Отидете към основна версия

2 597 42

Кулеба и Ван И обсъдиха перспективите за мир в Украйна

  • дмитро кулеба-
  • ван и-
  • китай-
  • украйна

Външните министри разговаряха в контекста на дългогодишните усилия на Киев за укрепване на взаимоотношенията с Пекин

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба е обсъдил перспективите за мир с китайския си колега с навлизането на руската инвазия в Украйна в третата ѝ година, каза самият той вчера, цитиран от Ройтерс и БТА.

Разговорите на Кулеба с Ван И са в контекста на дългогодишните усилия на Киев за укрепване на взаимоотношенията с Пекин, уточнява агенцията.

В изявление, разпространено днес от китайското външно министерство, Ван заяви, че Пекин работи неуморно за насърчаване на мирните преговори с Украйна и призова за рестартиране на преговорите възможно най-скоро.

"Срещнах се с китайския колега Ван И, за да обсъдим двустранните отношения, търговията и необходимостта от възстановяването на справедливия и траен мир в Украйна", написа Кулеба в социалната платформа "Екс" относно разговорите в рамките на завършващата днес Мюнхенска конференция по сигурността.

Той добави, че двамата с Ван "са постигнали съгласие за това, че отношенията между Киев и Пекин трябва да се поддържат на всички равнища и диалогът да продължи". Двамата са обсъдили и украинския план за международна среща на върха за мира, на която Швейцария се е съгласила да бъде домакин.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 25 гласа.

Свързани новини