Отидете към основна версия

4 822 89

Петр Павел: Чехия е открила в чужбина 800 000 снаряда за Украйна

  • снаряд-
  • украйна-
  • чехия-
  • руска агресия

Ситуацията в Украйна се е променила значително от миналата година

800 000 артилерийски снаряда може да се доставят на Киев в рамките на няколко седмици, ако се осигури финансиране заедно с партньори от САЩ, Германия, Швеция и други страни.

Това разкри чешкият президент Петр Павел по време на дискусия за Украйна на Мюнхенската конференция по сигурността.

"Идентифицирали сме половин милион снаряда с калибър 155 милиметра и 300 000 снаряда с калибър 122 милиметра", каза Петр Павел, цитиран от Novinky.cz.

Според него ситуацията в Украйна се е променила значително от миналата година и това "не е добре". Затова, каза Павел, Западът трябва да подобри помощта си за Украйна и да я подкрепи с оръжие "от всички налични източници".

Петр Павел посочи, че както Украйна е новатор на бойното поле, така и Западът трябва да подходи по подобен начин към оръжейните ресурси, които трябва да се търсят навсякъде.

В началото на февруари "Политико", позовавайки се на дипломати и източник, запознат с преговорите, писа, че Чехия настоява страните от ЕС да финансират закупуването на около 450 000 артилерийски снаряда, налични извън Общността. "Политико" отбеляза, че ЕС може да се обърне за оръжие към оръжейни компании в Южна Корея, Турция и Южна Африка.

Според един от събеседниците на вестника цифрата 450 000 снаряда е била спомената по време на неофициална среща на европейските министри на отбраната на 31 януари.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 59 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: