Отидете към основна версия

3 390 29

Криза в Червено море! Повреденият при ракетен удар кораб за Варна се носи неуправляемо по водата

  • рубимар-
  • йемен-
  • хуси-
  • червено море-
  • аденски залив-
  • баб ел мандеб

Бунтовниците хуси, които контролират най-гъсто населените райони в Йемен, атакуват кораби в Червено море и протока Баб ел Мандеб в знак на солидарност с палестинското население по време на войната, която Израел води в ивицата Газа

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Организацията за морски търговски операции на Обединеното кралство (UKMTO) съобщи, че е получила информация за експлозии в южната част на Червено море, на 40 морски мили западно от йеменското пристанище Ходейда, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Намиращите се в близост плавателни съдове и екипажите им са останали невредими, добавя UKMTO.

Подкрепяните от Иран бунтовници хуси, които контролират най-гъсто населените райони в Йемен, атакуват кораби в Червено море и протока Баб ел Мандеб в знак на солидарност с палестинското население по време на войната, която Израел води в ивицата Газа.

Междувременно товарният кораб, който плаваше към Варна, но беше тежко засегнат от ракетен удар, изстрелян от хусите и изоставен от екипажа си, все още се носи неуправляемо по водата и може да бъде изтеглен към Джибути, съобщиха източници на Ройтерс.

Екипажът на плавателния съд „Рубимар“, плаващ по флага на Белиз, го напусна след като беше ударен от ракета в неделя. Моряците бяха спасени от друг търговски кораб.

Корабът се пълни с вода и собствениците му проучват какво може да се направи, съобщи компанията за морска сигурност „Ел Ес Ес – САПУ“. Плавателният съд е регистриран в Обединеното кралство.

Компанията собственик и базираният в Ливан корабен мениджър не бяха открити за коментар.

Източник от американските отбранителни сили вчера съобщи, че корабът не е потънал.

Два източника от корабната компания и застраховател казаха, че изтеглянето на плавателния съд към Джибути може да се окаже най-доброто решение.

"Джибути е единствената възможност, където незабавно може да бъде направен ремонт на кораба“, каза единият от източниците. „Твърде рисковано е за плавателния съд в това състояние да бъде теглен надалеч или в открито море", добави той.

Източници от застрахователната сфера казаха, че не могат да определят кой е застрахователят на кораба.

Говорител на пристанището в Джибути засега не е отговорил на искането за коментар.

Управлението на пристанищата и свободните зони на Джибути каза на 19 февруари в публикация в социалната мрежа „Екс“, че неговите пристанищни власти са завършили безопасното евакуиране на 24-те членове на екипажа на „Рубимар“, сред които са били 11 сирийци, 6-ма египтяни, трима индийски граждани и четирима филипинци. Всички те са докарани в Джибути от спасителния кораб.

„Плавателният съд превозва на борда си 21 999 MT (метрични тона) тор IMDG клас 5.1, който е много опасен", съобщиха властите в Джибути.

„Навигационният транспондер на кораба е изключен и координатите му не са известни“, добавиха те.

До момента, въпреки постоянните атаки от страна на хусите, няма потънали кораби или убит член на някой от екипажите.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 17 гласа.

Свързани новини