB !
  • 23 Не всички Руснаци са Меки Китки

    16 62 Отговор
    Има и тотални алкохолици

    Коментиран от #38

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Смех в блатото

    14 53 Отговор

    До коментар #12 от "нату изобщо не воюва":

    Чакаме снимковите доказателства, но ще ги дочакаме колкото дочакахме същите от "натовските генерали с рокли" в Мариупол и Бахмут, тези от "украинските военопленици" в Ил-а, тези от "удара с Искандер" и т.н.

    Т.е. ще ги получим, когато цъфнат налъмите :)))))

    Коментиран от #29, #82

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Айде бе

    55 6 Отговор

    До коментар #17 от "Русия Загуби Войната":

    Ама според нас Русия си почива, щото иначе сте фира
  • 28 Соломон

    69 8 Отговор
    Русия два пъти е нападана от ЗАВОЕВАТЕЛИТЕ на Европа ( Наполеон и Хитлер ), и след това на РУСКАТА АРМИЯ й се НАЛАГА да ОСВОБОЖДАВА Европа !

    Руси и украинци, ЗАЕДНО са ВОЮВАЛИ, срещу германската армия, финансирана от СЪЩИТЕ "врагове" на Русия.

    Коментиран от #41

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Блажени са вярващите

    7 20 Отговор

    До коментар #1 от "Пожелавам":

    Те са луди без посока!

    Коментиран от #42

  • 31 ХаХа

    37 2 Отговор
    Ма като не произвеждате такива екстри де сте тръгнали, на биндеко га му бият шута ко ша прайм?
  • 32 ооо неграмотниййй

    51 2 Отговор

    До коментар #2 от "Интелект Раси":

    Хайде стига с това Й в края на думата-"картечни мониций"! Не запомнихте ли, че няма българска дума в мн.ч., която да завършва на тази буква! А и мОнициЙ е с У!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Наркос

    2 1 Отговор
    Няма смисъл да се повтарям
  • 35 Фалшиви Факти

    40 5 Отговор
    Леле, какви глупocти са написани в статията !

    Анонимно ви казвам - някой анонимен ще изпотрепе цялото НАТО и то анонимно ще оповести, че е победило анонимната първа планета с по-голяма орбита от земната. Успяло и защото чуждопланитяните са имали 155 снаряда по-малко от НАТО.

    И как да вярваме на лъжите ви?
  • 36 Хохо Бохо

    28 3 Отговор
    Удри салонацизма дорде шава! Друг лек нема
  • 37 КОтаРИК

    43 5 Отговор
    ДЕНАЦИФИКАЦИЯ до дупка.
  • 38 Геобразен СороСоиД

    24 7 Отговор

    До коментар #23 от "Не всички Руснаци са Меки Китки":

    Ами ти къв си бе?
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Българин

    4 24 Отговор

    До коментар #28 от "Соломон":

    Имаш слаб 2 по история за днес.

    Коментиран от #60, #69

  • 42 А вашата посока?

    22 4 Отговор

    До коментар #30 от "Блажени са вярващите":

    Джени лягай да спиш

    Коментиран от #92

  • 43 Третото очо

    33 6 Отговор
    Военна стратегия, правилна тактика, въоръжена армия и безупречно командване. Това е истината.
  • 44 Хохо Бохо

    41 4 Отговор

    До коментар #9 от "Видяхме Руското безсилие":

    Ба не си съвсем уреден? То usраина вече няма. Последните елитни салонацита от Азов наториа нивите в опит да бегат къде по-изгодни позиции. Направо ги попилеа
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Гледам и виждам

    43 5 Отговор
    Цялата оперция ще влезе в учебниците по история и военно дело. Ясни цели, безупречно постигани в разчетеното време.
  • 48 Като няма пари няма контра

    6 14 Отговор
    Ние сме четвърти по произвеждане на бомби, доставяме си самолети и бронетехника, увеличава се и състава, харчим колкото РФ от бюджета. С уран и без . Всичко купуваме . Харчим е колкото Украйна. Стратегията да се хвърлят бомби има обаче успех на места . Да . Значи така ще е и занапред. Бият се колумбийци срещу сириици . Така е .
  • 49 Жмуц

    56 6 Отговор
    Зачиствайте ги по-бързо укрите, че да спрем да плащаме бадева. България доставя оръжие на Крайна което се плаща от нашия бюджет, България е дала 4,6 милиарда евро помощ за Крайна, България си опразни НАПЪЛНО военните складове и прехвърли на Крайна всичката техника като вертолети, самолети, и всякакви оръдейни системи и бронирани машини. Всичко това се извършва в пълна тайна от народа.

    Коментиран от #51, #73, #123

  • 50 филип ейджи

    5 12 Отговор
    проблем са дъртаците на тая планета
  • 51 Опааа

    6 22 Отговор

    До коментар #49 от "Жмуц":

    Алеле, само ти си посветен в тайните, които иначе "народа" не знае.

    Сутринта на разговора с колегите ви от чистотата ли научи секретната информация?

    Коментиран от #62

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Факджо Байдън

    41 5 Отговор
    Не можаха да помогнат "демократите" и това си е.
    Много приказваха, много приказваха, с фaлшиви нoвини лъжeха, че Украйна побеждава с тяхна помощ, лъжeха, лъжeха. Кpaдяха стотици милиарди от бюджета, печатаха нови, кpaдяха.

    Ройтерс ще обяви, че украинците са победили в Авдиевка и сега атaкуват в посока запад. Победата на Зеленски и НАТО продължава вече 2-рa година. Лъжaта е peлигията на "демократите". На изток тази peлигия се нарича caтанизъм.
  • 56 Разум

    47 4 Отговор
    Намалели им снарядите...
    Кой ги накара да се дръвчат нанай-мощната странапо ядрено и друго оръжие, наука, производство, природни богатства. Да правят държавни преврати, да забраняват на хората да говорят майчиния си руски език, при това веднага след Майданския преврта --- вместо да успокоят положението глобалните им началници ги накараха да изнерват положението с още враждебни действия спрамо руснаците в Окрайнината, които са 2 пъти повече от имащите се за неруснаци. Върхът на безумието им бе гражданската война със Донецк и Луганск, която Киев начена.. Години руснаците натискаха за мирно решение и да не избиват хората там. Но те прота-а-акаха, заедно с Германия и Франция за да " се подготви Украйна за война" .
    В което и да е човешко дело, когато не бъдеш себе си а се водиш по чужди акъли ти се случват най-различни беди --- до тогава, докато поумнееш и започнеш да се водиш по своя си ум, а не по ума на Началниците, които са се вманиачили да налапат целия глобус.

    Коментиран от #98

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Сатана Z

    37 5 Отговор
    Както спомена Маша Захарова,Укро нацистите могат да се бият само с цивилни граждани.За тяхното убийство снарядите никога не свършват.Стеля се от разстояние по безразборни цели,предимно училища,болници или детски площадки.
    Сирски,где снаряди?
  • 59 Бойкот на алчните от О.Л.Х.

    22 3 Отговор
    "Храбри и други офицери се съгласиха..." - Явно тези "други" не са храбри...
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Сечко

    22 3 Отговор
    … Храбри и други офицери се съгласиха да бъдат интервюирани…
    Кои са ‘другите’ офицери? Не храбри? Много интересно.
  • 62 От сестра ти

    17 4 Отговор

    До коментар #51 от "Опааа":

    Научих, тя научила от Лена, Лена от Киро, а Киро от Галя от ПосолствоТО
  • 63 Курд Околянов

    24 3 Отговор
    Икономиката на Украйна бързо расте и скоро ще произвежда много мъгла за фронта.

    Коментиран от #101

  • 64 наредения трол като теб

    25 3 Отговор

    До коментар #57 от "нещата таква каквито са":

    ни говори за грешки ,а ти грешко на природата да ти кажа че половин украйна вече си е Руска

    Коментиран от #72

  • 65 Курд Околянов

    19 2 Отговор
    Икономиката на Украйна бързо расте и скоро ще произвежда много мъгла за фронта.
  • 66 нату изобщо не воюва

    27 3 Отговор

    До коментар #12 от "нату изобщо не воюва":

    наемници от натуто не се вземат в плен !!!
  • 67 Механик

    41 4 Отговор
    Чакай малко да се изясним, щото пак не зацепвам!
    До оня ден ни заливахте с инфо, как Афдийфка била едно малко селце, дето нямало никакво стратегическо значение за укро-вермахта. А в коментарите, известни на всички балалйки в един глас пригласяха как "могучая" била буксувала вече две години пред това малко селце.
    А сега, цитат от статията:
    "Авдеевка беше мощен украински укрепен район, разположен във вътрешността на страната и далеч от руската територия. В града се водят боеве, откакто Русия изпрати войски в Украйна през 2014 г. Това е цял укрепен град с лабиринт от ровове и тунели и защитава важни тилни центрове, разположени на запад от него."
    п.п.
    Та въпроса ми е към едни определени БЪЛГАРСКИ и КОТЕШКИ балалайки: КОга лъгахте? Преди, сега или по принцип.
    п.п.п.
    Руските разбридаха дамаджанката на НАТЮ. А О-крайна бе ползвана и като се видя, че материала им е кух, я хвърлиха на "бездомните кучета с външната тоалетна". Ония дето били бензиностанция БЕЗ РАКЕТИ.

    Коментиран от #96

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Соломон

    11 2 Отговор

    До коментар #41 от "Българин":

    Вместо да раздавате, никуму ненужните си ОЦЕНКИ, можете да демонстрирате своите "знания" !
  • 70 ДБил

    13 2 Отговор
    Пазете си по 2 куршума, че единият може да е дефектен...
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 РедНик

    23 3 Отговор

    До коментар #49 от "Жмуц":

    Така е, предали сме тайно и подмолно вече няколко стотин танка, поне хиляда мтлб-та и бтр-и, поне хиляда артилерийски системи и самоходни гаубици Гвоздика, самолети, хеликоптери, ПВО Бук, , Стрела, С-125, С-200, тактически ракетиТочка-У и много други, за боеприпаси и стрелково оръжие да не говорим...ние реално сме най-големият оръжеен доставчик за тази война!
  • 74 И какво и откъде ще купят с парите

    33 4 Отговор
    След като и САЩ и Запада свършиха снарядите. Байдън го призна като пращаше кластърите от нямане. UK също прати обеднения уран от нямане. Обраха снарядите от цял свят и Зелко ги изпуца по сватбарски.
    Тези милиарди за които говорят сега са за финансиране на бъдещо производство на ВПК на САЩ. И процентите за щедрите човеколюбци:) Плюс подържането на колапсиралата Украйна на системи. И днес да одобрят финасите, няма какво да пратят до месеци. И тогава нито ще е достатъчно нито ще има кой да пуца с тях.
    Научете се на истинска журналистика и спрете да преписвате оправдателните глупости на жалки лузъри

    Коментиран от #85

  • 75 моме не ми говори за проблеми

    7 5 Отговор

    До коментар #72 от "Нещата такива каквито са":

    като ми седнеш в скута ще разбереш какво е проблем целия ще е до картофките ок газиран джендър

    Коментиран от #79

  • 76 Антон

    34 5 Отговор
    Тази статия е поредното доказателство, че укрите се ползват за пушечно месо, в слблъск между Русия-нато. Като го вадяrт такъв голем, що все чакат на външна помощ от нато? Да се бият бе? Нали са голямата работа, храбреци за родината им , подарена от Русия! Палячовци и глупаци, прецакаха си държавата, за да правят кеф на кравари, ингилизи и ес. Каквото търсеха, намериха го!
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Ксаниба

    24 5 Отговор
    Русия пка ще прегази нацизъма.
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Грета Тундберг

    20 3 Отговор
    Тръгвам да чета и още в началото катастрофирах: "Администрацията на Джо Байдън свърза..." и дотам.

    Пиша тук и чакам да ми се реанимира разума. Как тая администрация ще свърже нещо? Самият Джо Байдън дори не знае къде е Джо Байдън.

    Да ги водят в Киев пак на гарата и да чакат там. Да не мърдат докато не пристигне Шахедизада с иранския влак на съседния коловоз.
  • 81 Гост

    24 4 Отговор
    Ще бият пехота влязла в близък бой с артилерия? Я пак? Алоу, какво да кажем ние с военното образование от БНА? Смех, Баце…, те тъва е!
  • 82 Шопо

    8 1 Отговор

    До коментар #25 от "Смех в блатото":

    Споко, че ти ги доставят дома с Еконт! Ти само приготви парите и ракията!
  • 83 Украинската армия

    31 4 Отговор

    До коментар #14 от "Колко Държави още трябва да Помагат":

    беше втората най голямата и модерна армия в Европа/обучавана 15години от натовски инструктори специално за война с Русия/!Беше,вече я няма!

    Коментиран от #91

  • 84 Самодостатъчен

    17 4 Отговор

    До коментар #53 от "Последния Софиянец":

    Бая си се изсилил -- с жертвите, Пирожкин, гражданската война и други. Част от посочените от тебе "беди" подпомагат укрепването на държавността и месния бизнес. Разкола със Запада носи повече беди на самия Запад. Ма не ми се мисли да изброявм Западните загуби,. ами .украинските .... Живей си в измерението на единствено правилната гледна точка -- измерение създавано от хем независими хем частни медии в комбина с хилядите НПОшки опасали Земята. Ние -- мислещите, ви съжаляваме, но никой не може да ви помогне освен самоте вие. Просто е -- обозрете безпристрастно всички гледни точки, със своя си ум, а не с ума на медиите. Мислете сами и безпристрастно по който и да е въпрос -- когато я търсите истината сама ще ви намери, .

    Коментиран от #108

  • 85 Тайната на журналистическите доходи

    18 2 Отговор

    До коментар #74 от "И какво и откъде ще купят с парите":

    отдавна не са тайна за никого
  • 86 Мишел

    26 2 Отговор
    Новина от днес: Започнало е масово бягство на семействата на администрацията
    и на военните от Купянск. Смята се, че втора руска танкова армия ще прави там пробив.
  • 87 Мишел

    4 28 Отговор
    Но все пак да обобщим какво "спечелиха" aлкомужичетата досега след като пycин нападна Украйна:
    - въздушните тревоги станаха ежедневие в столицата Москва както и в цяла русия
    - 15 години затвор за думата война и арест и затвор за всеки несъгласен с путин.
    - прибиране на задграничните паспорти на държавните служители
    - е-мобилизация с 580 000 убити и над милион инвалиди
    - 6-дневна работна седмица
    - вдигaне с 5 години възрастта за запасна военна служба
    - 100 рубли за Долар и 110 рубли за Евро
    - бюджет на тъмно червено с 40% спаднали приходи
    - 1 милион емигрирали образовани руснаци
    - спиране на плащания с банкови карти в чужбина
    - намаляване на международните полети с 85% с тенденция към 100%
    - изключване на руснаците от международните общности
    - eнергийно "разкачване" на Запада от русия
    - нарастваща руска зависимост от Китай
    - допълнителна граница с НАТО от 1300км и приемане на Финландия и неутрална от 200 години Швеция
    - тотални санкции за почти всичко за внос и износ към русия
    - блокиране на валутните резерви
    - конфискация на имущество на санкционираните
    - изтегляне от русия на водещите световни фирми
    - въоръжаване и помощи за Украйна за стотици милиарди долари
    - космическата програма на русия претърпя пълен провал след разбиването на модула Луна-25
    - след опит за преврат "Вагнер" се разпадна - Пригожин е убит - следва Суровикин ...
    - в страната назрява кървава и разрушителна гражданска война след която най-вероятно русия ще се разпа

    Коментиран от #121

  • 88 Лой Достин

    15 3 Отговор
    Зеленски, изкарай двоен мандат и на края му ще дойде мега-началника Лойд Остин с два куфара снаряди и обеднен уран в двата предни джоба.

    Победата ще е гарантирана, защото Русия краде съдомиялната на Урсула и все още се опитва да й намери чип от Алиекспрес.

    Времето е на страната на евроатлантизма и само чакай влака.
  • 89 Ксаниба

    5 13 Отговор
    Но като гледам загубите й, от втарая остана само чували блек и скрап по нивите украински, пълна пародия и ботокса тне смее да излезе от бункера втора година вече!
  • 90 Отец Дионисий

    3 16 Отговор
    Господ да накаже пияния агресор и продажните копейки с децата им бавноразвиващи и гладни.
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Ти въобще ставал и си😄

    3 7 Отговор

    До коментар #42 от "А вашата посока?":

    Не виждаш ли колко руснаци страдат ,не ти ли пука,амсалак

    Коментиран от #97

  • 93 Залежни

    8 3 Отговор
    Да бяха оставили Залужни да води армията нямаше да могат да разбият в тая Авдиевка руснаците.

    Тоя Сирский е известен с неадекватните си заповеди водещи до катастрофални загуби. Как може да не изтегли хиляди войници като вижда, че ги бoмбят денонощно?

    Коментиран от #118

  • 94 ТаУмВзе

    5 14 Отговор
    Блатника и копейката разбират само от млатене
  • 95 Дааааааааа

    6 10 Отговор

    До коментар #18 от "Последния Софиянец":

    РУСИЯ ПРИКЛЮЧВА!!
  • 96 Мамул

    22 2 Отговор

    До коментар #67 от "Механик":

    Хиляди тонове бетон, изградени бункери, покрити траншеи, защитни валове и пълни складове с оръжие в подземията на коксовия завод. Авді́ївка беше укрепен район по всички военни правила.
  • 97 Бейби

    3 0 Отговор

    До коментар #92 от "Ти въобще ставал и си😄":

    По лошото е Ча даже липсват!
  • 98 наука, производство

    3 9 Отговор

    До коментар #56 от "Разум":

    Ти ква кола караш?
    И телефона ти къв е?
    За другото си прав - оръжия и въглеводороди.
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Шахматист

    16 2 Отговор
    Не разбрах нищо от статията. Джо Байдън успя ли да разбере къде растат 155 милиметра снаряди за защита на окопите?

    Коментиран от #112

  • 101 РАЗБИРА СЕ

    2 4 Отговор

    До коментар #63 от "Курд Околянов":

    Че напредва. Дронове с изкуствен интелект,тактически ракети с обсег над 1000км ,бронирана техника ,снаряди и др.
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Зеленски съм

    14 2 Отговор
    Сирски е виновен!
    Той обеща големи изненади на руснаците. Всички държавни медии го огласиха това обещание.

    Как ще обещаваш такива неща? Изненада ги като напълни Авдиевка с войници да посрещат бомби.
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Мишел

    17 4 Отговор
    Използването на малки пехотни щурмови отряди е само част от новата руска тактика. Нови са и ударите без жалене на боеприпасите, по цялата украинска територия , върху всички цели, свързани с разработване, производство , транспортирането и складиране на оръжия, както и по всички цели, свързани с набирането, обучаване, транспортиране на военни части..Нови са и най широкото ползване на управляеми планиращи авиобомби ПУФАБ-250/500 /1500 вече и 3000 при атаките на укрепените райони. В Авдеевка за последните месец и половина украинските позиции бяха ударени с 1000 такива. Това са удари с мащно оръжие, срещу което ВСУ нямат противооръжие .

    Коментиран от #113, #114

  • 107 Последния Софиянец

    4 13 Отговор
    От това миене на чинии са ми постоянно мокри ръцете и не мога да пиша, а и в миалното долу няма нет, та все забравям да ви кажа, че няма в мире по пропаднало, продажно, крадливо и лъжливо от пияния блатник и прегладнелия му проскубан балкански раб, а вие си говорете каквото си щете и аз бях заблуден като вас и чаках на оная опoвpъщаната да ме нахрани и се наслушах на лъжи и пиянски истории! Сега си бачкам и всичко е наред, рядко минавам тук да видя старите дрогаре до къде са потънали, понякога даже ми е жал за тях!
  • 108 Самодостатъчен

    3 1 Отговор

    До коментар #84 от "Самодостатъчен":

    Бих препоръчал на медийно мислещите филма Я и другие - под 50 мин. документален. Изумителен филм, който показва колко лесно човек се поддава на внушения. Филма е заимстван от сходни опити на Запад.изследващи нивото на внушение. Но за разлика от там, в СССР чрез този филм е покзано на обществеността как лесно се влияе човек за да подпомогнат хората да опознаят себе си и другите.
  • 109 Тайна победа

    11 3 Отговор
    А, разбрахме всички сега, че Украйна тайно е победила докато Байдън гепи 60 милиарда, а руснаците са се срещнали с украинците.
  • 110 ПИРОВА ПОБЕДА

    4 10 Отговор
    АМА СЕ Е НЕЩО
  • 111 Майна

    3 16 Отговор
    Но нрябва да де отбележи, че най важното е гнус 200 да не спира да върви с пълни камази и вагони към блатницата и онова страхливото с
    токчетата и имлантите да фулира памперса през час под миндера в калния бункер и всичко ще е наред!
    А копейките да си стенат в тинята цял живот с пошлата си челяд, както най си обичат!
  • 112 НЕ СИ РАЗБРАЛ

    2 0 Отговор

    До коментар #100 от "Шахматист":

    щот си шахматист
    тука други умствени умения са нужни
  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Джо Байдън Будния

    8 3 Отговор

    До коментар #106 от "Мишел":

    Има противооръжие на руското. Американско е и ще го видите ако ви дадете още 60 милиарда долара. Може и на Хънтър да ги дадете, че аз после ще забравя в кой гараж съм ги скри.

    На Тръмп не давайте нищо. Той си има вече.
  • 115 паси предателят

    21 2 Отговор
    В Авдеевка както комбината така и на други места имало 4- три специални построени бункери в случай на ядрена война още В Съветско време всяка от която побирала няколко хиляди . Украинците една част от тях ги превърнали в отбранителни съоръжения а друга част като складове за боеприпаси , и всякакви спомагателни като медицински пункт и т.н. Трудно е тези съоръжения да се превземат тiй като стените достигали да 4 метра железобетон и на 3-4 етажа. С месеци могат да се отбраняват за атакуващата страна това е загуба на огромна жива сила. Казвам го това нашите многознаещи винаги коментират като си мислят ,че Украйна и Запада за 8 години от 2014 година са спали. За тях години са се подготвели за днес ненапразно всичките лидери мислеха и казваха ,че Украйна ще победи . Тъй като Русия ще загуби, огромно число от живата си сила и санкциите ще я довършат като ще бъде принудена да се откаже . Ще се съгласи на техните условия като победена ще я принудят да плаща репарации ще бъде унищожена .Така могат да мислят само иди...отите защото при тоя случай щяха да използват Ядрената си триада без да се замислят. За последствията не мога да кажа нищо многознаещите вярвам,че знаят и ще коментират.
  • 116 Факт

