Last news in Fakti

3 Март, 2024 10:12 1 661 7

В Червено море! Хусите обвиниха Запада за инцидент с подводни кабели

  • червено море-
  • хуси-
  • йемен-
  • баб ал мандeб

Хусите, които контролират най-населените части на Йемен, извършват удари срещу търговски кораби от 19 ноември като протест срещу военните операции на Израел в Газа

В Червено море! Хусите обвиниха Запада за инцидент с подводни кабели  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министерството на транспорта на хусите в Йемен съобщи в събота за инцидент в подводните комуникационни кабели в Червено море. За това вини действия на американски и британски военноморски кораби, съобщава "Ройтерс".

Действията "застрашиха сигурността и безопасността на международните комуникации и потока от информация", се казва в изявление на министерството, без да се дават подробности.

"Всеки проблем в тези кабели в резултат на милитаризацията на Червено море от военноморски кораби на САЩ и Великобритания представлява сериозна заплаха за информационната сигурност и икономическата и социална стабилност за всички страни по света", се казва в изявлението.

Хусите, които контролират най-населените части на Йемен, извършват удари срещу търговски кораби от 19 ноември като протест срещу военните операции на Израел в Газа.

В отговор Съединените щати и Великобритания нанесоха няколко удара срещу техни цели.

Американските сили в събота унищожиха ракета земя-въздух в Йемен.

Централното командване на САЩ в Близкия изток посочва, че е било преценено, че ракетата е представлявала "непосредствена заплаха" за американските самолети.

Съобщава се и че в петък вечерта хусите са изстреляли противокорабна ракета в Червено море, но "няма удар или повреда на плавателни съдове".

В края на миналата седмица сили на САЩ и Великобритания нанесоха удари срещу 18 цели на хусите на осем места в Йемен, като оръжейни складове, бойни дронове, системи за противовъздушна отбрана, радари и хеликоптер.

По данни на официалната информационна агенция на хусите един човек е загинал, а осем са били ранени при атаките.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЧАКАЙ ...ЧААКАЙ МАЛКО...

    3 12 Отговор
    ДНЕС КУС КУСИТЕ НЕ ПРАЗНУВАТЕ ЛИ🗣
  • 2 КОТарАК

    4 2 Отговор
    последно-хути или хуси са?

    Коментиран от #6

  • 3 Поршебик

    4 14 Отговор
    Поредната мюсюлманска наглост. До крак трябва …
  • 4 И те се учат

    3 13 Отговор
    От руснаците да лъжат
  • 5 Копейкин

    1 2 Отговор
    Да виновени са че не са ги затрили досега..
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Последно

    0 0 Отговор
    XYN-ти са. За котараци.