Отидете към основна версия

1 308 15

Тайван се класира първи сред азиатските страни в Индекса на демокрация за 2023 г.

  • тайван-
  • китай-
  • авторитаризъм-
  • демокрация-
  • индекс на демокрация-
  • доклад-
  • класация

Близо 40% от населението по света живее по авторитарно управление

Тайван запази класирането си на първо място в Азия и на 10-то място в световен мащаб в Индекса на демокрация за 2023 г., публикуван по-рано тази седмица от базирания в Лондон Economist Intelligence Unit.

Получавайки общо 8,92 от 10, Таван се нарежда преди Япония (16-а позиция), Южна Корея (22-ра позиция), Малайзия (40-а позиция) и Китай (148-а позиция), като водещи в световната класация са Нова Зеландия, Исландия, Швеция и Финландия в този ред.

Докладът оценява общо 167 държави и територии в пет основни категории – граждански свободи, изборен процес и плурализъм, функциониране на правителството, политическо участие и политическа култура. Тайван получи отлична оценка във втората категория и високи оценки от 9,41 и 9,29 съответно в първата и третата категория.

Всяка страна в доклада е класифицирана като пълна демокрация, демокрация с недостатъци, хибриден режим или авторитарен режим. Тайван, Япония и Южна Корея са единствените изцяло демократични азиатски страни.

Според доклада 7,8§ от световното население живее в пълна демокрация, докато 39,4 процента живеят под авторитарно управление, част, която непрекъснато расте през последните години.

Докладът предупреждава, че войнственото поведение на Китай в Тайванския проток, заедно със заплахите му да постигне обединение със сила, пораждат страхове от война в Източна Азия. Той също така подчерта забележките, направени от Джо Байдън, а именно, че САЩ ще ащитят Тайван в случай на нахлуване от страна на Китай.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 8 гласа.

Свързани новини