    14 5 Отговор
    Те и със снаряди бяха все тая.Нали ги видяхме по време на контранаступа-едно голямо нищо!Гърмяха по цивилни цели-пазари,гари,магазини,сега снаряди нямали.То не става само със снаряди,трябва и акъл.Да целуват сега ръка и бати им Путин да спира до р.ДнепърИма грешка-има прошка.Било каквото било.
  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 В кратце

    12 2 Отговор

    До коментар #93 от "Залежни":

    "Как може да не изтегли хиляди войници като вижда, че ги бoмбят денонощно?"
    Преди Сирки да ги изтегли, те сами започнаха да се изтеглят, от зор. Сирски, дет де вика, узакони беззаконието.

    Коментиран от #139

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 1111

    2 1 Отговор

    До коментар #87 от "Мишел":

    Мишел, Мишел, да та уапе гур дибел...
  • 122 В кратце

    12 2 Отговор

    До коментар #117 от "УЯГАТА":

    "Защото вече са в европа." Е и ? Това трябва да е някакво свръхвисше човешко достижение ли ? Целта на животеца и на живуркането -- да се докоснем, да пипнем европа, да ни похвалят от там, да ни потупат по рамото ...
    Убаво е да се чете, в случая Добри Войников . Или поне да се гледа и слуша внимателно , дори като театрална екранизация -- Криворазбраната цивилизация -- гледай я много внимателно и.. си води бележки. Препоръчвам крайната сцена със същностното заключение: " Те това е Европата, ако искаш да знайш" ( Европата предствавна чрез един нашенско-европейски пич, се опитва през цялото време да съблазни и такова Марийка --образ на заблудена местна мома, като част от заблудената бщественост. Накрая Марийка и проблясва: " Мосю, тва ли ти е Европата" .
    Дано прозряното от Добри Войников преди век и половина да се проумее от повече хора -- така бедите в страната ще бъсат в пъти по-малко. .

    Коментиран от #125

  • 123 Цвръц

    15 3 Отговор

    До коментар #49 от "Жмуц":

    От Бургаското и Софийското летище всяка нощ излитат хвърчила и всичко се изнася. Складовете са празни. Замазаха ни очите с смърфовите БТР и на Тагаренко а по тъмна доба всичко се изнася.

    Коментиран от #132

  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 В кратце

    4 0 Отговор

    До коментар #124 от "Путинофилски неволи":

    "Требва да се радвам тука за некво градче". Чак да се "радва" ... не бъркай радост със страст.
    Иначе, за случая има един върхарски филмов лаф. "Как забогатяхте?", " - Отначало постепенно, а след това изведнъж"...
    Във войните често се случва такова ....

    Коментиран от #127

  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Кратун празен

    0 4 Отговор

    До коментар #2 от "Интелект Раси":

    Си ти, а не интелект .. Пише се муниций..а не мониций...Учете български..и тогава се обаждайте от коневръза...
  • 130 тома

    8 1 Отговор
    Всички бандеровци били много доволни от руския солнце пек и вече не им трябва солариум
  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 В кратце

    8 1 Отговор

    До коментар #123 от "Цвръц":

    Както показва историческия опит, подобно е било обичайното поведение на васалите -- те се използват от сюзерена, водачите на васалите получават похвали и благинки. Накрая, след като на Началника-сюзерен васала е ненужен му такова таковата....
    Но, малко четат, никой нищо не изучава, уж гледат и слушат а не виждат и не чуват -- там е бедата.
  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Цялата статия е...

    7 1 Отговор
    ...едно голямо-
    ОПРАВДАНИЕ, МРЪНКАНЕ И ХЛЕНЧ...!
  • 135 Чебурашка

    2 5 Отговор

    До коментар #133 от "ZА ПОБЕДУ!":

    Ооооо какъв руско-американски речник, браво! Ти явно лингвистичен метис в резултат на прехода от БКП към БСП, браво!
  • 136 Аз ти пожелавам....

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Пожелавам":

    Поп да те опее...
  • 137 Во Нгуен Зияп

    7 1 Отговор
    Виетнам и то само Северен Виетнам победи САЩ, въпреки че бюджета на последните беще поне 1000 пъти пи-голям. Така че само с пари не става. Трябва и дух! Трябва войниците да са убедени, че срещу себе си имат смъртен враг, когото трябва да спрат. Според мен украинците виждат враг другаде, не в Русия. То ще е много интересно, ако нашите управници се опитат да помогнат с военна сила. Ще се изпълнят думите на н.в. Борис III,каквито и евроатлантици да се пишат мнозина.
  • 138 Така де

    8 0 Отговор
    Страните от Запада правят всичко възможно Украйна в края на краищата да загуби войната.
  • 139 Сириски

    6 0 Отговор

    До коментар #118 от "В кратце":

    То си имаше прелюдия: Украинците бяха подлъгани от някакъв десант на руснаци в южното квварталче на Авдиевка "Царска охота" където се бяха промъкнали през някаква тръба и изтрепали базираните там войници. Съответно украинците яростно изпратиха много сили да изгонят отново руснаците от тази Царска охота. Така опразниха североизточната част за да покрият южната. После имаше бомбардировка (руска) при която срязаха Авдеевка и в южната й част останаха откъснати будалите пратени да гонят руснаците. То това тук не го обясняват, защото ще излезе, че тактиките на НАТО са на ниво "Кербала".
  • 140 Авдеевка = Авдийвка

    7 1 Отговор
    Джавелините пак не свършиха работа.
    Байрактарите също.
    Леопардите на Ейбрамс що не помагат?
  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 СТИГА Ц€НЗУРА!

    3 1 Отговор
    "$ВОБОДНАТА м€дия" ,ИЗЛАГАТ€ $€ $ ТАЗИ Ц€НЗУРА!
    украйна € ПЪТНИК И $АМО НА Д€ БИ ЛИ Т€ (РУ$ОФОБИ-€вроатлантици) ОЩ€ Н€ И$КАТ ДА ГО ПРИ€МАТ !
    мо д€ ра тор ч€ , € БИ $И ма ми ца та дж€н дър $ка!
    АМАН ОТ П€ ДА ЛИ!
  • 146 Горбачовче

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сталиновата техника Винаги е безотказна":

    Точно. Колко са 50000 братушки за рузката шир? Важното е до последно да запазим задници в бункера.
  • 147 Хахахахаха

    0 0 Отговор
    Хахаха
  • 148 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 149 и каква тайна?

    0 0 Отговор
    Като посееш всичко с желязо и тротил!
  • 150 ЖЕРТВИТЕ СА РАЗЛИЧЕН БРОЙ

    0 2 Отговор

    До коментар #99 от "Разпорен Путеняк":

    ЗАЩОТО АКЪЛА ТИ НЕ МОЖЕ ДА ПРОУМИЕ РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ПАРТИЗАНСКА ВОЙНА В АФГАН И ОКОПНА 2500 КМ И ТРАНШЕЙНА БУНКЕРНА ВАЙНА....... ИДИ В ХАСКОВСКИ МЕЖДУ СЕЛАТА ЛОЗЕН И МАЛКО ГРАДИЩЕ СТОЯТ ОЩЕ 5 ИЛИ 6 БУНКЕРА И ВИЖ ЗА КВО СТАА РЕЧ
  • 151 зеленски

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "Хахахаха":

    ЗНАЧИ ЧЕ БОЙ ЩЕ ЯДЪТ УРКИТЕ АЗОВЦИ
Новини по държави: