Отидете към основна версия

2 206 51

Байдън прие съпругата и дъщерята на Навални, налага нови санкции срещу Русия ВИДЕО

  • русия-
  • сащ-
  • иран-
  • санкции-
  • джо байдън-
  • великобритания-
  • алексеа навални

Лондон наказва руски компании, Вашингтон - Иран

Снимка: YouTube

Президентът на САЩ Джо Байдън се срещна днес в Калифорния със съпругата и дъщерята на руския опозиционер Алексей Навални, който почина миналата седмица, съобщи Белият дом, цитиран от Ройтерс и БТА.

По време на срещата Байдън изрази възхищението си от изключителната смелост на Навални в борбата срещу корупцията и за една свободна и демократична Русия, в която върховенството на закона се прилага еднакво за всички, се казва в изявлението.

Байдън също така потвърди, че САЩ ще обявят нови големи санкции срещу Русия утре заради смъртта на Навални, репресиите и войната на Русия срещу Украйна, каза още Белият дом.

Четиридесет и седем годишният Навални почина миналата седмица в наказателната колония "Полярен вълк", намираща се отвъд Полярния кръг.

Заместник държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд заяви, че САЩ ще въведат стотици нови санкции срещу Русия в рамките на нов санкционен пакет по случай втората годишнина от нахлуването на руските сили в Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Нюланд каза, че част от санкциите ще бъдат насочени срещу отговорните за смъртта на Навални. Същевременно тя уточни, че основната част от новите санкции ще засегнат "военната машина на Путин" и ще имат за цел да запълнят празнините в съществуващите санкционни режими.

Американският президент Джо Байдън заяви, че Вашингтон ще обяви днес нов голям пакет от санкции срещу Русия.

"Ще има нов смазващ пакет от санкции, ще има стотици санкции през следващите няколко дни . . . част от тях ще бъдат насочени срещу хората, замесени в смъртта на Навални", каза Виктория Нюланд в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

Нюланд призна, че действащите санкции не са спрели отбранителната индустрия на Русия.

"Той (Путин) и неговите мошеници намериха много пробойни", каза заместник държавният секретар, но отбеляза, че с новите санкции ще бъде обърнато внимание на този въпрос.

"Когато видите пакета след няколко дни, ще забележите, че той обръща сериозно внимание на заобикалянето, на възлите и мрежите и на страните, които помагат, по собствена воля или не, санкциите да бъдат заобикаляни, както и на банките, които поддържат и позволяват това заобикаляне, а също така и на ресурсите, които се използват за оръжията", поясни Нюланд.

Междувременно Великобритания обяви нов пакет от санкции срещу Русия, като заяви, че иска да ограничи военните възможности на президента Владимир Путин, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Пакетът, който съдържа санкции срещу повече от 50 души и организации, бе обявен два дни преди в събота да се навършат две години от нахлуването на руските сили в Украйна.

Британските санкции са част от координирани усилия на Запада да ограничи възможностите на руската икономика.

"Нашият международен икономически натиск означава, че Русия не може да си позволи тази нелегална инвазия. Нашите санкции лишават Путин от ресурсите, които са му тъй необходими", се казва в изявление на британския външен министър Дейвид Камерън.

В сряда Европейският съюз обяви нов санкционен пакет, припомня Ройтерс.

Великобритания въведе санкции срещу компании, свързани с руската отбранителна индустрия. Британските санкции са насочени също срещу източници на доходи от метали, диаманти и енергийната индустрия.

Британското външно министерство казва още, че Лондон въвежда санкции срещу ключови руски вносители и производители на машинни елементи, използвани при производството на отбранителни системи, компоненти за ракети и двигатели на танкове и изтребители.

В британския санкционен списък фигурират над 2000 руснаци и руски компании и организации, отбелязва Ройтерс.

САЩ заявиха, че през идните дни ще въведат нови санкции срещу Иран заради това, че продава на Русия оръжия, които руските сили използват срещу Украйна, предаде Асошиейтед прес, като се позова на изявление от днес на говорителя на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби.

Кърби каза още, че САЩ ще предприемат бързи и сурови действия, ако Техеран продаде балистични ракети на Москва.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 29 гласа.

Свързани новини