Отидете към основна версия

1 155 13

Израел праща делегация в Катар за преговори с Хамас

  • израел-
  • катар-
  • хамас-
  • заложници

Целта е освобождаването на заложниците

Снимка: YouTube

Военният кабинет на Израел реши да изпрати израелска делегация в Катар през следващите дни, за да продължи преговорите по споразумение за освобождаване на заложници, задържани в Ивицата Газа, съобщи радио Кan.

Според медиата решението е взето, след като министрите са изслушали докладите на преговарящите и са обсъдили по време на конферентен разговор резултатите от консултациите, проведени в Париж на 23 и 24 февруари с представители на САЩ, Катар и Египет за насърчаване на сделка с радикално движение Хамас, управляващо в палестинския анклав.

Отбелязва се, че „делегация от специалисти“ ще се отправи към Доха. Според радиостанцията страните ще обсъдят конкретни въпроси, включително самоличността на палестинските затворници, които подлежат на освобождаване. На консултациите в Париж израелската делегация бе ръководена от директора на разузнавателната служба Мосад Давид Барнеа.

Според радиостанцията в нощта на 25 февруари израелският военен кабинет е започнал да обсъжда детайлите на сделката, договорена на срещата в Париж. На 25 февруари министрите ще се съберат на среща, по време на която ще продължат да проучват този въпрос, съобщава Кan. По-рано израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че кабинетът ще обсъди следващите стъпки в преговорите за освобождаването на заложниците, държани от радикалното движение Хамас в Ивицата Газа, след завръщането на израелската делегация от Париж.

Според радиото новата сделка с радикалното движение Хамас включва връщането на един заложник, държан в ивицата Газа, в замяна на еднодневна пауза във военните действия и освобождаването на десет палестински затворници от израелските затвори. Според радиостанцията рамковото споразумение включва пауза във военните действия в ивицата Газа за около шест седмици.

На 23 и 24 февруари в Париж се проведе вторият кръг от многостранни преговори за разрешаване на ситуацията в ивицата Газа. На 28 януари АФП съобщи, че директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс се е срещнал в Париж с представители на Египет, Израел и Катар. NBC съобщи, че консултациите са договорени въз основа на ново споразумение между Хамас и Израел, което включва поетапна размяна на заложници, държани от радикали, срещу палестински затворници, пауза във военните действия и доставка на хуманитарна помощ за Газа.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини