Отидете към основна версия

4 223 84

"Здравейте, тук е Юлия": Какво знаем за жената до Навални?

  • навални-
  • юлия навалная-
  • алексей навални-
  • русия-
  • владимир путин-
  • путин

Тя може да се превърне в морален компас за руснаците

Снимка: БГНЕС/ EPA

Три дни след смъртта на Алексей Навални съпругата му Юлия публично обяви, че ще поеме управлението на Фонда за борба с корупцията. Тя е убедена, че смъртта на съпруга ѝ е планирано убийство, замислено от Владимир Путин и изпълнено от конкретни извършители. Заедно със сътрудниците на покойния опозиционер тя иска да разкрие имената им.

С изявлението си Юлия Навалная обяви началото на политическата си кариера, посочват наблюдатели. Нейният силен образ може да сплоти опозицията - както в чужбина, така и в самата Русия, смятат мнозина.

Юлия Навалная не искаше да става политик

"Не трябва да се даваш без бой, когато те бият" - така 29-годишният тогава Алексей Навални обясни през 2005 г. решението си да се кандидатира за градския парламент на Москва. По това време той е заместник-председател на московския клон на партия "Яблоко". Активисти се опитват да прекъснат речта на Навални и дори да хвърлят мишки по сцената. Полицията обаче ги спира. Съдействието от страна на полицията в следващите години се оказва изключение за Навални и представителите на опозицията. През следващите две десетилетия неговият политически път е съпроводен от арести, преследвания и дори отравяния.

Юлия Навалная е неотлъчно до него. Двамата се запознават през 1998 година, женят се две години по-късно, а през 2001 година им се ражда дъщеря - Дария. По-късно се ражда и синът им Захар. Юлия избира да не гради кариера въпреки доброто си образование - тя е завършила Факултета по международни икономически отношения в университета "Плеханов", а след това е стажувала и в Дания. Включва се в "Яблоко" и започва да помага на съпруга си с преводи на текстове и изготвяне на бизнес планове. "Бях невидим помощник", казва тя пред списание "Афиша" през 2014 г.

За Юлия Навалня започва да се говори още преди това - след като през декември 2011 г. Навални, който тогава тъкмо е обявил антикорупционния си проект "Роспил", е задържан от полицията заради участието си в митинг за честни избори, Юлия и други опозиционни активисти търсят Навални в различни центрове за задържане в Москва.

"Първата дама" на опозицията

"Най-драматичният ден", както по-късно ще признае Юлия, за нея е бил денят, в който бе обявена присъдата на съпруга ѝ през 2013 година. Тогава Навални е осъден на пет години затвор по делото "Кировлес". На кадрите от съдебната зала се вижда как Юлия навежда глава и се подготвя за най-лошото. Но след широк обществен отзвук съдът променя присъдата от ефективна на условна. По-късно Юлия Навалная ще кажа, че е приела рисковете от политическата кариера на нейния съпруг: "Хората вярват в него, очите им горят, а те са готови да излязат на улицата, независимо че са заплашвани с арест. Това е страхотно!"

През същата 2013 г. Юлия Навалная излиза на политическата сцена като "първа дама", когато съпругът ѝ се кандидатира за кмет на Москва и получава около 27% от гласовете. В предизборната кампания съпругата на Навални почти винаги е до него. Опозиционерът се опитваше да внесе прозрачност в политиката и не криеше доходите, имуществото, съпругата и децата си. В това отношение Навални се отличаваше коренно от стария тип политици.

Отравянето на Алексей Навални в Омск през лятото на 2020 година се превръща в следващото голямо изпитание за Юлия. Тогава Юлия Навалная проявява силен характер, спомня в интервю за ДВ лекарят от реанимацията Александър Полупан: "Държеше се с достойнство", казва той. Нейната упоритост е помогнала сериозно за успешното транспортиране на Навални до Германия за лечение, смята Полупан. Тя се обръща директно към Путин и го призовава да разреши лечението на съпруга ѝ в чужбина.

Навалная може да се превърне в морален компас за руснаците

"Умна, ярка, красива жена, която, боя се, няма какво да губи" - така политологът Дмитрий Орешкин описва Юлия Навалная. Според него тя може да се превърна във важен символ в съпротивата срещу "мъжката" тирания в Русия днес. Докато голяма част от мъжкото население продължава да вярва, че Русия е нападната от НАТО, руските жени са изправени пред конкретни предизвикателства: "Мъжете им са убивани, братята им призовавани в армията, синовете им изпратени на смърт в Украйна. Мислите на жените са изпразнени от идеологии, те просто искат да върнат близките си. Образът на Навалная може да се окаже консолидиращ фактор за опозицията - както в страната, така и извън нея", заключава Орешкин.

Андрей Колесников, старши изследовател във фондацията за мир "Карнеги", е съгласен с тази оценка. "Ако някога бъде номинирана, Юлия със сигурност ще бъде най-добрият кандидат за милиони", убеден е Колесников.

Както самата Юлия си спомня, като дете тя с интерес е следяла обществения и политическия живот: "Гласувах на всички избори, след като навърших 18 години", казва тя. Навалная е имала и свой идеал за политическа двойка - Михаил и Раиса Горбачови, които "почти всяка вечер след работа излизаха заедно да се разхождат". Тя е убедена, че съюзът ѝ с Алексей, въпреки всички рискове, е дал сили и на двамата. Тя допринася с идеи за речите му, а той е човекът, на когото винаги може да се опре.

Сега обаче ситуацията е различна. "Убивайки Алексей, Путин уби половината от мен, половината от сърцето ми и половината от душата ми". Другата половина е изпълнена с "ярост, гняв и ненавист", които тя е решена да използва, за да построи една страна, "изпълнена с достойнство, справедливост и любов", и по този начин да осъществи мечтата на своя съпруг Алексей Навални.

Автор: Алексей Стрелников

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 28 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания