Отидете към основна версия

1 132 37

12 украински пилоти ще бъдат обучени да летят с F-16 от САЩ

  • пилоти-
  • украйна-
  • обучение-
  • f-16-
  • сащ

Дания и Нидерландия също ще работят по този въпрос като част от коалицията

Снимка: БГНЕС

През 2024 г. Съединените щати ще обучат 12 пилота от украинските въоръжени сили да летят на изтребители F-16, съобщи CNN и News.bg.

Говорителят на Националната гвардия на Аризона капитан Ерин Ханиган заяви пред телевизията, че се очаква всички украински пилоти да завършат обучението си между май и август, въпреки че точният срок зависи от напредъка на програмата.

Очаква се първата група от четирима украински пилоти, които започнаха обучението си през октомври, да завърши подготовката си за изтребители F-16 до лятото.

В момента в САЩ се обучават още две групи от по четирима пилоти. Едната от тях започна обучение през януари. Другата в момента преминава обучение по английски език, необходимо за управление на американски изтребител.

През октомври ръководителят на Пентагона Лойд Остин заяви, че първите F-16 могат да пристигнат в украинските ВВС не по-рано от пролетта на 2024 г. Остин добави, че САЩ ще оглавят коалиция от държави, която ще помогне на Украйна да възстанови собствените си военновъздушни сили.

Дания и Нидерландия също ще работят по този въпрос като част от коалицията, каза той.

F-16 е американски многоцелеви лек изтребител от четвърто поколение, който е на въоръжение от 1978 г.

Смята се за най-масовия изтребител от четвърто поколение, произведени са над 4,6 хил. самолета, на въоръжение е в 25 държави и е използван активно в операцията на НАТО срещу Югославия и в конфликтите в Близкия изток.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 14 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: