Отидете към основна версия

1 480 37

Киев разследва предполагаема екзекуция на шестима украински войници в Авдеевка

  • украйна-
  • пленници-
  • изтезания-
  • екзекуция

Британският премиер Риши Сунак и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разговаряха за Украйна и смъртта на Алексей Навални

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинските власти съобщиха в неделя, че са започнали разследване на информации за убийство на шест невъоръжени украински войници от руските сили в град Авдеевка, както и на още двама в село Веселе в същия район, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Прокуратурата на Донецка област обяви, че информацията за предполагаемите екзекуции е била споделена в Телеграм, но не посочи източника.

Украинският военен говорител Дмитро Лихови, цитиран от обществената телевизия „Суспилне“, заяви, че все още не може нито да потвърди, нито да опровергае информацията за убийства на украински войници. Той допълни обаче, че това не би бил първият случай, при който Русия извършва военни престъпления.

Според прокуратурата на Донецка област видеофрагмент, заснет с дрон, показва руски войник да застрелва с автоматично оръжие двама пленени украински войници от близко разстояние в село Веселе.

По-рано в неделя официалният канал на украинските сухопътни сили в Телеграм разпространи видео, вероятно заснето с дрон, на което се виждат хора с униформи в тесен окоп. Въоръжено лице, което публикацията идентифицира като руснак, се доближава до двама униформени и както изглежда застрелва и двамата. Украинците не дават признаци да правят опити да се защитят.

Руското министерство на отбраната не е отговорило на запитване за коментар от страна на Ройтерс, изпратено по електронна поща. Агенцията уточнява, че засега не може да удостовери автентичността на видеото и на останалите елементи от сведенията на украинската прокуратура и армия.

Междувременно британският премиер Риши Сунак и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разговаряха по телефона за Украйна, ивицата Газа, Червено море и смъртта на Алексей Навални, съобщи говорител на "Даунинг стрийт", цитиран от Ройтерс и БТА.

"Министър-председателят и Фон дер Лайен изразиха възмущението си във връзка със смъртта на Алексей Навални и подчертаха, че е изключително важно да се потърси сметка на онези в руската система, които са отговорни за това", се казва в изявление на говорителя.

Сунак и Фон дер Лайен осъдиха също нападенията на хусите в Червено море, се посочва още в изявлението.

Британският премиер е информирал председателката на ЕК за неотдавнашните си разговори с израелския министър-председател и с краля на Йордания за ситуацията в Израел и Газа.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: