Last news in Fakti

17 Февруари, 2024 07:39 9 353 29

Пекин към Вашингтон: Ако наистина искате мир, подкрепете политиката на "един Китай"

  • тайван-
  • китай-
  • сащ-
  • антъни блинкен-
  • ван и

Китайският външен министър Ван И се срещна в Мюнхен с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Пекин към Вашингтон: Ако наистина искате мир, подкрепете политиката на "един Китай" - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Властите на Съединените щати, в съответствие със споразуменията, трябва на практика да следват политиката на „един Китай“ и да помогнат за поддържането на мира в Тайванския пролив. Това заяви китайският външен министър Ван И на среща в Мюнхен с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, предаде ТАСС.

„Ако Съединените щати наистина искат стабилност в Тайванския пролив, те трябва да се придържат към принципа на „един Китай“, за да подкрепят практически своите изявления, че не подкрепят така нареченото движение за независимост на Тайван“, цитира китайското външно министерство думите на ръководителя си.

Уан И подчерта, че Тайван е част от територията на КНР. Той отбеляза, че това е „истинското статукво“ при разрешаването на тайванския въпрос. Китайският външен министър добави, че "със съучастие и подкрепа на външни сили" настоящата администрация на острова се опитва да го изолира от континента.

Тайван се управлява от собствена администрация от 1949 г., когато останките от силите на Гоминданг, водени от Чан Кайши (1887-1975), се изтеглят на острова, след като са победени в Гражданската война в Китай. Оттогава Тайпе запазва знамето и някои други атрибути на бившата Китайска република, които са съществували на континента преди комунистите да дойдат на власт. Според официалната позиция на Пекин, това е един от регионите на КНР.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Електра

    39 5 Отговор
    Трябва да Има Мир по Света
  • 2 👏👏👏

    64 13 Отговор
    Много правилно 👏👏👏
    Само че хегемона може само едно🙄
    Да създава конфликти и ако не успее със смяна на правителството прибягва към друга крайност война!
  • 3 12343211

    33 3 Отговор
    Всички големи страни използват еднакви инструменти за целостта на държавата.
  • 4 Историк

    25 63 Отговор
    Същия призив отправи и Путлер към Украйна: ако искате мир просто ни подарете част от Украйна.

    Историята показва, че отстъпките пред тоталитарни режими водят до влошаване на положението, не до подобряване, тъй че ще трябва да изчакаме да видим какво ще направи Китай.

    Коментиран от #10, #16, #26

  • 5 Иван Иванов

    21 10 Отговор
    Сталин прави възможно най-добрата оферта на Финландия - дайте ни пояс - после - след Хитлер - ще се разберем (впрочем - Финландия е имала статут на привилегирована държава - лично Сталин е забранил да се навлиза в територията й - след Втората световна, вече - когато са победени като германски съюзници), най - непривлекателни земи - не казвам че финландците е трябвало да ги отстъпят - просто знаем - за чичко Хитлер - какво направи миналото лято - оставил е Ленинград под обсада, та са се наложило да си свалят тапетите (лепени са със смес - брашно/вода), за да се нахранят.

    Тук даже не е нужно да се приказва - има редица договори - които не са хартии - както споразумението на Горбачов с Рейгън - уж гаранция за мир, НАТО до Полша - ето ти Полша, ето ти Франкфурт.

    Не знам какво точно - но САЩ все нещо ръчкат - Косово, в Европа - имат все нещо предвид, не че не им се дава повод, просто са съобразителни и това е положението.

    Най-вероятно - никой няма да им се върже - китайците имат акъл - не са българите - и ние имаме акъл - ама - май нещо е на друго място, не е в главата.

    Така ще си и остане завинаги това с Тайван.

    Коментиран от #7

  • 6 Свободен

    16 32 Отговор
    Крайно време е парите на инвеститорите да се пренасочат към Индия и Индонезия.
    Така и Русия ще кротне бързо, защото е под полата на Китай!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 007

    19 42 Отговор
    Няма как демократичния свят да подкрепи една диктатура да се разпростре върху една демократична държава!!! Тайван никога не е бил част от комунистически Китай и няма да бъде!!!🇧🇬🇰🇷🇯🇵🇬🇧🇺🇦🇺🇲🇪🇺🇧🇬
  • 9 Мишел

    29 8 Отговор
    САЩ не са признали Тайван, което означава, че са признали "единен Китай". Причината е погрешна преценка на САЩ за развитието на Китай - не са предполагали, че Китай ще стане световна сила, надявали се Тайван да присъедини Китай.
    Сега САЩ плащат скъпо тази грешка. Китай ще си прибере Тайван със или без война и това ще е поредното военно и политическо поражение на САЩ.
  • 10 факуса

    20 10 Отговор

    До коментар #4 от "Историк":

    явно си пишман историк,инак щеше да знаеш кой ги даде на осрайна

    Коментиран от #18, #22

  • 11 Кирил

    16 10 Отговор
    В Тайван, хората са се самоопределили и желаят своята независимост.
    Обратното може да стане само с кървава война и жестоки репресии.
    Кому е нужно това
  • 12 Човек

    19 15 Отговор
    Какъв един Китай, като Тайван не е китайски от 150 години и Китай не е допринесъл с абсолютно нищо за развитието му? Япония го индустриализира, а Америка го превърна в световен лидер в производството на чипове. Китай изостава сериозно от Запада в този критичен сектор и иска да обладае тайванските фабрики за да си присвои технологията. Няма да стане. Да гледат внимателно как Русия затъна в калта и да си правят изводите.

    Коментиран от #15

  • 13 Хе хе

    9 9 Отговор
    Чайнатаун никога не се е интересувал от островчето и не се знае дали някога въобще са го управлявали ефективно, а комунистите що не искат Путьо да им върне южен Сибир...ама нали са другари... само лаят по лошия Фащ
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Абее

    8 6 Отговор
    Сащ и Ес ще сложат някоя смешна санкцийка докато тия пристигнат на острова. А е твърде възможно комунистите да решат до конфискуват активите на западните компании щото вече изцоцаха всичко от САЩ и Ес...
  • 18 Ццц

    10 7 Отговор

    До коментар #10 от "факуса":

    Този историк знае повече за бъдещето отколкото за миналото. Според неговите предсказания Русия щеше да се разпадне, а Украйна да пребъде...смятай колко знае за миналото...
  • 19 Лошото е,

    8 2 Отговор
    че в Китай БВП на глава от населението е 12 000$, а в Тайван 38 000$, по-висок от този в Япония(35 000$). В Тайван няма никакви полезни изкопаеми, той е един гол скалист остров. Единственото което правят са чиповете, но силно зависими технологично от САЩ, Япония и Нидерландия. Тия машини могат лесно да се изнесат или унищожат. Китай ще получи едни 20 мил. китайци от които си има предостатъчно.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Джо

    4 2 Отговор
    В случая кой е хегемона? Един Китай!? Ами 2/3от територията е най мирното будиско кралство Тибет,Тайван никога не е бил само Китай,също ще искат и северен Виетнам. След 10год. Ще кажат че където има китайци там е Китай..я да си се множат...
  • 22 Хаха

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "факуса":

    Кой ги даде на Украйна? ... Ленин, Сталин или Путин?………Давай да те видим, какъв историк си.
  • 23 Много интересно

    6 0 Отговор
    защо Китай не навлиза така в Монголия. 1,5млн. население и площ 10 пъти по-голяма от България. По време на соца китайците искаха да заселят в Монголия 50млн. китайци, но СССР не позволи. Хрушчов попитал Мао - как ще се казва тази нова държава на което не получил отговор.
  • 24 хххх

    2 0 Отговор
    Ще ви подкрепим , ако изпратите безплатно печени пекински патици!
  • 25 макс

    3 4 Отговор
    Това е последното нещо,което искат краварите-мир!!!Единствено войните далеч от домът им ги удовлетворява и поддържа икономиката им жива!
  • 26 явно

    2 6 Отговор

    До коментар #4 от "Историк":

    историята не ти е силата цялата укракраинска територия е била винаги в русия и по късно в ссср през юни 1991 година когато се създаваа ОНД/общноста на независимите държави/ ссср и дава независимост и вече официално не е губерния на ссср... другото са подробности

    Коментиран от #27, #28

  • 27 я па ти

    6 2 Отговор

    До коментар #26 от "явно":

    започна историята от 1991 защото явно си роден през 70 те А през 865г киевска рус получава буквите от българия и цар БОРИС 1 и григорий цамблак е първи техен патриарх РУСИЯ се появява на картата като московия 998 г АКО можеш да сметнеш след колко години И НЕ МИ ГОВОРИ ЗА ленин сталин ЗАЩОТО и путин го тресе болестта че света започва от него КАКТО Е И ПРИ ТЕБ 1991г ЗЕМИ СЕ СКРИЙ ИСТОРИК
  • 28 Явно на теб историята НЕ е силна страна!

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "явно":

    Щото ако беше щеше поне да си чувал нещо за Жечпосполита, за въстанието на Богдан Хмелницки, за Сечта, за жупаните и т.н. и т.н
  • 29 Айде

    1 0 Отговор
    Един Тайван!
Новини по държави: