Отидете към основна версия

5 736 44

The Economist: Губи ли Украйна войната? Зеленски знае една горчива истина

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • володимир зеленски-
  • крим-
  • владимир путин-
  • авдеевка-
  • зеленски

Неговото разочарование от липсата на напредък го подтикна да смени ръководството на ЗСУ

Снимка: БГНЕС/ EPA

Украинският фронт остава почти неподвижен. И двете страни се окопаха и през 2023 г. фронтовите линии почти не се помръднаха. Според The ​​Economist украинският президент Володимир Зеленски все още публично заявява, че Украйна ще си върне всички завзети територии, въпреки че той лично знае, че това няма да се случи скоро, ако изобщо се случи.

Неговото разочарование от липсата на напредък го подтикна да смени ръководството на украинските въоръжени сили. За около месец пълномащабна война Русия контролираше повече от 22% от Украйна (включително териториите, окупирани през 2014 г.). Украйна отговори с две зашеметяващи контраофанзиви. До края на януари 2023 г. тя освободи повече от половината от тези територии.

Но прогресът на фронта оттогава е спрял. Контраофанзивата от миналото лято нямаше голямо значение. Русия спечели малко позиции през последните 12 месеца, като увеличи териториалните си придобивки с 0,2%.

Безизходицата предизвика безпокойство сред съюзниците на Украйна. Нарастващото превъзходство на Русия в артилерийския огън осакатява украинските сили. Тежки боеве се водят на източния и южния фронт. Русия превзе Авдеевка, най-голямото поражение на Украйна след падането на Бахмут миналия май. Майор от въоръжените сили на Украйна каза пред The ​​Economist, че ако са имали повече оборудване и боеприпаси, битката за Авдеевка е щяла да завърши „много по-различно“. Градовете на изток сега се опасяват, че ще бъдат следващите мишени на Русия, пише УНИАН.

Но Украйна има повече успехи в морето. Дори и без значителна част от своя конвенционален флот, Украйна нанася сериозни щети на Русия. Такива успехи показаха, че Украйна все още се бори за икономиката си дори по време на война. Съюзниците обаче ще трябва да се активизират, ако искат Украйна да сдържа Русия на сушата още една година.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 48 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: