Отидете към основна версия

9 403 162

Сирски: Ще отмъстим, скоро ще има горящи руски самолети

  • украйна-
  • олександър сирски-
  • сирски-
  • война-
  • русия-
  • самолети-
  • отмъщение-
  • владимир путин-
  • зсу

Между оръжията и евакуацията избрахме оръжията, каза главнокомандващият ЗСУ 2 години след инвазията

Снимки: БГНЕС/ EPA

Главнокомандващият въоръжените сили на Украйна Олександър Сирски направи обръщение по повод втората годишнина от пълномащабното руско нахлуване в Украйна, предаде агенция УНИАН.

Той подчерта, че тези две години превърнаха десетгодишната война (започнала в Крим през 2014 г.) в най-голямата в Европа след Втората световна война. "Когато колони от хиляди руски нашественици се придвижваха от всички посоки към Украйна, когато хиляди ракети и бомби падаха върху нашата земя, никой в ​​света не вярваше, че ще оцелеем. Никой, освен украинските сили за отбрана, които от първите минути влязоха в битка с врага”, описва първите дни на войната Сирски.

Той подчерта, че хилядите доброволци, които се строиха във военните комитети в първите часове на войната, вярваха в победата, както и стотици хиляди украинци, които се записаха в Териториалната отбрана от първите дни. Той също така отбеляза ролята на милиони доброволци, които "започнаха безпрецедентна подкрепа за своята армия".

"Никой не вярваше, но Украйна повярва! Тя повярва, влезе в битката и оцеля. Между оръжията и евакуацията избрахме оръжията. След това имаше битката за Киев и бягство на нашествениците от предградията на столицата под ударите на нашите защитници. След това освобождаването на Змийския остров и постепенното прочистване на Черно море от руски метални отпадъци. След това беше Харковската настъпателна операция и освобождаването на Херсон", изброи успехите на украинските защитници Сирски. В същото време той спомена за украинското контранастъпление (през лятото на 2023 г.), което поради обективни обстоятелства не донесе желания резултат.

Главнокомандващият отбеляза, че днес въоръжените сили на Украйна продължават да се борят за свобода, за да не се превърне всеки украински град или село в поредната Буча, Бахмут или Авдеевка. "Плащаме най-високата цена. Загиват най-добрите синове и дъщери на украинския народ! Прекланяме глави пред тези, които дадоха най-ценното - живота си за Украйна. Помним! Ще отмъстим!", каза Сирски. Главнокомандващият благодари на всички украински защитници, лекари, спасители и доброволци, които помагат за доближаването на победата над руския окупатор.

"На този ден искам да благодаря и на нашите партньори за помощта. Всеки снаряд, всеки танк, всяка бронирана машина е преди всичко запазването на живота на един украински войник. Ние се борим за всеки метър от нашата земя, а най-ценното, което имаме, е животът на всеки украински войник“, каза Сирски, който съвсем наскоро бе назначен за главнокомандващ ЗСУ на мястото на Залужни.

Той също така изрази вяра, че в близко бъдеще Украйна ще може да отговори на окупатора във въздуха. "Ще има още повече горящи руски самолети. Държавното ръководство прави всичко възможно за това", увери главнокомандващият. Украйна очаква скоро да получи първите изтребители F-16, обещани от западните страни. Киев спешно се нуждае от такива самолети, за да наложи въздушно превъзходство във въздуха.

"Днес повече от всякога имаме нужда от обединение. Убеден съм, че в обединението е нашата победа. Защото светлината винаги побеждава мрака! Слава на Украйна! Слава на героите!“, завърши Сирски.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 162 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: