Отидете към основна версия

1 564 67

Александър Лукашенко обяви война на ЛГБТ пропагандата

  • беларус-
  • александър лукашенко-
  • лгбт-
  • хомосексуалисти-
  • гей парад

Хомосексуалността беше декриминализирана в Беларус през 1994 г., но страната не признава еднополовите бракове и властите се противопоставят на гей парадите

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Беларус е подготвила проектозакон за наказване на "пропагандата на нетрадиционни отношения", с което се имат предвид ЛГБТ връзките, съобщи беларуската държавна информационна агенция Белта, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията цитира главния прокурор Андрей Швед, който каза в реч пред депутати, че е подготвен законопроект, с който се установява административна отговорност за насърчаване на "ненормални отношения, педофилия и доброволен отказ от раждане на деца". По думите му проектозаконът е в процедура на одобрение.

Закон, санкциониращ пропаганда на ЛГБТ общността, е в сила в съседна Русия от 2013 г. и на практика забранява на хората публично да заявят или да демонстрират, че са част от тази общност.

През декември миналата година Върховният съд на Русия забрани това, което нарече "международното ЛГБТ социално движение", като го определи като екстремистка организация.

Хомосексуалността беше декриминализирана в Беларус през 1994 г., но страната не признава еднополовите бракове и властите се противопоставят на гей парадите.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко публично разкритикува членовете на ЛГБТ общността, наричайки ги "извратеняци" и "противняци" по време на реч, който произнесе пред политици миналата година.

Лукашенко е един от най-верните съюзници на руския президент Владимир Путин, припомня Ройтерс.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 49 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: