Отидете към основна версия

9 426 29

Пекин към Вашингтон: Ако наистина искате мир, подкрепете политиката на "един Китай"

  • тайван-
  • китай-
  • сащ-
  • антъни блинкен-
  • ван и

Китайският външен министър Ван И се срещна в Мюнхен с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Властите на Съединените щати, в съответствие със споразуменията, трябва на практика да следват политиката на „един Китай“ и да помогнат за поддържането на мира в Тайванския пролив. Това заяви китайският външен министър Ван И на среща в Мюнхен с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, предаде ТАСС.

„Ако Съединените щати наистина искат стабилност в Тайванския пролив, те трябва да се придържат към принципа на „един Китай“, за да подкрепят практически своите изявления, че не подкрепят така нареченото движение за независимост на Тайван“, цитира китайското външно министерство думите на ръководителя си.

Уан И подчерта, че Тайван е част от територията на КНР. Той отбеляза, че това е „истинското статукво“ при разрешаването на тайванския въпрос. Китайският външен министър добави, че "със съучастие и подкрепа на външни сили" настоящата администрация на острова се опитва да го изолира от континента.

Тайван се управлява от собствена администрация от 1949 г., когато останките от силите на Гоминданг, водени от Чан Кайши (1887-1975), се изтеглят на острова, след като са победени в Гражданската война в Китай. Оттогава Тайпе запазва знамето и някои други атрибути на бившата Китайска република, които са съществували на континента преди комунистите да дойдат на власт. Според официалната позиция на Пекин, това е един от регионите на КНР.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 40 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: